to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κρατικός Εγκέλαδος στο Μενίδι

Η επιχείρηση κατεδάφισης κτισμάτων σε οικισμό Ρομά άφησε πίσω της ερείπια και οικογένειες στον δρόμο, Γενάρη μήνα. Καμία μέριμνα για τη μετεγκατάστασή τους - το σχετικό ρεπορτάζ στην Εφημερίδα των Συντακτών, χθες 30/1/2014


Της Αφροδίτης Τζιαντζή

Σε κατεδάφιση αυθαιρέτων προχώρησε χθες (Τετάρτη 29/1) ο Δήμος Αχαρνών σε οικισμό Ρομά στο Μενίδι, παρουσία ΜΑΤ και εισαγγελέα, έπειτα από απόφαση του γ. γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής. Η επιχείρηση κατεδάφισης, η δεύτερη στον συγκεκριμένο οικισμό, είχε προαναγγελθεί στους κατοίκους, χωρίς να υπάρξει μέριμνα για τη μετεγκατάστασή τους.

«Είναι ένας οικισμός ακριβώς στο κέντρο του Μενιδίου, όπου κατοικούν Ρομά πολλές δεκαετίες, σε αυθαίρετες κατασκευές, σε περιοχή που έχει χαρακτηριστεί ως χώρος πρασίνου», ενημερώνει την «Εφ.Συν.» η υπεύθυνη του γραφείου του δημάρχου, κ. Μαρία Δέδε.

Ετσι… απλά

«Δεν υπήρξαν σημαντικές αντιδράσεις, γιατί όπως την πρώτη φορά, στις 13 Σεπτεμβρίου, έτσι και τώρα οι κάτοικοι είχαν ειδοποιηθεί τουλάχιστον ένα μήνα πριν, είναι ενήμεροι από τους δικηγόρους τους και ξέρουν ότι δεν μπορείς να χτίζεις κάπου που δεν σου ανήκει».

Σε ερώτηση αν υπάρχει πρόνοια για τη στέγαση των οικογενειών που έμειναν άστεγες, η απάντηση ήταν αρνητική: «Τους έχουμε προσφέρει ό,τι μπορούμε, αλλά όχι να τους στεγάσουμε. Στην προηγούμενη κατεδάφιση υπήρχε μια οικογένεια που έπρεπε να τους παρέχουμε ιατρική βοήθεια και προσωρινή στέγη, αλλά όχι κάτι πέρα από αυτό».

Η υπεύθυνη του γραφείου Τύπου σπεύδει να προσθέσει ότι «πρόκειται για παραβατικά άτομα. Ο οικισμός έχει γίνει κόμβος διακίνησης ναρκωτικών». Ωστόσο, από τις επιχειρήσεις της Αστυνομίας σε οικισμούς Ρομά προκύπτει ότι λιγότερο από 2,5% όσων ελέγχονται συλλαμβάνονται, ενώ από αυτούς οι περισσότερες παραβάσεις αφορούν τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας και τη ρευματοκλοπή.

Στην προηγούμενη επιχείρηση κατεδάφισης είχαν υπάρξει επεισόδια και σοβαρές διαμαρτυρίες εκ μέρους των κατοίκων, ενώ δημοσιογράφος από το «Ποντίκι» κατήγειλε παράνομη συμπεριφορά αστυνομικών, που τον τρομοκράτησαν και τον απείλησαν με σύλληψη. Σχετική ερώτηση είχε υποβάλει η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μ. Γιαννακάκη.

Οπως τον Σεπτέμβρη, έτσι και τώρα, έμειναν άστεγες οικογένειες με μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι, ενώ τους ισχυρισμούς της εκπροσώπου της δημοτικής αρχής ότι δεν υπήρχαν αντιδράσεις διαψεύδουν βίντεο και φωτογραφίες, που κατέγραψαν λιποθυμίες, κλάματα και μεγάλη οργή: «Τα σπίτια μας είναι εδώ 60 χρόνια. Το μισό Μενίδι είναι αυθαίρετο, τα δικά μας σπίτια θυμήθηκε να γκρεμίσει; Πού θα κοιμηθώ απόψε με δύο πιτσιρίκια;» αναρωτιέται ένας άντρας στην κάμερα της ιστοσελίδας «zougla.gr», ενώ γυναίκες με μωρά παρακαλάνε τον δήμαρχο «κάπου να μας βάλει. Βρέχει, χιονίζει, πού θα πάμε;».

……………………………………………………

«Διακρίσεις και βίαιες εξώσεις σε βάρος Ρομά»

«Σε πολλές περιοχές σε όλη την Ελλάδα πραγματοποιούνται βίαιες εξώσεις σε κοινότητες Ρομά, χωρίς καμία μέριμνα για εναλλακτική στέγαση ή με μετακίνηση σε απομονωμένες περιοχές χωρίς υποδομές», σημειώνει η πρόσφατη έκθεση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας του Συμβουλίου της Ευρώπης (ECRI).

Κλιμάκιο της επιτροπής πρόκειται να επισκεφθεί την Ελλάδα στις 10-14 Μαρτίου, ενώ σε προηγούμενες επισκέψεις το 2008 είχε ήδη εκφράσει ανησυχία για τις συνθήκες που επικρατούν σε καταυλισμούς Ρομά, ειδικά στον Ασπρόπυργο και στα Σπάτα, και την «αδιαφορία ώς και εχθρότητα των τοπικών αρχών και μη Ρομά».

Μεταξύ άλλων, στην έκθεση του ΕΠΣΕ γίνονται διακρίσεις σε βάρος Ρομά σε ζητήματα στέγασης, με το «θεσμοθετημένο απαρτχάιντ» των καταυλισμών γκέτο, βίαιες εξώσεις και μετακινήσεις, αστυνομικές πρακτικές «εθνοτικού προφίλ» (με δεκάδες χιλιάδες ελέγχους σε Ρομά και ελάχιστες συγκριτικά συλλήψεις, ενώ η καταγωγή Ρομά αναφέρεται στα αστυνομικά δελτία, κατά παράβαση των νόμων προστασίας δεδομένων), αποκλεισμό από την εκπαίδευση και σχολεία γκέτο, μη εφαρμογή των συστάσεων του ΟΗΕ για τις εξώσεις και την κακομεταχείριση, διακρίσεις στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης, αστυνομική βία κ.λπ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)