to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:28 | 04.06.2012

πηγή: https://left.gr/94

Διεθνή

Κρίσιμη διάσκεψη στην Αγία Πετρούπολη για τη Συρία

Η Συρία, το Ιράν και οι διμερείς εμπορικές σχέσεις αναμένεται να κυριαρχήσουν στη σημερινή ρωσική σύνοδο κορυφής με την ΕΕ.


Άρχισαν σήμερα στην Αγία Πετρούπολη οι επίσημες συνομιλίες της 29ης συνόδου κορυφής Ρωσίας-ΕΕ, στη διάρκεια των οποίων αναμένεται να κυριαρχήσει η κρίση στη Συρία.
Στις συνομιλίες παίρνουν μέρος ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρομπάι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, οι οποίοι θα δώσουν συνέντευξη Τύπου στις 12:40 τοπική ώρα.
Ο Πούτιν άρχισε τις συνομιλίες με τους ηγέτες της ΕΕ βάζοντας στο τραπέζι το θέμα των «φραγμών» που κατά την άποψή του έχουν επιβληθεί στους Ρώσους. «Μια ειλικρινής συνεργασία είναι αδύνατη όσο υπάρχουν εμπόδια για τους πολίτες της χώρας μας», τόνισε ο Πούτιν αναφερόμενος στην κατάργηση του καθεστώτος της βίζας που ζητεί η Μόσχα.

