to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικές οι τροπολογίες που κατατέθηκαν άρον-άρον την τελευταία στιγμή πριν την πρώτη ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ψηφίστηκαν σήμερα


Ιδιαίτερα αποκαλυπτικές για την πολιτική λογική της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου είναι οι τροπολογίες που κατατέθηκαν άρον-άρον την τελευταία στιγμή πριν την πρώτη ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και ψηφίστηκαν σήμερα, ενόσω γενικοί γραμματείς παραιτούνται κατά ομάδες προκειμένου να κατέβουν στις επερχόμενες εκλογές.

Σύμφωνα με την μέθοδο που ακολουθούσαν επί δεκαετίες, και παρά τις συνεχείς εξαγγελίες ότι «φέρουν το νέο και πολεμούν το παλιό», στην αναταραχή των τελευταίων ημερών, βρέθηκε χώρος να περάσουν και «ρυθμίσεις» με προεκλογικά οφέλη: χαρίζοντας πρόστιμα για τα αυθαίρετα, άλλα και θεσπίζοντας την απλήρωτη εργασία, εξυπηρετώντας έτσι τα συμφέροντα των πολιτικών τους συμμάχων. Η κατάθεση τροπολογιών, άλλωστε, είναι προσφιλής τακτική στην καταστροφική δραστηριότητα της συγκυβέρνησης: εφαρμόστηκε από τη πρώτη στιγμή, αλλά εντάθηκε τις τελευταίες εβδομάδες και κορυφώθηκε, νύχτα, τη στιγμή που η Βουλή ετοιμάζόταν για την τριπλή ψηφοφορία.

Ειδικότερα, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που βάζει ταφόπλακα σε κάθε έννοια προστασίας του δάσους σε αυτή τη χώρα, πέρασαν διακριτικά πέντε τροπολογίες, με τις οποίες:

* Παγώνει η διαδικασία επιβολής προστίμων και κατεδαφίσεων για όλους όσοι έχουν καταπατήσει και χτίσει μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις, οπουδήποτε στη χώρα, χωρίς εξαιρέσεις. Με την τροπολογία ζητείται μάλιστα να ανασταλούν πρόστιμα και κατεδαφίσεις ακόμα και σε περίπτωση τελεσίδικης απόφασης.

* Με άλλη τροπολογία, ζητείται να «επιτρέπεται η σύνταξη και υπογραφή συμβολαιογραφικών πράξεων […] και η μεταγραφή στα βιβλία μεταγραφών ή η καταχώρηση στα κτηματολογικά γραφεία» κτισμάτων που έχουν ανεγερθεί νομίμως ή αυθαιρέτως έως την 28/07/2011. Δηλαδή, με απλά λόγια, νομιμοποιείται οποιοσδήποτε έχει κατασκευάσει παράνομο ακίνητο, χωρίς να υπολογίζεται ο βαθμός παρανομίας, αγνοώντας πλήρως το Σύνταγμα που προστατεύει ρητώς τα δάση, αλλά και κάθε σχετική απόφαση της Δικαιοσύνης. Το κίνητρο είναι εμφανώς ψηφοθηρικό και αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής του κυβερνώντος κόμματος στην παρούσα φάση.

Τις δυο τροπολογίες υπογράφουν οι βουλευτές της ΝΔ, Γ. Βλάχος και Θ. Μπούρας, καθώς και ο ανεξάρτητος Β. Οικονόμου.

* Παράλληλα, ανακαλούνται αναδασώσεις. Με τροπολογία που υπογράφουν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Αθανάσιος Νταβλούρος και Κωνσταντίνος Τζαβάρας, ζητείται να ανακληθούν αποφάσεις που κηρύσσουν εκτάσεις ως αναδασωτέες στην περιοχή της Μανωλάδας. Οι βουλευτές ισχυρίζονται ότι οι αποφάσεις αυτές «συνεπάγονταν ταυτόχρονη κήρυξη της έκτασης ως αναδασωτέας» αλλά και «αποφάσεις κατεδάφισης κτισμάτων, πρωτόκολλα επιβολής Ειδικής αποζημίωσης ή πρωτόκολλα διατήρησης αυθαιρέτου» και κάτι τέτοιο δεν συμπεριελήφθη στον σχετικό νόμο του 2013.

Έτσι λοιπόν, οι δυο βουλευτές προτείνουν να ανακληθούν όλες οι «Διοικητικές πράξεις που τυχόν εκδόθηκαν με τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας για την προστασία των παραπάνω εκτάσεων καθώς και τυχόν πρωτόκολλα επιβολής ειδικής αποζημίωσης ή πρωτόκολλα διατήρησης αυθαιρέτου». Όλα δηλαδή επιστρέφουν στο πρότερο καθεστώς που ίσχυε πριν τις αποφάσεις για αναδάσωση.

* Προστατεύονται συγκεκριμένες εταιρείες εμφιάλωσης νερού και αναψυκτικών. Με τροπολογία που υπογράφει ο βουλευτής της ΝΔ, Αθανάσιος Νταβλούρος επιχειρεί να εξαιρέσει τις βιομηχανίες αυτού του κλάδου που «δεν είναι ρυπογόνες» απο τον γενικό κανόνα οριοθέτησης των ζωνών που μπορούν να κάνουν γεωτρήσεις. Φυσικά, δεν υπάρχει κανένας συγκεκριμένος ορισμός για τις εκτάσεις που είναι «ρυπογόνες».

* Και το αποκορύφωμα; Θεσμοθετείται με νόμο η απλήρωτη εργασία. Την τροπολογία υπογράφουν ο υπουργός Επικρατείας κι ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και εισηγείται για πρώτη φορά και μάλιστα με νόμο το καθεστώς της (απολύτα νόμιμης, πλέον) απλήρωτης εργασίας. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από την πρόβλεψη για τη λειτουργία των ραδιοφωνικών σταθμών, όπου πλέον «η άδεια λειτουργίας δεν θα ανακαλείται στην περίπτωση καθυστέρησης καταβολής επί τετραμήνου των αποδοχών στο 1/3 τουλάχιστον του προσωπικού». Καθίσταται πλέον απόλυτα νόμιμο για εργοδότες να καθυστερούν – ή και να αποφεύγουν συνολικά – τις πληρωμές των εργαζομένων.

Οι παραπάνω επιλογές της παρούσας κυβέρνησης δεν φαίνεται να αποτελούν πρωτοτυπία στο πλαίσιο των πολιτικών που έχει ακολουθήσει από το 2012 μέχρι σήμερα, ενώ αποκαλύπτει μεγάλες ασυνέπειες ανάμεσα στις αξίες που προβάλλονται δημοσίως από τα κυβερνητικά στελέχη και στις πρακτικές που εφαρμόζονται. Υπάρχει μια συνεχής επίκληση της νομιμότητας, αλλά χαρίζονται τα πρόστιμα όσων παρανόμησαν κατά συρροή. Ακούγονται συνεχώς κραυγές περί κάποιας καταστροφής της οικονομίας, αλλά η εργασία δέχεται ευθεία επίθεση με συνταγματική σφραγίδα. Και παράλληλα, η δαιμονολογία ενάντια στον πολιτικό της αντίπαλο, συνεχίζεται…

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)