to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κρίση και ο κορωνοϊός

Τα τεκταινόμενα από την κυβέρνηση του κεντροδεξιού Κ. Μητσοτάκη έχουν, όπως και οι επερχόμενοι σχεδιασμοί, τη σφραγίδα των εισοδιστών και της Ακροδεξιάς και μάλιστα στην πιο αποκρουστική και ελεεινή μορφή της: τη φασιστική.


Επειδή δεν σταματάει ποτέ η πολιτική - Η διάλυση των παραγωγικών και εργασιακών σχέσεων, του κράτους πρόνοιας και του παραγωγικού ιστού της χώρας και η δραστική περιστολή των ατομικών ελευθεριών του λαού μας είναι η στρατηγική επιλογή και στόχευση του σκληρού πυρήνα των διαπλεκόμενων συμφερόντων και της πολιτικής τους εκπροσώπησης από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ανέκαθεν πρόβλημα επικοινωνίας τόσο με τον κόσμο της ευρύτερης Αριστεράς όσο και με τη μεγάλη πλειονότητα της κοινωνίας. Κατά την ταπεινή γνώμη μας, το γεγονός αυτό έχει πάρει διαστάσεις παθογένειας, η οποία δεν οφείλεται σε κάποιο είδος ανικανότητας και ανεπάρκειας καθαυτό, αλλά στις εσωτερικές αντιφάσεις του κόμματος που με όρους υποκειμενικών αδυναμιών αναπαράγουν αγκυλώσεις και αδιέξοδα.

Οι καιροί δεν περιμένουν

Τα τεκταινόμενα από την κυβέρνηση του κεντροδεξιού Κ. Μητσοτάκη έχουν, όπως και οι επερχόμενοι σχεδιασμοί, τη σφραγίδα των εισοδιστών και της Ακροδεξιάς και μάλιστα στην πιο αποκρουστική και ελεεινή μορφή της: τη φασιστική.

Με μοναδικό στόχο του την παραμονή στον θώκο του επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας και τον έλεγχο του νομοθετικού σώματος, έχει μετατραπεί σε «μπερτόδουλο» των πιο σκοτεινών και διαπλεκόμενων συμφερόντων, την ώρα μάλιστα που μια πρωτόγνωρη κρίση (συγκρίσιμη με έναν παγκόσμιο πόλεμο) παίρνει διαστάσεις πυρκαγιάς. Ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης δεν δίστασε στην αρχή της κρίσης αυτής να πει ότι τίποτε δεν θα μοιάζει με το χθες όταν τελειώσει αυτή η δοκιμασία - και ο νοών νοείτω.

Η διάλυση των παραγωγικών και εργασιακών σχέσεων, του κράτους πρόνοιας και του παραγωγικού ιστού της χώρας και η δραστική περιστολή των ατομικών ελευθεριών του λαού μας είναι η στρατηγική επιλογή και στόχευση του σκληρού πυρήνα των διαπλεκόμενων συμφερόντων και της πολιτικής τους εκπροσώπησης από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ας μην γελιόμαστε.

Ο από μηχανής θεός

Η πρόθεση των κυβερνώντων να μετατραπεί η κρίση του κορωνοϊού, με το λιγότερο πολιτικό κόστος, σε ευκαιρία για την επιτυχία των παραπάνω στοχεύσεων είναι εμφανής και δεν κρύβεται. Οι γνωστές και μη εξαιρεταίες εξημμένες κεφαλές του ηγετικού aparat της Ν.Δ. και της κυβέρνησης δεν διστάζουν να επιχειρούν αντίστοιχες ζυμώσεις στο κοινωνικό σώμα για επικείμενη περικοπή μισθών, συντάξεων, απολύσεων και, “εν ανάγκη”, δραστική περιστολή δημοκρατικών ελευθεριών. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για πολιτικές εκμετάλλευσης της κρίσης με σκληρούς ταξικούς όρους εις βάρος της συντριπτικής πλειονότητας των κοινωνιών από τα κέντρα του ψευδεπίγραφου παγκοσμιοποιημένου νεοφιλελευθερισμού στην οικονομία. Με τα οποία κέντρα έχει άκριτα συνδέσει την τύχη του και την τύχη της πατρίδας και του λαού μας ο εγχώριος κρατικοδίαιτος, μεταπρατικός και μαϊμού μεγαλοαστισμός.

