to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:35 | 11.02.2015

πηγή: Αυγή

Διεθνή

Κρίσιμη τετραμερής συνάντηση για την Ουκρανία στο Μινσκ

Μακρινή μοιάζει, για την ώρα, η προοπτική ειρήνευσης στην Ουκρανία και, πολύ περισσότερο, εξομάλυνσης των σχέσεων με τη Ρωσία. Παρ' όλα αυτά, οι διπλωματικές προσπάθειες συνεχίζονται, με το σημερινό ραντεβού, στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας.


Σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA, οι σημερινές συνομιλίες θα επικεντρωθούν στην απόσυρση των βαρέων όπλων από την ανατολική Ουκρανία, τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στην περιοχή και την έναρξη πολιτικού διαλόγου μεταξύ του Κιέβου και των ανταρτών.

Η τετραμερής συνάντηση κορυφής ανάμεσα στους ηγέτες Ρωσίας, Ουκρανίας, Γερμανίας και Γαλλίας θα πραγματοποιηθεί στο Μινσκ, ως συνέχεια των επαφών που είχαν την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ στο Κίεβο και τη Μόσχα.

Πάντως, οι τοποθετήσεις που έχουν γίνει στο πλαίσιο της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 20 ηγέτες κρατών και άλλοι 60 υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, δείχνουν ότι η απόσταση ανάμεσα στους Δυτικούς και τους Ρώσους παραμένει μεγάλη και είναι δύσκολο να γεφυρωθεί. Καθοριστικό ρόλο παίζει, αναμφίβολα, η σκλήρυνση της στάσης των Ηνωμένων Πολιτειών, με τον αντιπρόεδρό τους Τζο Μπάιντεν να χρησιμοποιεί ψυχροπολεμικές εκφράσεις και να επιρρίπτει στον Βλαντιμίρ Πούτιν την ευθύνη για την αποσταθεροποίηση στην Ευρώπη, αλλά και για την προσπάθεια αλλαγής των συνόρων.

Αντικειμενικά, λοιπόν, οι όποιες προσπάθειες επικεντρώνονται στην επίτευξη εκεχειρίας στην ανατολική Ουκρανία, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για περαιτέρω διάλογο. Οι πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι το νέο σχέδιο που παρουσίασαν σε Πούτιν και Ποροσένκο οι Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος προβλέπει σημαντικά οφέλη για τους αυτονομιστές – οι οποίοι έχουν κερδίσει σημαντικό έδαφος τις τελευταίες εβδομάδες – χωρίς ωστόσο να αμφισβητείται τυπικά η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Σε περίπτωση που αυτός ο γύρος συνομιλιών δεν ευοδωθεί, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι επίκειται σοβαρή κλιμάκωση. Πολύ περισσότερο καθώς οι Αμερικανοί πιέζουν για τη χορήγηση και στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο, κάτι που θα σημάνει πολύ πιο άγριες και αιματηρές μάχες, καθώς και νέες ενισχύσεις από τη Μόσχα προς τους αυτονομιστές.

Τέλος, είναι σαφές ότι η κλιμάκωση αυτή θα φέρει και νέες κυρώσεις σε οικονομικό επίπεδο, αυξάνοντας το κόστος της αντιπαράθεσης για όλες τις πλευρές – τόσο για τη Ρωσία, της οποίας η οικονομία βρίσκεται σε δύσκολη θέση, όσο και για την Ευρώπη και ειδικά για τις πιο αδύναμες χώρες της.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)