to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:23 | 02.11.2015

Διεθνή

Το Κρεμλίνο δεν αποκλείει την πιθανότητα τρομοκρατικής επίθεσης - Ολα τα σενάρια για τη συντριβή του Airbus

Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι καμία εκδοχή δεν μπορεί να αποκλεισθεί, απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανότητα τρομοκρατικής επίθεσης στο ρωσικό αεροσκάφος το οποίο συνετρίβη στη χερσόνησο του Σινά.


Ηδη τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους έχουν εντοπιστεί, ενώ οι ερευνητές εξετάζουν τα συντρίμμια, στον τόπο της τραγωδίας. Την ίδια ώρα, τέσσερα εμφανίζονται- με τα έως τώρα δεδομένα- ως τα πιθανά σενάρια για τη συντριβή.  

Κατάρριψη από πύραυλο
Οι τζιχαντιστές ομάδων που πρόσκεινται στο Ισλαμικό Κράτος και δραστηριοποιούνται στην περιοχή της χερσονήσου του Σινά, έσπευσαν να αναλάβουν την ευθύνη για την τραγωδία, ισχυριζόμενοι ότι κατέρριψαν το αεροπλάνο. Ομως αναλυτές ασφαλείας το απορρίπτουν. Βέβαια, για να εξαλειφθεί απόλυτα μία τέτοια πιθανότατα, θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η λεπτομερής εξέταση των συντριμμιών.

Οι περισσότεροι πάντως συμφωνούν ότι το Airbus πετούσε σε ύψος που ξεπερνά κατά πολύ το μέγιστο εύρος ενός πυραύλου εδάφους- αέρος, που θεωρείται ότι κατέχουν οι τζιχαντιστές.

Βόμβα στο αεροσκάφος
Εως τώρα δεν υπάρχει κάποια ισχυρή απόδειξη που να καθιστά ιδιαίτερα πιθανό το σενάριο ότι υπήρχε βόμβα στο αεροσκάφος και η οποία να προκάλεσε τη συντριβή του. Πέρα όμως από τα ερωτήματα για το πώς ένας επίδοξος βομβιστής θα παρέκαμπτε τα ισχυρά μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο του Σαρμ ερλ Σέιχ, από το οποίο απογειώθηκε το Airbus, οι ειδικοί δεν μπορούν να αποκλείσουν εντελώς την πιθανότητα να συνέβη κάτι τέτοιο. «Οι πρώτες αναφορές λένε ότι το αεροπλάνο κόπηκε στα δύο και αυτό συνιστά ότι κάτι καταστροφικό συνέβη και όχι ότι υπήρχε μηχανικό πρόβλημα. Δείχνει ότι ίσως να έγινε μία έκρηξη στο αεροπλάνο», ανέφερε μιλώντας στο BBC ο καθηγητής Μάικλ Κλαρκ, διευθυντής του ινστιτούτου Royal United Services. Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε ότι θεωρεί πιο πιθανό το σενάριο της βόμβας, παρά του πλήγματος με πύραυλο που εκτοξεύθηκε από το έδαφος.

Τεχνικό πρόβλημα
Από την πρώτη στιγμή, ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου δήλωσε ότι ένα τεχνικό πρόβλημα είναι η πιο πιθανή εξήγηση για την τραγωδία. Ομως, ο υπουργός αερομεταφορών της χώρας, Χοσάμ Καμάλ, τόνισε ότι δεν υπήρχε ένδειξη οποιουδήποτε προβλήματος στην πτήση, διαψεύδοντας αρχικές πληροφορίες ότι ο πιλότος είχε ζητήσει άδεια για να κάνει αναγκαστική προσγείωση, επειδή υπήρχε κάποιο τεχνικό ζήτημα.

Ανθρώπινο λάθος
Σύμφωνα με την αεροπορική εταιρεία, ο πιλότος του Airbus Βαλερί Νεμόφ, είχε πάνω από 12.000 πτήσης στο ενεργητικό του, μεταξύ των οποίων 3.860 ώρες με το συγκεκριμένου τύπου αεροπλάνο, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει λόγος να υποπτευθούν ότι ένα ανθρώπινο λάθος προκάλεσε τη συντριβή.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)