Ασφαλώς ο ιστορικός του μέλλοντος θα έχει μπροστά του πεδίον δόξης λαμπρόν διερευνώντας την εποχή της πανδημίας του κορωνοϊού και τα αποτελέσματά της παγκοσμίως. Το γεγονός όμως που θα βάλει τη σφραγίδα του στην εποχή μας θα είναι το αν ή όχι η άρχουσα τάξη και οι ποικιλώνυμες αντιδραστικές δυνάμεις τα καταφέρουν να ξεπεράσουν τη δομική κρίση του καπιταλιστικού συστήματος που σοβεί πάνω από μία δεκαετία και περάσουν την τετάρτη βιομηχανική επανάσταση με το κόστος στις πλάτες των πιο αδύναμων κοινωνικών τάξεων.

Ενόψει δραματικών εξελίξεων

Η ψαλίδα μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ του 32% και του κοινωνικού σώματος παραμένει, αν δεν μεγαλώνει, παραδοσιακά πλέον μεγάλη και αποτελεί υπό μία έννοια και ιστορικό παράδοξο. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις αναιμικές σχέσεις του με το μαζικό, διεκδικητικό κίνημα (εργαζόμενοι, Αυτοδιοίκηση, νεολαία, αγροτιά κ.λπ., κ.λπ.). Οι οποίες σχέσεις του μάλιστα κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας άγγιξαν το μηδέν. Όλα αυτά είναι ένα κρίσιμο ζήτημα, ίσως το κρισιμότερο ενόψει των δραματικών εξελίξεων που είναι ηλίου φαεινότερον πως θα ακολουθήσουν πολύ σύντομα, ίσως και πριν τελειώσουν η πανδημία και η παγκόσμια καραντίνα. Τόσο στην οικονομία όσο και στον άμεσο και ευρύτερο διεθνή μας περίγυρο διαφαίνονται ενδιαφέρουσες και προπάντων λίαν επικίνδυνες διεργασίες που θα θέσουν, εκτός των άλλων, σε δοκιμασία το σύνολο ιδεών και αξιών για τον καθένα ξεχωριστά και για όλους μαζί.

Διά ταύτα

Τούτων δοθέντων, ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κόμμα εξουσίας και μάλιστα της Αριστεράς, είναι εκ των πραγμάτων υποχρεωμένος να αυτοπροσδιορίζεται με ουσιαστικό τρόπο σαν ο κορμός των προοδευτικών δυνάμεων και η λοκομοτίβα της προοδευτικής ανέλιξης του τόπου. Αυτό προϋποθέτει το άνοιγμα μετώπων πάλης με όρους πολιτικής και ιδεολογικής αμφιδρομίας με τη συντριπτική πλειονότητα του κοινωνικού σώματος. Η παραγωγή ιδεολογίας, πολιτικής και στρατηγικής με μόνιμα στοιχεία πρέπει να είναι το βασικό φυσικό γνώρισμα του ΣΥΡΙΖΑ που τον διαφοροποιούν από όλο το φάσμα των πολιτικών οργανισμών της συντήρησης.

Ένας δομημένος διάλογος στο πλαίσιο των διεργασιών που συντελούνται στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει συνεδρίου πάνω στα ζητήματα των υποκειμενικών αδυναμιών και των ανεπαρκειών που εμφάνισε το κόμμα καθ' όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησής του είναι προϋπόθεση υπέρβασης της παθογένειας και των αναιμικών σχέσεών του με το μαζικό, διεκδικητικό κίνημα. Δεν ανήκουμε σ' αυτούς που αντιπαρέρχονται τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε παραβλέπουμε τις αθλιότητες του συνόλου κυριολεκτικά της αντιπολίτευσης και τις μεθοδεύσεις των Γκαιμπελίσκων των ΜΜΕ. Φιλτάτη όμως η θεραπεία των παθογενειών του κόμματος που το αναγκάζουν να αυτοεγκλωβίζεται και να βρίσκεται σε κατάσταση άμυνας ενώ έπρεπε να είναι ο επιτιθέμενος. Ποιος θ' ανοίξει, π.χ., τα μέτωπα πάλης αν όχι ο ΣΥΡΙΖΑ για το αν το συζητούμενο ευρωομόλογο θα στοχεύσει στην ανασυγκρότηση του παραγωγικού ιστού των χωρών της Ε.Ε. με στόχο τις κοινωνικές ανάγκες και όχι το κέρδος των γνωστών - αγνώστων;

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)