to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:47 | 18.09.2014

Διεθνή

Κρίσιμο δημοψήφισμα στη Σκωτία: Οι κάλπες έκλεισαν, τα αποτελέσματα αναμένονται το πρωί της Παρασκευής

Σχεδόν 4,3 εκατομμύρια πολίτες που κατοικούν στη Σκωτία έχουν το δικαίωμα ψήφου στο σημερινό δημοψήφισμα. Η ερώτηση στην οποία θα κληθούν να απαντήσουν είναι: «Θα πρέπει η Σκωτία να είναι ανεξάρτητη χώρα;».


 

Αρχισε στις 07.00 (τοπική ώρα) η ιστορική ψηφοφορία του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, η οποία είναι πιθανόν να οδηγήσει στην διάλυση της Ενωσης και τη δημιουργία ενός νέου ευρωπαϊκού κράτους.

Από τη Γλασκώβη, στο Εδιμβούργο, στις κωμοπόλεις και τα νησιά της Σκωτίας οι ψηφοφόροι καλούνται να απαντήσουν στην ερώτηση "Η Σκωτία πρέπει να γίνει ανεξάρτητη χώρα;", αποφασίζοντας να θέσουν ή όχι τέλος σε μία Ενωση που χρονολογείται από το 1707.

Οι κάλπες έκλεισαν στις 22.00 (τοπική ώρα). Το αποτέλεσμα θα γίνει γνωστό νωρίς το πρωί της Παρασκευής.

Pro-independence and pro-union literature at a polling station in the south of Edinburgh.

Οι δημοσκοπήσεις της Τετάρτης

Προβάδισμα τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων έχουν οι υποστηρικτές της παραμονής της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με δημοσκόπηση της YouGov που δημοσιεύτηκε λίγες μόλις ώρες προτού οι πολίτες κληθούν να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

Η δημοσκόπηση που διεξήχθη από την εταιρεία YouGov για λογαριασμό των εφημερίδων Times και Sun, έδειξε ότι η υποστήριξη για την παραμονή της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέρχεται στο 52%, ενώ το ποσοστό αυτών που επιθυμούν την ανεξαρτητοποίησή της φτάνει το 48%, με εξαίρεση τους αναποφάσιστους που αριθμούν το 6% των πολιτών με δικαίωμα ψήφου.

Η υποστήριξη των Σκωτσέζων στην απόσχισή τους από το Ηνωμένο Βασίλειο έπεσε στο 48%, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Panelbase την Τετάρτη. Η δημοσκόπηση, η οποία δεν διεξήχθη για μέσο ενημέρωσης, δείχνει την υποστήριξη για παραμονή στα πλαίσια του Ηνωμένου Βασιλείου να φθάνει το 52%, ενώ 5% των όσων ερωτήθησαν δηλώνουν αναποφάσιστοι. Στην τελευταία δημοσκόπηση της Panelbase, η οποία είχε δημοσιευτεί το Σάββατο, η επιλογή της ανεξαρτησίας «κέρδιζε» το 49% των Σκωτσέζων ψηφοφόρων.

Σε δημοσκόπηση της Ipsos MORI, εμφανίζεται και πάλι ως ισχυρότερο το ρεύμα της παραμονής στο ενιαίο κράτος με την Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία, με 51% έναντι 49% υπέρ της ανεξαρτησίας. Η υποστήριξη, πάντως, της προοπτικής της ανεξαρτησίας κέρδισε στις δημοσκοπήσεις της εταιρείας 7 μονάδες σε σχέση με τις 5 Αυγούστου.

Και στις τρεις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν μέχρι το βράδυ της Τρίτης, το «όχι» εμφανίζεται στο 52% και το «ναι» στο 48% (του ICM για τον Scotsman, του Opinium για την Daily Telegraph και της Survation για την Daily Mail).  Και στις τρεις δημοσκοπήσεις, το στρατόπεδο του «ναι» στην ανεξαρτησία εμφανίζεται να έχει ενισχυθεί τις τελευταίες ημέρες.

Τα... στοιχήματα

Μία ημέρα πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα, τα γραφεία στοιχημάτων παίρνουν φωτιά με τους περισσότερους να βλέπουν σαφή μεταστροφή στο «όχι» μετά την απρόσμενη άνοδο των υποστηρικτών της απόσχισης από το Ηνωμένο Βασίλειο. Η εταιρία Betfair, μάλιστα, πληρώνει ήδη 100.000 βρετανικές λίρες σε όσους ποντάρουν στο «όχι», καθώς όπως επισημαίνει το Reuters σε κάποιες περιπτώσεις οι bookmakers πληρώνουν νωρίτερα αν κρίνουν πως το αποτέλεσμα δεν πρόκειται να τροποποιηθεί. «Αποφασίσαμε ότι το “όχι” είναι πιθανότερο ότι θα κερδίσει, οπότε επενδύσαμε στο σίγουρο», δήλωσε ειδικός στο διαδικτυακό στοίχημα, στο πρακτορείο Reuters.

