to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:51 | 20.05.2020

Κοινωνία

Κρήτη: Ηχηρό μήνυμα από τους εργαζόμενους στον Τουρισμό

Με δυναμικές κινητοποιήσεις διεκδικούν να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας τους και να αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση ως εργαζόμενοι κι όχι ως άνεργοι


*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Από την καραντίνα, στο «βάρος» της επανεκκίνησης ή της ανεργίας

Μεγάλη συγκέντρωση ξενοδοχοϋπαλλήλων πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο, στο Εργατικό Κέντρο, καθώς σήμερα, Τετάρτη 20/5, είναι η καταληκτική ημερομηνία επαναπρόσληψης των εποχικών ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Τα μέλη του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου απαιτούν:

  • Καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους για όσο διάστημα ισχύει αναστολής της σύμβασης εργασίας τους
  • Κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό της ασφαλιστικής δαπάνης εργοδότη και εργαζόμενου
  • Έκπτωση ενοικίου πρώτης κατοικίας
  • Πάγωμα δανειακών οφειλών και τραπεζικών απαιτήσεων
  • Προστασία των θέσεων εργασίας για την επόμενη χρονιά, το 2021
  • Εξειδίκευση μέτρων υγείας, ασφάλειας και εργασίας στα ξενοδοχεία
  • Εργασία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και όχι εκ περιτροπής
  • Εφαρμογή και τήρηση της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης
  • Μείωση των απαιτούμενων ημερών εργασίας από 100 σε 50, για επιδότηση ανεργίας
  • Κανένας εργαζόμενος να μη μείνει χωρίς εισόδημα

Στην κινητοποίηση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου συμμετείχαν μεταξύ άλλων και οι Βουλευτέςς ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου Χ. Μαμουλάκης και Σ. Βαρδάκης. Ο Χάρης Μαμουλάκης συνομίλησε για μια ακόμα φορά με τα μέλη της Διοίκησης του Σωματείου αλλά και τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, οι οποίοι του μετέφεραν την τραγική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον κλάδο και το ζοφερό μέλλον που προδιαγράφεται. Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν, είναι πολλές δεκάδες χιλιάδες οι εργαζόμενοι που, όπως όλα δείχνουν, δεν θα καταφέρουν να εργαστούν ούτε μια ημέρα, οπότε δεν θα έχουν ούτε την κάλυψη του ΟΑΕΔ τον ερχόμενο χειμώνα. Με μια λέξη, απελπισία!

Σε δήλωσή του ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης τόνισε: «Οι εργαζόμενοι στον τουριστικό κλάδο βιώνουν το χειρότερο καλοκαίρι που θα μπορούσαν να φανταστούν. Δυστυχώς, και σε αυτόν τον τομέα, η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των εργαζομένων, ενώ καθυστερεί εγκληματικά να λάβει ουσιαστικά μέτρα στήριξης του κλάδου που αποτελεί την «βαριά βιομηχανία» της χώρας. 20 Μαΐου σήμερα και ακόμα περιμένουμε…».

«Παρά τις επανειλημμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις μας στις 7 και 27 Απριλίου και στις 7 Μαΐου, ζητώντας να τεθούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, σε καθεστώς αναστολής εργασίας, όπως έχει θεσμοθετηθεί μέχρι σήμερα από την Κυβέρνηση για τους υπόλοιπους εργαζομένους, αφού οι επιχειρήσεις που απασχολούνται δεν λειτουργούν ακόμα, δυστυχώς η Κυβέρνηση συνεχίζει να σιωπά, απαξιώνοντάς τους. Τόσο ο κ. Θεοχάρης, όσο και ο κ. Βρούτσης, είναι αμφίβολο αν έχουν καταλάβει το μέγεθος του προβλήματος», ανέφερε από την πλευρά του ο Σ. Βαρδάκης.

Διαδηλώσεις σε Χανιά και Ρέθυμνο

Τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους ζήτησαν εργαζόμενοι στο χώρο του τουρισμού και στα Χανιά, που πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο της πόλης και πορεία προς την Αντιπεριφέρεια όπου και παρέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματα τους.

   Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εργαζόμενοι σε πολλούς τομείς της τουριστικής δραστηριότητας εκφράζοντας την αγωνία και την ανησυχία τους για το εργασιακό τους μέλλον.

   Το Εργατικό Κέντρο Χανίων συμπαραστέκεται στον αγώνα των ξενοδοχοϋπαλλήλων δήλωσε ο πρόεδρος του Γιάννης Μανωλικάκης σημειώνοντας πως «είναι ανάγκη να στηριχθεί ο κλάδος, ακόμα και αν ανοίξουν τα ξενοδοχεία οι απώλειες εσόδων για όποιους εργασθούν θα είναι μεγάλες».

   Κατά την συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο και κατά την διάρκεια χαιρετισμού εκπροσώπου του σωματείου επισιτισμού «υψώθηκε» η ένταση της μουσικής από την μεγαφωνική εγκατάσταση με αποτέλεσμα να υπάρξουν μικρής έκτασης αντεγκλήσεις.

   Την ίδια στιγμή, συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου πραγματοποίησαν και οι εργαζόμενοι της περιοχής στα ξενοδοχεία και τις επιχειρήσεις επισιτισμού.

«Δεν θα πάμε να εργαστούμε για 400-500 ευρώ»

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό, Γιώργος Χότζογλου, μιλώντας στο ραδιόφωνο Radio North 98 με φόντο τις κινητοποιήσεις, επεσήμανε ότι «δεν θα πάμε να εργαστούμε για 400-500 ευρώ και είμαστε έτοιμοι να κλείσει ο τουρισμός, αυτή τη φορά με πρωτοβουλία των εργαζομένων».

Ο Γ. Χότζογλου εξήγησε ότι «τα πρωτοβάθμια κλαδικά σωματεία, μετά τις κινητοποιήσεις και στους τέσσερις Νομούς της Κρήτης θα διαδηλώσουν την Παρασκευή 22 Μαΐου στη Ρόδο και την Πάτρα. Οι κινητοποιήσεις θα έχουν τη μορφή αρχικά συλλαλητηρίων και ενημέρωσης όλων των φορέων για την κατάσταση που βιώνουμε. Προετοιμαζόμαστε για 24ωρη πανελλαδική απεργία στον κλάδο και συγκέντρωση στην Αθήνα, τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου που θα έχει ξεκινήσει να δουλεύει η εστίαση και ο τουρισμός».

Ακόμα πρόσθεσε ότι «έχουμε την ατυχία να είμαστε ο πιο πληττόμενος κλάδος τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει δείχνουν ότι 300.000 εργαζόμενοι θα μείνουν χωρίς εργασία φέτος, καθώς μία στις δύο μεγάλες τουριστικές μονάδες δεν προτίθενται να ανοίξουν και το 1/3 των επιχειρήσεων εστίασης επίσης δεν θα ανοίξει» σημείωσε ενώ παράλληλα συμπλήρωσε πως και οι επιχειρήσεις που θα ανοίξουν θα είναι με μειωμένο προσωπικό.

Ολοκληρώνοντας επεσήμανε ότι «ακόμη και όσοι προσληφθούμε 1η Ιουλίου, θα πληρωθούμε τέλος Ιουλίου, αρχές Αυγούστου. Αυτό σημαίνει πως θα είμαστε χωρίς το παραμικρό εισόδημα επί μήνες, ως τότε. Και βέβαια όλος αυτός ο κόσμος που μένει εκτός εργασίας, πως θα τα βγάλει πέρα; Ζητάμε να παραταθεί το επίδομα ανεργίας μέχρι την ημέρα επαναπρόσληψης, για όσους προσληφθούν από 1ης Ιουλίου, ή ως τον Απρίλιο του 2021 για όσους δεν προσληφθούν. Επίσης να κατέβει στα 50, από τα 100 που είναι σήμερα, το όριο των ενσήμων ώστε να μπορεί ο εργαζόμενος να πάρει το επίδομα ανεργίας το χειμώνα».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)