to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:13 | 12.11.2020

Κοινωνία

Με τον φακό του Left.gr: Κραυγή αγωνίας από τους υγειονομικούς, ζητούν άμεση θωράκιση του ΕΣΥ

Συγκεντρώσεις εργαζομένων στην Υγεία σε πολλά δημόσια νοσοκομεία από το πρωί της Πέμπτης ενάντια στους χειρισμούς της κυβέρνησης την ώρα που η πανδημία καλπάζει


(φωτογραφίες - βίντεο: Άγγελος Καλοδούκας)

Νέες κινητοποιήσεις λαμβάνουν χώρα σήμερα, Πέμπτη 12/11, με βασικό αίτημα την άμεση και πραγματική θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας. 

Σε αρκετά νοσοκομεία της χώρας εργαζόμενοι του κλάδου πραγματοποιούν συγκεντρώσεις, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας,  και ζητούν από την κυβέρνηση να σταματήσει να τους κοροϊδεύει και να αναλάβει τις ευθύνες της για την αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας.

Ο Άγγελος Καλοδούκας βρέθηκε στην κινητοποίηση των νοσοκομειακών γιατρών στον Ευαγγελισμό. Είναι οι πραγματικοί ήρωες που δίνουν τη μεγάλη μάχη για όλους μας. Απέναντι σε μια κυβέρνηση που μας κοροϊδεύει ανερυθρίαστα.

Δείτε το φωτορεπορτάζ του:

Την διαμαρτυρία στα νοσοκομεία της χώρας διοργανώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στη Δημόσια Νοσοκομεία ενώ και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και καλεί σε πανελλαδική δράση με παραστάσεις διαμαρτυρίας σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, σε συντονισμό με τα αντίστοιχα πρωτοβάθμια σωματεία.

«Μόνο με την οργανωμένη διεκδίκηση θα αποσπαστούν λύσεις στα προβλήματα της ουσιαστικής στελέχωσης των δημόσιων μονάδων Υγείας, της επάρκειας σε απλές και κλίνες ΜΕΘ, της πρόληψης. Οι υγειονομικοί, μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας πριν να είναι πολύ αργά», σημειώνει.

Στην Αθήνα, τις δράσεις στηρίζει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

(φωτογραφία από το Λαϊκό Νοσοκομείο)

Η κατάσταση στα περισσότερα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας είναι τραγική, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, με γιατρούς, νοσηλευτές και ειδικούς να προειδοποιούν πως φαινόμενα όπως της Ιταλίας στην πρώτη φάση της πανδημίας ίσως να μην είναι μακριά.

Στη Θεσσαλονίκη, κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται στα νοσοκομεία της πόλης (Ιπποκράτειο, Θεαγένειο, ΑΧΕΠΑ, «Παπαγεωργίου») από σωματεία υγειονομικών και εργατικά σωματεία που έχουν λάβει αποφάσεις συμμετοχής.

   Όπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι, τα δημόσια νοσοκομεία σηκώνουν όλο το βάρος της αντιμετώπισης της πανδημίας καθώς μετατρέπονται σε νοσοκομεία μιας νόσου, της Covid, κλινικές συγχωνεύονται και υπολειτουργούν και oι ΜΕΘ διατίθενται για νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό, ενώ όλοι οι υπόλοιποι ασθενείς μεταφέρονται στον ιδιωτικό τομέα, όπου δεν αντιμετωπίζονται περιστατικά με Covid.

   Χθες (Τετάρτη 11/11) μόνο στο 16% των κλινών ΜΕΘ-Covid της Θεσσαλονίκης ήταν κενές, ενώ για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί με την αύξηση των κρουσμάτων, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε τη διάθεση, στο ΕΣΥ, 50 νέων κλινών ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα μέχρι την ερχόμενη Κυριακή.

   Στο εφημερεύον σήμερα Ιπποκράτειο, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Χρήστος Τζελέπης, η εφημερία ξεκίνησε με γεμάτες τις 10 κλίνες ΜΕΘ, μέχρι χτες ήταν γεμάτες και οι κλίνες για ασθενείς με Covid, ενώ 30 μεταφέρθηκαν σε άλλα νοσοκομεία. «Δημιουργήθηκαν από χθες το μεσημέρι άλλα 50-60 κρεβάτια για περιστατικά Covid αδειάζοντας τρεις κλινικές και μεταφέροντάς τες σε άλλες κλινικές, όπου συλλειτουργούν υποβαθμισμένες με 5-10 κρεβάτια η κάθε μία, με το προσωπικό να είναι εξαντλημένο. Σήμερα, ήρθαν 10 νοσηλεύτριες από το Θεαγένειο για να βοηθήσουν για έναν μήνα», σημείωσε ο κ. Τζελέπης.

(διαμαρτυρία στη Θεσσαλονίκη)

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)