to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:54 | 25.07.2020

Κοινωνία

Κρήτη: 25η ημέρα κινητοποιήσεων των οδηγών τουριστικών λεωφορείων

Οι οδηγοί βρίσκονται σε συνεχή απεργία από την 1η Ιουλίου, οπότε και άρχισε η τουριστική περίοδος στο νησί, διεκδικώντας την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας με τους όρους του 2019


(φωτογραφίες: cretalive.gr)

«Συνεχίζονται για εικοστή πέμπτη μέρα οι απεργιακές κινητοποιήσεις του Σωματείου Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης «Ο ΕΡΜΗΣ»  με νέα 24ωρη απεργία από σήμερα, Σάββατο 25 Ιουλίου από 08:00 π.μ. έως και την Κυριακή 26 Ιουλίου 08:00 π.μ. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στο χώρο του αεροδρομίου Ηρακλείου, το πρωί του Σαββάτου 25/7.

Οδηγοί Αεροδρόμιο

Οι εργοδότες αρνούνται την υπογραφή νέας σύμβασης και παραπέμπουν τους οδηγούς στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάσουν δικαιώματα και να μειωθεί δραματικά το εισόδημά τους.

Οδηγοί Αεροδρόμιο

Σύμφωνα με το cretalive.gr, ο γενικός γραμματέας του Σωματείου οδηγών τουριστικών λεωφορείων "ο Ερμής" Γιώργος Μανουσάκης σημείωσε: "Είμαστε ταλαιπωρημένοι, κουρασμένοι αλλά και αποφασισμένοι να πετύχουμε τον στόχο μας: την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας. Δυστυχώς, η εργοδοσία δεν αναγνωρίζει ούτε τα χρόνια, ούτε την προσφορά όλων αυτών των ανθρώπων που είναι εδώ. Διατρανώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι να δικαιωθούμε".

Το μέλος Σωματείου "Ερμής" εδώ και 36 χρόνια, Θωμάς Σκεπάρνης τόνισε από την πλευρά του: "Δεν έχω ξαναζήσει αυτή την κατάσταση. Πάντα υπήρχαν δυσκολίες, αλλά εφέτος βρήκαν την ευκαιρία να μας διαλύσουν τη σύμβαση. Οι οδηγοί έβαλαν πλάτη τα προηγούμενα χρόνια για  να στηθούν και να αναστηθουν εταιρείες, και τώρα μας έχουν πετάξει σαν τα σκουπίδια εδώ. Δεν μας δίνουν σημασία".

Απώτερος σκοπός τους είναι να διαλύσουν τη σύμβαση και να μας έχουν να δουλεύουμε όσο καιρό θέλουν αυτοί και με ο,τι λεφτά θέλουν"

«Ο Ερμής» απάντησε την Παρασκευή και στη σχετική ανακοίνωση του Συνδέσμου Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης. Η ανακοίνωση των εργοδοτών αναφέρει, μεταξύ άλλων τα εξής ότι «αποκλείεται η συνέχιση των διαπραγματεύσεων της απαράδεκτης συμπεριφοράς των απεργών στο αεροδρόμιο, εναντίον συναδέλφων τους που επιλέγουν να εργάζονται, με πράξεις ακραίας λεκτικής βίας, παρεμπόδισης κυκλοφορίας, φθορές σε οχήματα».

Το Σωματείο Οδηγών Ταξιδιωτικών Λεωφορείων «Ο Ερμής», απαντά αναλυτικά τα εξής:

«Στο θέμα της απεργίας μας επιθυμούμε για την σωστή ενημέρωση της κοινής γνώμης να ανακοινώσουμε ότι, από την αρχή των διαπραγματεύσεων προσπαθήσαμε να υπογραφεί η ίδια με την περυσινή Σ.Σ.Ε, και όχι νέα, με τους όρους που η εργοδοσία προσπαθεί να επιβάλει.

Η εργοδοσία κατέθεσε προτάσεις που αφορούν τις θεσμικές και οικονομικές μας κατακτήσεις, αυτές όμως δεν έγιναν σε ορθολογιστική βάση.

Δέχονται ότι οι προτάσεις τους περιείχαν μειώσεις, είναι όμως ψευδές ότι δεν τις αποδεχτήκαμε ως θέμα διαπραγμάτευσης. Η αλήθεια είναι μία. Η εργοδοσία στην ουσία θέλει να παραπληροφορήσει την κοινή γνώμη και να την στρέψει εναντίον μας, σε ένα εργασιακό αγώνα που γίνεται με πίστη, δύναμη, αποκρύπτοντας ότι ήταν κάθετοι, και οι συζητήσεις, όπως και οι αποφάσεις, που θα ακολουθούσαν την νέα Σύμβαση, θα αφορούσαν και τα επόμενα χρόνια.

Όσον αφορά την "προαποφασισμένη" απεργία, ενημερώνουμε πως ήταν απόφαση της Γενικής μας Συνέλευσης στις 22/06/2020.

"Ζητούμε συγνώμη" που πήραμε το μοναδικό όπλο που μας προσφέρει η δημοκρατία στη χώρας μας σαν εργαζόμενοι. Πρόκειται για αγώνα επιβίωσης από την στιγμή που εκείνοι αποφάσισαν να προχωρήσουν ανένδοτοι στις αποφάσεις και απειλές κάποιων, ότι θα προχωρήσουν σε υπογραφές ατομικών – επιχειρησιακών  συμβάσεων.