Τα - συχνά αντιφατικά - επιχειρήματα κάθε πλευράς ενόψει του δημοψηφίσματος

«Ξυπνήστε την Παρασκευή, πρώτη ημέρα μιας καλύτερης χώρας»

Την παραμονή του κρίσιμου δημοψηφίσματος για το αποτέλεσμα του οποίου ενδεχομένως να σημάνει την απόσχιση της Σκοτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο έπειτα από τρεις ολόκληρους αιώνες, ο πρωθυπουργός της χώρας, Άλεξ Σάλμοντ, κάλεσε τους Σκοτσέζους πολίτες να υποστηρίξουν την ανεξαρτησία τους ψηφίζοντας «Ναι». 

«Ξυπνήστε το πρωί της Παρασκευής, την πρώτη ημέρα μιας καλύτερης χώρας. Ξυπνήστε γνωρίζοντας πως εσείς το καταφέρατε αυτό – εσείς το κάνατε να συμβεί», ανέφερε σε μήνυμά του προς τους ψηφοφόρους ο Σάλμοντ.

Embedded image permalink

Το γιουχάισμα στον Μίλιμπαντ

Ο αρχηγός των αντιπολιτευόμενων Εργατικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ πήρε μία γεύση του πόσο πικρή έχει γίνει η μάχη για το μέλλον της Σκωτίας και, ουσιαστικά, της ύπαρξης του Ηνωμένου Βασιλείου. Όλα τα κόμματα του Λονδίνου έχουν πάρει ενεργό μέρος στην εκστρατεία υπέρ του «όχι», με σπάνιες επιδείξης διακομματικής ενότητας.

Το βράδυ της Τρίτης, ο Μίλιμπαντ χρειάστηκε να διακόψει «πολιτικό περίπατο» στο Εδιμβούργο με χαρακτήρα εκστρατείας υπέρ του «όχι», όταν μεταξύ της συνοδείας του και υποστηρικτών του «ναι» ξέσπασε ένταση και ό ίδιος κατέληξε να δέχεται προσωπικές αποδοκιμασίες από υποστηρικτές του «ναι». 

Φτάνοντας στο εμπορικό κέντρο του St James, ο Μίλιμπαντ κατέληξε σε «συμπλοκή» με τηλεοπτικά συνεργεία και υποστηρικτές της ανεξαρτησίας. Του φώναζαν πως είναι «ψεύτης», μεταξύ άλλων, και όταν έφυγε σημείωσε πως «αυτή είναι η άσχημη πλευρά της εκστρατείας από το στρατόπεδο του "ναι"». (δείτε ένα απόσπασμα, στο βίντεο του Guardian)

Embedded image permalink

Στο γράφημα: Οι ...στατιστικές επιπτώσεις ενός «ναι», σε Βρετανία και Σκωτία

«Μείνετε, και θα πάρετε περισσότερα»

Τις τελευταίες ημέρες, η πολιτική σκηνή του Λονδίνου επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους πως θα δώσει διερυμένες αρμοδιότητες στην Σκωτία εάν αποφασίσει να μείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην πιο πρόσφατη δημόσια δέσμευσή τους, η «τριανδρία» των αρχηγών Συντηρητικών, Φιλελεύθερων Δημοκρατών και Εργατικών -με τη διαμεσολάβηση του Γκόρντον Μπράουν- υποσχέθηκε ενίσχυση της χρηματοδότησης και μεγαλύτερο έλεγχο του Εδιμβούργου στα δημόσια έσοδα και τις δαπάνες για το σύστημα υγείας.

Embedded image permalink

Kαι την ίδια στιγμή στο Αμπερντιν...

Στην άλλη όψη της ίδιας στρατηγικής, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έφτασε στο σημείο την Τρίτη, στην πιο πρόσφατη επίσκεψή του, να πει στους Σκωτσέζους: «Εάν δεν σας αρέσω εγώ, δεν θα είμαι στην πρωθυπουργία για πάντα, εάν δεν σας αρέσει αυτή η κυβέρνηση, δεν θα είναι εδώ για πάντα, αλλά εάν φύγετε από το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι για πάντα».

Με την εκστρατεία κατά της ανεξαρτησίας συμπαρατάχθηκε ακόμη και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον. Λέγοντας πως, βάσει των δεσμεύσεων του Λονδίνου για μεγαλύτερες αρμοδιότητες στην Σκωτία, η παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο «θα εγγυάται τη μέγιστη αυτοδιάθεση», εξέφρασε την «ελπίδα να ψηφίσουν οι Σκωτσέζοι να μείνουν».

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, In.gr, Matrix24 - στο Twitter το hashtag είναι το  

Διαβάστε σχετικά:

 

Ένα πολύ βρετανικό διαζύγιο: για το δημοψήφισμα της Σκωτίας

Ντίνα Τζουβάλα :: 16.09.2014 - 14:14

Στις 18 Σεπτεμβρίου η Σκωτία καλείται να γράψει Ιστορία αποφασίζοντας αν θα επικυρώσει τους τέσσερις αιώνες ύπαρξης του Ηνωμένου Βασιλείου ή αν, αντίθετα, θα ξεκινήσει μια διαδικασία διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσει στην ανεξαρτητοποίησή της.

 

18 Σεπτεμβρίου: Οι Σκωτσέζοι αποχωρίζονται την Αγγλία. Ναι ή Όχι (βίντεο)

14.09.2014 - 19:30

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με την εκπομπή «Zona Rosa», ο Κώστας Ράπτης, εξηγεί την υπόθεση και φωτίζει άγνωστες πλευρές της

 
Η αποδιάρθρωση του κοινωνικού κράτους και η ανεξαρτησία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)