Οι Ρώσοι δημοσιογράφοι που συνόδευσαν τον Πούτιν στο Βερολίνο και στη συνέχεια στο Παρίσι, είχαν βίζα για ένα 24ωρο, η οποία έληξε στο μέσον της συνέντευξης Τύπου του Ρώσου προέδρου. «Λοιπόν, τί, θα έπρεπαν να σηκωθούν και να φύγουν;», διερωτήθηκε ο Πούτιν.
Οι δυο πλευρές αναμένεται να συζητήσουν μεταξύ άλλων θέματα σχετικά με το εμπόριο και τη συνεργασία τους στον τομέα της ενέργειας.
Συρία και διμερείς εμπορικές σχέσεις στο επίκεντρο
Η στάση του Ρώσου προέδρου σε ό,τι αφορά την κρίση στη Συρία αλλά και η επιθυμία του να αποκαταστήσει στενότερες σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση -τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Μόσχας-βρίσκονται στο επίκεντρο της σημερινής συνόδου κορυφής.
Η κρίση στη Συρία, όπου η Μόσχα εμποδίζει τις δυτικές προσπάθειες να επιταχυνθεί η αποπομπή του προέδρου της χώρας Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία, μπορεί να επισκιάσει τις συνομιλίες για το εμπόριο και άλλα ζητήματα στις συνομιλίες των ευρωπαίων ηγετών με το Ρώσο πρόεδρο, που βρίσκεται στην εξουσία 12 χρόνια και πλέον είναι ξανά, και τυπικά, αυτός ο οποίος  χαράσσει την εξωτερική πολιτική.
Τόσο η Ρωσία όσο και η Ευρώπη λένε πως συνεχίζουν να ελπίζουν ότι θα εφαρμοστεί το σχέδιο έξι σημείων του κοινού ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Άναν για τη Συρία προκειμένου να τερματιστεί η 15μηνη εκεχειρία, την ευθύνη για την οποία οι δυτικές κυβερνήσεις επιρρίπτουν στον Άσαντ. Η ΕΕ θέλει η Ρωσία να πιέσει τον Σύρο ηγέτη να αποσύρει τα βαριά όπλα και να σταματήσει τις επιθέσεις αλλά και να αποχωρήσει από την προεδρία για να ανοίξει ο δρόμος ώστε να προχωρήσει η πολιτική μετάβαση.
«Χρειάζεται να εξασφαλίσουμε ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί πλήρως τα μέσα πίεσης που διαθέτει για να πείσει το καθεστώς να εφαρμόσει (το σχέδιο)», είπε αξιωματούχος της ΕΕ που ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Η ρωσική πλευρά ασφαλώς δεν βοήθησε και πολύ ως τώρα στην εξεύρεση λύσεων σε ό,τι αφορά μια πολιτική έξοδο» από την κρίση, πρόσθεσε. Η Μόσχα επιμένει ότι δεν προστατεύει τον Άσαντ--που έχει δώσει στη Ρωσία τις σημαντικότερες βάσεις της στην Μέση Ανατολή--αλλά επιμένει πως η αποχώρηση του Σύρου προέδρου δεν μπορεί να αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη διαλόγου.
Ο Πούτιν δεν εμφανίστηκε να υποχωρεί από τις θέσεις αυτές στις επισκέψεις του στο Βερολίνο και στο Παρίσι την Παρασκευή, επικρίνοντας τις ενέργειες των αντικαθεστωτικών Σύρων ανταρτών, επικρίνοντας τις κυρώσεις και δηλώνοντας ότι οι πολιτικές αποφάσεις που θα ληφθούν στη Συρία δεν μπορούν να υπαγορευτούν από το εξωτερικό.
Η υπάτη εκπρόσωπος της ΕΕ για την κοινή εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) Κάθριν Άστον, η οποία συναντήθηκε χθες με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «ο ρόλος της Ρωσίας είναι κρίσιμος για την επιτυχία του σχεδίου Άναν».
Η ΕΕ επιθυμεί «να συνεργαστεί στενά με τη Ρωσία για να βρεθεί ένας τρόπος να τερματιστεί η βία και να υποστηριχθεί» το σχέδιο του Άναν, πρόσθεσε η Άστον. Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας σημείωσε ακόμα ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Άναν χθες και συμφώνησαν πως η κρίση έχει φτάσει σε ένα «κρίσιμο σημείο». Ο Λαβρόφ υιοθέτησε συμβιβαστικούς τόνους στην δική του τηλεφωνική συνομιλία με τον Άναν, λέγοντας πως για να υποστηρίξει το σχέδιό του η Μόσχα «είναι έτοιμη να εξετάσει διάφορα σενάρια περαιτέρω προσπαθειών» ώστε να συντονιστούν οι διεθνείς ενέργειες σε ό,τι αφορά την κρίση στη Συρία, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ. Ωστόσο, ερωτηθείς εάν αναμένει η σύνοδος κορυφής να τερματίσει τις διαφωνίες των δύο μερών για τη Συρία, ο Λαβρόφ απάντησε στους δημοσιογράφους: «δεν το νομίζω».
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ θα κάνουν σήμερα άλλη μια προσπάθεια να μεταβάλλουν την στάση του Πούτιν, μετά την επιστροφή του πρώην πράκτορα της KGB στο Κρεμλίνο για μια ιστορική τρίτη εξαετή θητεία.
Σε τηλεφωνική της συνομιλία με τον Λαβρόφ χθες, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον ανέφερε ότι «κατέστησε πολύ σαφές» ότι το επίκεντρο της προσοχής δίνεται στην πολιτική μετάβαση στη Συρία, όχι στις συνομιλίες με το καθεστώς Άσαντ. «Η αποχώρηση του Άσαντ δεν χρειάζεται να είναι προϋπόθεση αλλά θα έπρεπε να είναι ένα από τα αποτελέσματα, ώστε ο λαός της Συρίας να έχει την ευκαιρία να εκφραστεί», ανέφερε η Κλίντον στην διάρκεια μιας επίσκεψής της στη Στοκχόλμη.
Ο Πούτιν έχει παραδεχτεί πως η Συρία βρίσκεται στα πρόθυρα ενός ολοκληρωτικού εμφυλίου πολέμου. Όμως επικαλέστηκε τη Λιβύη και το Ιράκ--δύο χώρες στις οποίες η δύση επενέβη παρά το ότι η Μόσχα αντιτάχθηκε σθεναρά στα σχέδιά της--ως απόδειξη του γεγονότος ότι οι αλλαγές καθεστώτων και οι έξωθεν επεμβάσεις δεν λύνουν τα μακροπρόθεσμα προβλήματα.
Η Ρωσία διαφωνεί επίσης με την δύση για το Ιράν, καθώς ανησυχεί ότι οι μεγάλες δυτικές δυνάμεις προσπαθούν να παρακάμψουν την διπλωματική επιρροή της διαμέσου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να δράσουν μονομερώς. Η Μόσχα έχει επικρίνει την ΕΕ για την επιβολή εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο εξαιτίας του πυρηνικού του προγράμματος κι επιμένει πως οι κυρώσεις που επιβάλλονται μονομερώς απλώς μειώνουν τις πιθανότητες να υπάρξει ένας συμβιβασμός με την Ισλαμική Δημοκρατία.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο διαβάστε εδώ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)