Με άλλα λόγια "μας κόβουν το νερό" προκειμένου να γονατίσουμε από την δίψα. Υπήρξαμε λογικοί και διαλλακτικοί. Υπήρξαν αδιάλλακτοι.

Να πληροφορήσουμε επίσης ότι, μέχρι σήμερα έχουμε δείξει την τουριστική μας συνείδηση, χωρίς να εμποδίζουμε την διακίνηση των επισκεπτών μας.

Ρητά δηλώνουμε πως δεν υπάρχουν δολιοφθορές οχημάτων, βία κλπ., όπως αναφέρεται στο τελευταίο Δελτίο Τύπου τους.»

Στο πλευρό τους και η ΟΣΜΕ

«Ο μεγάλος, πολυήμερος, αγώνας των εργαζόμενων οδηγών Τουριστικών  Λεωφορείων Κρήτης, απέναντι στην ανάλγητη και αδιάλλακτη στάση της εργοδοσίας, απέναντι στην εφαρμοζόμενη αντεργατική και αντιτουριστική κυβερνητική πολιτική, δεν σταματάει», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας (ΟΣΜΕ) «στηρίζοντας τον μεγαλειώδη αυτό αγώνα,  με όλες της τις δυνάμεις».

«Οι προσπάθειες της εργοδοσίας, εκμετάλλευσης της συγκυρίας, και των πρόσφατων νομοθετικών αντεργατικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη, θα πέσουν στο κενό», τονίζει η ΟΣΜΕ και προσθέτει ότι  «οι εργαζόμενοι πιστοί και προσηλωμένοι στο στόχο της διεκδίκησης του δίκαιου, της  διασφάλισης και επέκτασης των εργασιακών τους δικαιωμάτων και της κατάρτισης και υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, δεν υποχωρούν, δεν κάνουν πίσω».

O πρόεδρος της ΟΣΜΕ, Θεμιστοκλής Αμπλας, βρέθηκε το Σάββατο στη συγκέντρωση δηλώνοντας τα εξής: "Στηρίζουμε τον αγώνα, τις διεκδικήσεις και τα αυτονόητα δικαιώματα των εργαζομένων: στο δικαίωμα στην αξιοπρέπεια, στο δικαίωμα στην ζωή. Ο αγώνας αυτός είναι απέναντι στην εργοδοτική αδιαφορία και αδιαλλαξία. Ο αγώνας αυτός ο οποίος στηρίζεται από όλο το νησί της Κρήτης θα είναι νικηφόρος".

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς επισήμανε με αφορμή την κινητοποίηση των οδηγών τουριστικών λεωφορείων:

"Είμαστε εδώ γιατί ο αγώνας των εργαζομένων είναι δίκαιος. Διεκδικούν την αξιοπρέπεια τους, διεκδικούν μια σύμβαση χωρίς ούτε ένα ευρώ επιπλέον.  Δυστυχώς όμως οι εργαζόμενοι βλέπουν από απέναντι εργοδότες που βάζουν ζητήματα ακόμη και για μειώσεις είστε στα transfer και τα γεύματα, είτε και στο χρόνο εργασίας που κι αυτό είναι μείωση μισθού αναφορικά με τις επαναπροσλήψεις.

Καλούμε να υπάρξει μια ηρεμία. Να αναλάβουν οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων και οι πράκτορες την εταιρική Κοινωνική τους ευθύνη.

Οι διαπραγματεύσεις έχουν κολλήσει. Παίρνουμε πρωτοβουλίες. Μετά από παρέμβαση μας και με πρωτοβουλία της ΓΣΕΕ υπάρχει περίπτωση να γίνει συνάντηση επάνω στην Αθήνα, στο Υπουργείο, την Τετάρτη, με σκοπό την επίλυση του ζητήματος".

Η ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου ενόψει του συλλαλητηρίου:

«Με ομόφωνη απόφαση της, η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου κατά την χθεσινή της συνεδρίαση, αποφάσισε την προκήρυξη Συλλαλητηρίου για τo Σαββάτο 25/7/2020 και ώρα 10:00πμ έξω από τον Αερολιμένα Ηρακλείου Ν. Καζαντζάκη, με σκοπό την συμπαράσταση του συνόλου των σωματείων της δύναμης του, στον δίκαιο αγώνα των Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης ‘’Ο ΕΡΜΗΣ’’ για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Επίσης ομόφωνα αποφάσισε τη πλήρη στήριξη, ηθική και υλική, του αγώνα των εργαζομένων, αλλά και στην έκδοση ψηφίσματος συμπαράστασης τόσο του Δ.Σ του ΕΚΗ όσο και των Σωματείων της δύναμης του.

Καλούμε του εργοδότες ιδιοκτήτες Τουριστικών Λεωφορείων και πράκτορες, να κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να αναλάβουν την εταιρική κοινωνική ευθύνη  υπογράφοντας μία αξιοπρεπή ΣΣΕ,  δείχνοντας με αυτό τον τρόπο ότι σέβονται τους εργαζόμενους  τους, που όλα αυτά τα χρόνια έχουν αποδείξει με την εργασία τους και το ήθος τους ότι στηρίζουν έμπρακτα την βιομηχανία του νησιού μας αυτή του τουρισμού, έχοντας αποδείξει την τουριστική τους συνείδηση».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)