to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:07 | 04.01.2018

πηγή: Στο Κόκκινο

Διεθνή

Α. Κούτσης: Η αποσταθεροποίηση του Ιράν δεν είναι δυνατό να συμβεί παρά τις επιδιώξεις του Τραμπ και άλλων

H αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα και στα τρόφιμα, η οικονομική κρίση, η μεγάλη ανεργία που φτάνει το 20% μεταξύ των νέων ανθρώπων καθώς και το γεγονός ότι μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού στην επαρχία του Ιράν ζει στα όρια της φτώχειας είναι η αιτία για τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν στο Ιράν εξήγησε μεταξύ άλλων Στο Κόκκινο και τον Γιώργο Τραπεζιώτη ο Αλέξανδρος Κούτσης ο οποίος είναι καθηγητής διεθνούς πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.


Ο κ. Κούτσης απάντησε ότι η αποσταθεροποίηση του Ιράν δεν είναι δυνατό να συμβεί παρά τις επιδιώξεις του πρόεδρου των ΗΠΑ Ντόναλτ Τραμπ και άλλων.
Εξήγησε ότι στον μουσουλμανικό χώρο έχουμε δύο σχολές σκέψης σχετικά με την εξουσία. Στους Σουνίτες η εξουσία νομιμοποιείται εφόσον ασκείται από κάποιον που είναι εκλεγμένος είτε από τον λαό ή τους άρχοντες.

Στους Σιίτες – όπως είναι στο Ιράν – η εξουσία νομιμοποιείται εφόσον ασκείται από τον απόγονο του προφήτη, που εν προκειμένω δεν είναι διαθέσιμος γι’ αυτόν και τον εκπροσωπεί ένα ιερατείο. Ο καθηγητής εξήγησε ότι το θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν όσο καταπιεστικό και να είναι νομιμοποιημένο στα μάτια των πολιτών του και κανείς Σιίτης δεν πρόκειται να επιδιώξει την ανατροπή του.

Ο κ. Κούτσης τόνισε ότι οι διαδηλώσεις ξέφυγαν από τον έλεγχο καθώς δεν είχαν κοινούς στόχους και ηγεσία και σε αυτές ανακατεύτηκαν και θέματα εξωτερικής πολιτικής. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αντιδράσει με βία το στρατιωτικό κατεστημένο για να τις καταπνίξει.

Επισήμανε ότι πέρα από την αύξηση της τιμής των καυσίμων κατά 50% και των τροφίμων και των καθημερινών ειδών κατά 5%, υπάρχει υποτίμηση της ιρανικής λίρας. Όμως σημαντικό ρόλο παίζει και το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση του Χασάν Ρουχανί αποφάσισε να κόψει το επίδομα (11 δολάρια ανά άτομο τον μήνα σε οικογένειες μεσαίων και χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων) που είχε χορηγήσει προεκλογικά ο Μαχμούτ Αμχαντινετζάντ, πρώην πρόεδρος της χώρας.
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)