to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:54 | 28.01.2023

Διεθνή

Κούβα: Πέντε νεκροί, δώδεκα αγνοούμενοι σε ναυάγιο πλεούμενου με μετανάστες

Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο πλεούμενου που προσπαθούσε να φθάσει στις ΗΠΑ από τις κουβανικές ακτές, ενώ άλλοι 12 αγνοούνται, μετέδωσαν χθες Παρασκευή επίσημα μέσα ενημέρωσης της Κούβας - Η Κούβα, που πλήττεται από οικονομική κρίση, γνωρίζει έξοδο που χαρακτηρίζεται άνευ προηγουμένου, ιδίως προς τις ΗΠΑ.


(Κουβανοί μετανάστες σε πλοιάριο - φωτ. αρχείου της ακτοφυλακής των ΗΠΑ)

«Αναφέρθηκαν πέντε θάνατοι», ανέφερε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Cubadebate, διευκρινίζοντας πως «επιζήσαντες ανέφεραν πως το δυστύχημα οφειλόταν στα κύματα». Έπειτα από κλήση στις υπηρεσίες άμεσης βοήθειας, «δυο σκάφη της ακτοφυλακής μετέβησαν επιτόπου και διέσωσαν έντεκα ανθρώπους».

Σύμφωνα με μαρτυρίες, αγνοούνται άλλοι 12 άνθρωποι, κατά την ίδια πηγή.

Οι μετανάστες, από την Κάρδενας, 115 χιλιόμετρα ανατολικά της Αβάνας, αναχώρησαν «παράνομα» την 23η Ιανουαρίου, από την τοποθεσία Τοροντέλα, «με πρόθεση να φθάσουν στις ΗΠΑ». Το πλεούμενο ναυάγησε την επομένη.

Η Κούβα, που πλήττεται από οικονομική κρίση, γνωρίζει έξοδο που χαρακτηρίζεται άνευ προηγουμένου, ιδίως προς τις ΗΠΑ.

Αρκετοί μετανάστες βρίσκουν διέξοδο στο ότι από τα τέλη του 2021 μπορούν να πηγαίνουν χωρίς βίζα στη Νικαράγουα, σύμμαχο της Κούβας, για να κινηθούν προς την επικράτεια των ΗΠΑ μέσω κεντρικής Αμερικής. Έχει επίσης αυξηθεί η παράνομη μετανάστευση διά θαλάσσης, μέσω του στενού της Φλόριντας (140 χλμ.) τους τελευταίους μήνες.

Από την 1η Οκτωβρίου, η αμερικανική ακτοφυλακή αναχαίτισε 5.321 Κουβανούς στη θάλασσα, έναντι 6.182 κατά τη διάρκεια των δώδεκα προηγούμενων μηνών (Σεπτέμβριος 2021-Σεπτέμβριος 2022).

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε στις αρχές του Ιανουαρίου νέα μέτρα ελέγχου των συνόρων, για να περιορίσει τις μεταναστευτικές ροές από τη Λατινική Αμερική και της Καραϊβικής.

Ανάμεσα στα μέτρα αυτά είναι οι άμεσες απελάσεις συνοδευόμενες από απαγόρευση της εισόδου στην αμερικανική επικράτεια εκ νέου για πέντε χρόνια.

Παράλληλα, για να ενθαρρυνθεί η νόμιμη μετανάστευση, το πρόγραμμα της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν προβλέπει την είσοδο στις ΗΠΑ περίπου 30.000 πολιτών της Κούβας, της Αϊτής, της Νικαράγουας και της Βενεζουέλας σε μηνιαία βάση.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

tags: Κούβα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)