to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Κρατάτε γερά Έλληνες»...

"Η δημόσια βελγική επιστολή ήρθε σαν λίγη δροσιά μέσα στον καύσωνα των προαπαιτουμένων"


Μπορεί και να τους τιμωρήσει τώρα η ΟΥΕΦΑ. Και η ΦΙΦΑ επίσης. Το ξέρουμε άλλωστε πως είναι άτεγκτες. Η πολιτικοποίηση του ποδοσφαίρου τούς προκαλεί ανατριχίλα. Και την απαγορεύουν. Διότι «πλήττει την εικόνα» του προϊόντος τους, της μπάλας, που τους αποφέρει μυθώδη έσοδα. Ενώ, ας πούμε, καμιά ανατριχίλα δεν τους προκαλούν οι βάρβαρες συνθήκες εργασίας των νέου τύπου σκλάβων, κυρίως από το Νεπάλ, που κατασκευάζουν τα γήπεδα για το Μουντιάλ στο Κατάρ, με τη βαθιά δημοκρατική παράδοση, την ένδοξη ποδοσφαιρική προϊστορία και το ιδανικό κλίμα για τις τελετουργίες της στρογγυλής θεάς. Ούτε και τα σκάνδαλα ταράζουν τη μακαριότητά τους. Κι έτσι, βέβαιες ότι το προϊόν που εμπορεύονται δεν πλήττεται, θα έχουν στην κορυφή τους περίπου για έναν χρόνο ακόμα τον πρόεδρο κ. Μπλάτερ που παραιτήθηκε ακριβώς λόγω σκανδάλων. Την κάθαρση δηλαδή την επιβλέπει, ως υποκείμενό της, αυτός που είναι το κατεξοχήν αντικείμενό της.

Αλλά είπαμε. Η πολιτικολογία απαγορεύεται. Και το πανό που σήκωσαν στο γήπεδο «Γιαν Μπρεϊντέλ» οπαδοί της Μπριζ, στο παιχνίδι τους με τον ΠΑΟ, δεν απευθυνόταν βέβαια στην άμυνα της αθηναϊκής ομάδας. Ηταν καραμπινάτα πολιτικό. Τι έλεγε; «Κρατάτε γερά Ελληνες», αυτό έλεγε. Εξόφθαλμο το πολιτικό σκάνδαλο. Στο Βέλγιο, που η πρωτεύουσά του είναι και πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κάποιοι ευαισθητούληδες, θύματα προφανώς της ερυθράς παραπληροφόρησης, προσβάλλουν βαρύτατα την Κομισιόν (αυτή που ο κ. Σόιμπλε βρίσκει ότι έχει υπερβολικά πολλές αρμοδιότητες, όπως άλλωστε, κατά την άποψή του, και η Βουλή της Γαλλικής Δημοκρατίας), το Ευρωκοινοβούλιο και όλους τους υπόλοιπους θεσμούς που εδρεύουν στις Βρυξέλλες.

Τους προσβάλλουν επειδή με το «Κρατάτε γερά Ελληνες» είναι σαν να λένε πως οι Ελληνες τραβούν των παθών τους τον τάραχο, με την ανεργία τους και τα λουκέτα τους, επειδή η στάση των εταίρων τους δεν είναι και τόσο φιλέταιρη· αντίθετα, η επισήμως προσφερόμενη αλληλεγγύη τους, κάτω από τη φλούδα της συμπόνιας, είναι τόσο ψεύτικη που προσθέτει βάσανα στα βάσανα. Τους προσβάλλουν επειδή με το «Κρατάτε γερά Ελληνες» παίρνουν το μέρος αυτών που έχουν κηρυχτεί τεμπέληδες και παράσιτα από την ημιεπίσημη φωνή των πιστωτών, και σίγουρα επίσημη φωνή όσων ηγεμονεύουν στην πλευρά των πιστωτών: την «Μπιλντ».

Δεν θα μας σώσει βέβαια το πανό των Βέλγων φιλελλήνων, όπως δεν μας έσωσαν οι πολλές διάσπαρτες διαδηλώσεις και η καθαρή φωνή κατά του «λιταρχισμού» διανοουμένων και οικονομολόγων. Δεν θα μας έσωζε ακόμα κι αν το εγκαρδιωτικό μήνυμά του το υιοθετούσε και το έστελνε όλη η εξέδρα και όχι ένα πολύ μικρό κομμάτι της, μια-δυο παρέες ίσως. Αν όμως δεν καταστράφηκαν οριστικά τα μέτρα και τα σταθμά μας, κι αν, επιτέλους, δεν έχει κηρυχθεί παράνομο το συναίσθημα, καθότι «αντιπαραγωγικό», η δημόσια βελγική επιστολή ήρθε σαν λίγη δροσιά μέσα στον καύσωνα των προαπαιτουμένων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)