to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:15 | 21.09.2016

Πολιτισμός

ΚΠΙΣΝ: Γιάννης Μόραλης - Χρήστος Καπράλος: Μια φιλία ζωής και τέχνης

Η κοινή έκθεση έργων των δύο καλλιτεχνών εγκαινιάζεται την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου


Η συνεργασία ανάμεσα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και στην Εθνική Πινακοθήκη συνεχίζεται. Μετά από την έκθεση «Φως και χρώμα ελληνικό στη ζωγραφική του Τέτση» τον Ιούνιο μια ακόμα έκθεση θα εγκαινιαστεί την ερχόμενη εβδομάδα στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ. Την τιμητική τους θα έχουν αυτή την φορά ο Γιάννης Μόραλης και ο Χρήστος Καπράλος, φίλοι στη ζωή και στην Τέχνη, που με το έργο τους μετάγγισαν τις αξίες του μοντερνισμού στη χώρα.

Η έκθεση που συντόνισε η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, διευθύντρια της Πινακοθήκης, περιλαμβάνει μια επιλογή από 18 χάλκινα έργα του Καπράλου και  50 έργα του Μόραλη, που προέρχονται κυρίως από τη μεγάλη δωρεά του στην Εθνική Πινακοθήκη, αλλά και από ιδιωτικές συλλογές. Η διάταξη των έργων φωτίζει τη διαλεκτική σχέση ανάμεσα στους δύο καλλιτέχνες που γεννήθηκε στην Αθήνα πριν από τον πόλεμο, «ανδρώθηκε» τα χρόνια της μαθητείας στο Παρίσι και διήρκεσε ως το τέλος της ζωής του Καπράλου (1993). Μια σχέση που βασίζονταν, μεταξύ άλλων, στις κοινές καλλιτεχνικές καταβολές και ανησυχίες και στην κοινή αγάπη τους για την Αίγινα.

Το βασικό σώμα των έργων του Γιάννη Μόραλη απαρτίζεται από έργα που ο καλλιτέχνης δώρισε το 1988 στην Εθνική Πινακοθήκη. Οι τελευταίες δεκαετίες του έργου του αντιπροσωπεύονται στην έκθεση από έργα που προέρχονται από τη συλλογή του Ιδρύματος Ωνάση, τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου (Ίδρυμα «Ή Άλλη Αρκαδία»), συλλογή της Alpha Bank καθώς και από ιδιωτική συλλογή. Τα έργα του Χρήστου Καπράλου ανήκουν στην Εθνική Πινακοθήκη, στην κατοχή της οποίας περιήλθαν το 2006 με την διάλυση του Ιδρύματος Χρήστου και Σούλης Καπράλου.

Η έκθεση συμπίπτει με την συμπλήρωση των εκατό χρόνων από την γέννηση του Γιάννη Μόραλη.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό από τις 21 Σεπτεμβρίου έως και τις 18 Δεκεμβρίου (καθημερινά από τις 09:00 έως τις 22:00), με ελεύθερη είσοδο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)