to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κριτήριο για μια νέα αρχή του ΣΥΡΙΖΑ, η σύνθεση και η υπέρβαση

Οι πολίτες με τη συμμετοχή τους έδωσαν και πάλι την ευκαιρία και τη δυνατότητα στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να αποτελεί τον κορμό της εναλλακτικής δύναμης, τον κορμό προοδευτικής διακυβέρνησης. Και αυτό με τη σειρά του είναι μήνυμα για τη νέα ηγεσία που θα προκύψει την επόμενη Κυριακή. Ότι θα πρέπει να εγγυηθεί μια νέα αρχή με ιδεολογικοπολιτική, προγραμματική, οργανωτική ενότητα.


Η εντυπωσιακή συμμετοχή για την εκλογή Προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εξελίχθηκε σε ευρύτερο πολιτικοκοινωνικό γεγονός με μηνύματα σε πολλαπλούς αποδέκτες.

Στη χώρα μας από τη μεταπολίτευση και μετά αποτελούσε δημοκρατική κατάκτηση να υπάρχει διακριτός εναλλακτικός φορέας προοδευτικής διακυβέρνησης και ΟΧΙ απλά συμπληρωματική δύναμη διαχείρισης του συστήματος.
Και αυτό χρειάζεται περισσότερο σήμερα!

Ιδιαίτερα σε μια περίοδο που τα συστημικά κέντρα «ευνοούν» κόμματα διαμαρτυρίας ή συμπληρωματικά στη ΝΔ! Θέλουν στη ουσία συνέχιση πολιτικών στην διαχείριση του κράτους και των προγραμμάτων που εξελίσσονται. Η πολιτική όμως πρέπει να επανέλθει στα χέρια της κοινωνίας και των παραγωγικών δυνάμεων.

Οι πολίτες με τη συμμετοχή τους έδωσαν και πάλι την ευκαιρία και τη δυνατότητα στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να αποτελεί τον κορμό της εναλλακτικής δύναμης, τον κορμό προοδευτικής διακυβέρνησης. Και αυτό με τη σειρά του είναι μήνυμα για τη νέα ηγεσία που θα προκύψει την επόμενη Κυριακή. Ότι θα πρέπει να εγγυηθεί μια νέα αρχή με ιδεολογικοπολιτική, προγραμματική, οργανωτική ενότητα. Με κοινωνική διασύνδεση με τις δυνάμεις που έχουν λόγους να διεκδικήσουν την αλλαγή πολιτικής.

Η κοινωνική συμμετοχή έδειξε πως δεν είναι επιθυμητή η διολίσθηση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας σε μια ανεξέλεγκτη κυριαρχία της συντηρητικής παράταξης. Με κόμματα μόνο διαμαρτυρίας η πρόθυμα συμπληρώματα της δεξιάς για τη διαχείριση των πολιτικών που ασκούνται.

Οι πολίτες με 148.000 συμμετοχές, 40 χιλιάδες νέα μέλη και άθροισμα μελών πλέον των 200.000 -σε μια περίοδο μάλιστα που προηγήθηκε μεγάλη ήττα στις εθνικές εκλογές – επέλεξαν να δώσουν τη δυνατότητα και πάλι στο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να αποτελέσει τον κορμό της εναλλακτικής δύναμης για μια Προοδευτική διακυβέρνηση.

Για την αλλαγή του παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου που παράγει ανισότητες, συρρικνώνει την εγχώρια παραγωγική βάση και περιθωριοποιεί τη χώρα.

Το αίτημα μιας νέας αρχής, της επανίδρυσης, επανήλθε με εξαιρετικά ευθύ τρόπο και από την βάση προς τα πρόσωπα που διεκδικούν την επόμενη Κυριακή την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Η εβδομάδα που τρέχει γίνεται καταλύτης πλέον για τις προτάσεις, τις πρωτοβουλίες και τις δεσμεύσεις που καλούνται να αναλάβουν προκειμένου να ανταποκριθούν στα αιτήματα που ήδη μεταξύ των άλλων διατυπώθηκαν και με την ψήφο της συμμετοχής.

Συγκεκριμένα:

α) με ποιες διαδικασίες/ δεσμεύσεις και συμβολισμούς θα εγγυηθούν μια πορεία που θα οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να παραμείνει κόμμα εναλλακτικής ιδεολογικοπολιτικής, προγραμματικής και οργανωτικής ενότητας με μόνιμη κοινωνική διασύνδεση.

β) ποια και πως προτείνουν να είναι η συντεταγμένη πορεία που θα ξεπερνά τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και θα οδηγούν σε μια νέα ενότητα; Με ΣΥΝΘΕΣΗ και ΥΠΕΡΒΑΣΗ, προκειμένου να συναντιόνται όλα τα προοδευτικά ρεύματα ,και οι δυνάμεις της κοινωνικής πλειοψηφίας που έχουν λόγους να στηρίξουν την πολιτική αλλαγή . Είναι η ώρα της διαμόρφωσης μια σύγχρονης προγραμματικής ενότητας που θα δίνει διέξοδο της σύγχρονες αντιθέσεις

Έχει λοιπόν σημασία οι υποψήφιοι να διατυπώσουν τις προϋποθέσεις ώστε να διασφαλίζεται συμμετοχή όλων! Για να υπάρξει μια Νέα Αρχή στην πράξη. Επανίδρυση! Με σύνθεση όλων των προοδευτικών ρευμάτων και υπέρβαση των αντιθέσεων που στο παρελθόν δίχασαν, στη βάση της νέας ενότητας που δίνουν απαντήσεις στα σύγχρονα προβλήματα.
Αναφέρομαι:

-στις γεωπολιτικές αναδιατάξεις και στο ρόλο της χώρας

-στο ποιοι και πως θα έχουν την πρόσβαση στις κατακτήσεις της επιστήμης ,

-στην άρση των πολύπλευρων ανισοτήτων και

-στην δίκαιη συμμετοχή των συντελεστών από την ενίσχυση της παραγωγικής βάσης!

Και αυτά με τη σειρά τους επιβάλουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες των υποψηφίων που θα συμβολίζουν τους όρους που θα στηρίξουν τη νέα ιδεολογικοπολιτική, προγραμματική και κοινωνική ενότητα σύμφωνα με τις αξίες της αριστεράς και γενικότερα του προοδευτικού χώρου που πρέπει να εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

Γιατί τώρα είναι η ώρα να ξεθολώσει το μήνυμα για τα περιεχόμενα της πολιτικής Αλλαγής που στην προεκλογική περίοδο δεν έγινε προσιτό στους πολίτες …

*Ο Χάρης Τσιόκας είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, πρώην βουλευτής

tags: άρθρα

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)