to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:13 | 05.02.2024

πηγή: sansimera.gr

Πολιτισμός

Κρίστοφερ Πλάμερ: Ο γηραιότερος ηθοποιός που κέρδισε Όσκαρ

Καναδός ηθοποιός, με πολύχρονη καριέρα στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, γνωστός από το ρόλο του Κάπτεν φον Τραπ στο μιούζικαλ «Η Mελωδία της Eυτυχίας»


Ο Κρίστοφερ Πλάμερ (Christopher Plummer) ήταν καναδός ηθοποιός, με πολύχρονη καριέρα στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Αν και ερμήνευσε πλήθος ρόλων του σύγχρονου και κλασικού ρεπερτορίου (ιδιαίτερα σε έργα του Σέξπιρ) κι έπαιξε σε περισσότερες από το 50 ταινίες, έγινε γνωστός από το ρόλο του Κάπτεν φον Τραπ στο μιούζικαλ του Ρόμπερτ Γουάιζ «Η Mελωδία της Eυτυχίας». Έγραψε ιστορία στο Χόλιγουντ, καθότι σε ηλικία 82 ετών έγινε ο γηραιότερος ηθοποιός που κέρδισε Όσκαρ.

Ο Κρίστοφερ Πλάμερ γεννήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 1929 στο Τορόντο του Καναδά και μεγάλωσε στο Μόντρεαλ με τη μητέρα του, όταν οι γονείς του χώρισαν. Από την πλευρά της μητέρας του ήταν δισέγγονος του πρωθυπουργού του Καναδά Τζον Άμποτ.

Από τα σχολικά του χρόνια έδειξε ενδιαφέρον για την υποκριτική και τη δεκαετία του 1950 εντάχθηκε στο θίασο Canadian Repertory Theater, με τον οποίο ερμήνευσε πάνω από 100 ρόλους. Το 1954 έκανε το ντεμπούτο στο Μπρόντγουεϊ με το έργο της Νταϊάνα Μόργκαν «The Starcross Story», αλλά το έργο κατέβηκε ύστερα από μία παράσταση. Ακολούθησε ο ρόλος του στο έργο του Κρίστοφερ Φράι «The Dark Is Light Enough», με τον οποίο έγινε γνωστός στον κόσμο του θεάτρου.
Τα επόμενα χρόνια συμμετείχε σε παραστάσεις έργων του Σέξπιρ, σε Αγγλία, Καναδά και ΗΠΑ και αναγνωρίστηκε ως ένας από τους κορυφαίους σεξπιρικούς ηθοποιούς της γενιάς του. Στην πολύχρονη θεατρική του καριέρα κέρδισε ένα βραβείο Τόνι για το ρόλο του Σιρανό ντε Μπερζεράκ στο μιούζικαλ «Cyrano» (1974) και το ρόλο του ηθοποιού Τζον Μπάριμορ στο έργο του Γουίλιαμ Λιούς «Barrymore» (1997).

Στον κινηματογράφο έπαιξε κυρίως δευτερεύοντες ρόλους. Πρωτοεμφανίστηκε το 1956 στην ταινία του Σίντνεϊ Λιούμετ «Stage Struck» κι έγινε ευρύτερα γνωστός για το ρόλο του στο πολυβραβευμένο μιούζικαλ του Ρόμπερτ Γουάιζ «Η Μελωδία της Ευτυχίας» («The Silent of Music», 1965), δίπλα στην Τζούλι Άντριους. To 2012 κέρδισε το μοναδικό του Όσκαρ για το ρόλο ενός καρκινοπαθούς χήρου, που αποκαλύπτει στο γιο του ότι είναι γκέι στην κομεντί του Μάικ Μιλς «Οι Πρωτάρηδες» («Beginners»).


Από την πλούσια φιλμογραφία του ξεχωρίζουν οι ρόλοι του στις ταινίες «Έρωτες Που Σβήνουν την Αυγή» («Inside Daisy Clover», 1965), «Η Νύχτα των Στρατηγών» («Night of the Generals», 1967), «Ο Άνθρωπος που θα γινόταν Βασιλιάς» («The Man Who Would Be King», 1975), «Malcolm X» (1992), «Οι Δώδεκα Πίθηκοι» («Twelve Monkeys», 1995), «The Insider» (1999), «Αλέξανδρος» («Alexander», 2004), στην οποία υποδύθηκε τον Αριστοτέλη, «Ο Τελευταίος Σταθμός» («The Last Station», 2009), «Ο Φανταστικός Κόσμος του Δρ. Παρνάσους» και «Στα Μαχαίρια» («Knives Out», 2019).

Στην τηλεόραση έπαιξε μεταξύ άλλων σε δυο γνωστές και στη χώρας σειρές: «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ» («Jesus of Nazareth», 1977) του Φράνκο Τζεφιρέλι στο ρόλο του Ηρώδη Αντύπα και «Τα Πουλιά Πεθαίνουν Τραγουδώντας» («The Thorn Birds», 1983). Το 1976 τιμήθηκε με Έμμυ για το ρόλο του τραπεζίτη στη μίνι σειρά του Άρθουρ Χέιλι «Τhe Moneychangers» (1976).

Ο Κρίστοφερ Πλάμερ πέθανε στις 5 Φεβρουαρίου 2021 στο Γουέστον της πολιτείας Κονέκτικατ των ΗΠΑ, σε ηλικία 91 ετών. Έκανε τρεις γάμους και από τον πρώτο γάμο με την ηθοποιό Τάμι Γκράιμς απέκτησε μια κόρη, την ηθοποιό Αμάντα Πλάμερ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)