to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:32 | 07.04.2015

Πολιτική

Κριτική της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στα νέα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας

"Οι νέοι και οι νέες δεν είναι διατεθειμένοι να ζήσουν ως μοντέρνοι δούλοι. Θέλουμε αξιοπρεπή εργασία για όλους και όλες", τονίζεται σε ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας που απευθύνονται σε 32.433 ανέργους της χώρας


Ολόκληρη η ανακοίνωση

Χθες, ανακοινώθηκαν τα νέα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας που απευθύνονται σε 32.433 ανέργους της χώρας. Παρότι αναγνωρίζονται ασφαλιστικά δικαιώματα και γίνεται μια προσπάθεια αποδυνάμωσης των πελατειακών δικτύων που έχουν στηθεί γύρω από αυτά, εντούτοις θεωρούμε τις παρεμβάσεις αυτές ανεπαρκείς.

Τα προγράμματα παραμένουν 5μηνης διάρκειας, διατηρούν την ιδιότητα των συμμετεχόντων σε αυτά ως ωφελούμενων κι όχι ως εργαζόμενων, το μισθολογικό διαχωρισμό για τους κάτω των 25, με καθαρό μισθό για τους άνω των 25 ετών το εξευτελιστικό ποσό των 496 ευρώ.

Τα πρόγραμμα αυτά σε καμία περίπτωση δεν κινούνται σε μια κατεύθυνση επίλυσης του πλέον σοβαρού ζητήματος της ανεργίας και δη αυτής της νέας γενιάς που έχει φτάσει να αγγίζει το 60%. Δεν κινούνται, όμως, ούτε στην κατεύθυνση αναγνώρισης των συμμετεχόντων ως εργαζομένων και τα συνακόλουθα δικαιώματα σε άδειες, προστασία, συνδικαλισμό κτλ που η αναγνώριση αυτή θα σήμαινε.

Κατανοούμε τη δύσκολη πραγματικότητα για την κυβέρνηση, καθώς και ότι οι ριζικές αλλαγές χρειάζονται κάποιο χρόνο, αλλά θεωρούμε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της στην πραγματικότητα που βιώνουν οι νέοι και νέες στη χώρα, στην οποία η υποτίμηση της ζωής και των ονείρων τους συνεχίζεται κανονικά.

Ως νεολαία ΣΥΡΙΖΑ παλεύαμε και παλεύουμε ενάντια σε όλες αυτές τις μορφές απασχόλησης που κινούνται στη γκρίζα ζώνη μεταξύ επισφάλειας και ανεργίας. Το σχέδιο της άνεργης ανάκαμψης για τη γενιά μας πρέπει να τελειώσει εδώ. Οι νέοι και οι νέες δεν είναι διατεθειμένοι να ζήσουν ως μοντέρνοι δούλοι. Θέλουμε αξιοπρεπή εργασία για όλους και όλες. Και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε γι αυτό. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)