to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:27 | 16.07.2015

Οικονομία

Κρίσιμη για τις ελληνικές τράπεζες η σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ

Το «σήμα» προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για να παράσχει εκ νέου ρευστότητα στις τράπεζες έδωσε χθες η ελληνική Βουλή, χωρίς να είναι βέβαιο πως θα είναι αρκετό για να δοθεί η αναγκαία ανάσα στο σύστημα.


To ρεπορτάζ της  Ναυτεμπορικής αναφέρει:

Στους κόλπους του ευρωσυστήματος διατηρείται η νευρικότητα για τις εξελίξεις σχετικά με τη συμφωνία, η οποία ενισχύεται από την καθορισμένη για την ερχόμενη Δευτέρα αποπληρωμή προς την κεντρική τράπεζα.

Η συνεδρίαση του δ.σ. της ΕΚΤ στη Φραγκφούρτη δεν θα είναι εύκολη και αναμένεται ότι ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας, θα βρεθεί αντιμέτωπος με την ομάδα των σκληροπυρηνικών, η οποία είναι διευρυμένη πλέον. Η ΕΚΤ θα χρειαστεί διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει με το προγραμματισμένο πρόγραμμα διάσωσης, συμπεριλαμβανόμενης της πληρωμής των ομολόγων στις 20 Ιουλίου, που κατέχει το Ευρωσύστημα.

Αναλυτές εκτιμούν ότι θα μπορούσε να δοθεί μικρή αύξηση του ορίου του ELA, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται οι αναφορές του Μάριο Ντράγκι για τις ελληνικές τράπεζες στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. Εάν δοθεί αύξηση, θεωρείται επί του παρόντος επαρκές το μαξιλάρι των διαθέσιμων ενεχύρων που έχει μείνει μετά την αύξηση του haircut.

Το «ξεκλείδωμα» της ρευστότητας είναι κρίσιμο για τις τράπεζες, προκειμένου το σύστημα να περάσει στο επόμενο στάδιο, αυτό της ανακεφαλαιοποίησης από το νέο πακέτο βοήθειας.

Ο Andreas Dombret, μέλος του δ.σ. της Bundesbank, διατύπωσε προβληματισμό για τη φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών, μετά μάλιστα από την τραπεζική αργία, και αναφέρθηκε στην ανάγκη να ισχύσει άμεσα η οδηγία που αφορά την εφαρμογή bail in.

H Μοrgan Stanley υπολογίζει, με βάση τις παραδοχές των stress tests του 2014, σε 4,6 δισ. ευρώ τις κεφαλαιακές ανάγκες που προκύπτουν και τις πρόσθετες προβλέψεις στα 14 δισ. ευρώ. Επίσης, θεωρεί ότι η έξοδος από το ευρώ αποτελεί κίνδυνο και ότι οι τράπεζες εξελίσσονται σε δύσκολο στοίχημα.

Υψηλό ρίσκο από την εφαρμογή του νέου προγράμματος βλέπει και η Moody’s, η οποία θεωρεί βέβαιη την παράταση των capital controls για μεγάλο διάστημα, καθώς είναι περιορισμένη η δυνατότητα χρηματοδότησης και σίγουρη η διατήρηση του ELA σε υψηλό επίπεδο.

Σήμερα ο ELA αντιστοιχεί στο 25% του ενεργητικού, ενώ η συνολική ρευστότητα που έχει ληφθεί από το ευρωσύστημα στο 35% του συνολικού ενεργητικού των τραπεζών. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων εκτιμάται ότι θα φθάσει το 40% με 45% και θα απαιτήσει αύξηση των προβλέψεων, καθώς σήμερα, με δείκτη 35%, η κάλυψη διαμορφώνεται στο 60%.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)