to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

“Κουταμάρες” τα περί μαγνητικής καταιγίδας

Δεν τίθεται θέμα γεωμαγνητικής καταιγίδας που θα «χτυπήσει την Ελλάδα» ξεκαθαρίζουν διακεκριμένοι Έλληνες επιστήμονες σχετικά με τη φημολογία ότι η Ελλάδα κινδυνεύει άμεσα από κάποια ισχυρή ηλιακή γεωμαγνητική καταιγίδα.


Ηλιακή έκλαμψη, 22 Μαΐου 2013. (NASA/SDO) Ο διευθυντής του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, Διονύσης Σιμόπουλος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ χαρακτήρισε “κουταμάρες” τις σχετικές φήμες, τονίζοντας ότι “δεν υπάρχει καμία μαγνητική καταιγίδα”.

Είπε ότι βρισκόμαστε κοντά στο μέγιστο σημείο του περιοδικού ηλιακού κύκλου (που πιθανώς θα συμβεί τον Αύγουστο), αλλά αναμένεται να είναι το ασθενέστερο μέγιστο των τελευταίων 100 ετών. Όπως ανέφερε, το μόνο αξιοσημείωτο που συνέβη πρόσφατα, ήταν μια έξαρση της ηλιακής δραστηριότητας στις 13 Μαΐου, χωρίς κάποια επίπτωση για τη Γη ή την Ελλάδα ειδικότερα, στις περίπου τρεις μέρες που χρειάστηκαν τα φορτισμένα σωματίδια του ήλιου για να φθάσουν στον πλανήτη μας.

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η τοποθέτηση του καθηγητή Διαστημικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννη Δαγκλή (μέχρι πριν από λίγες μέρες διευθυντή του Αστρονομικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών), που χαρακτήρισε “σαχλαμάρες” τα περί μαγνητικής καταιγίδας αυτή τη στιγμή. “Δεν συμβαίνει απολύτως τίποτε” τόνισε ενώ ανέφερε ότι το 2013 είναι ένα έτος έξαρσης του ήλιου, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες για μαγνητικές καταιγίδες φέτος.

“Παρεξήγηση” χαρακτήρισε το όλο θέμα ο καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος και διευθυντής του Εργαστηρίου Αστροφυσικής καθώς και του Αστεροσκοπείου του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ξενοφών Μουσάς, ο οποίος επίσης διαβεβαίωσε πως “δεν υπάρχει κανένα θέμα με μαγνητική καταιγίδα”. Όπως είπε, η Ελλάδα είναι μακριά από τους μαγνητικούς πόλους της Γης και αυτό την προστατεύει. Άλλωστε, πρόσθεσε, ο ήλιος βρίσκεται σιγά- σιγά στην καθοδική πορεία του κύκλου του. Ακόμα κι αν, αργότερα φέτος, υπάρξουν έντονες ηλιακές εκρήξεις, είναι απίθανο αυτές να επηρεάσουν τη χώρα, όπως εκτίμησε.

Για καμιά επίσημη πρόγνωση έκανε λόγο από την πλευρά του ο Κώστας Αλυσσανδράκης, καθηγητής Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Σε ανακοίνωσή του επσιημαίνει ότι «καμία επίσημη πρόγνωση ή προειδοποίηση για ενδεχόμενη έντονη μαγνητική καταιγίδα δεν υπάρχει (βλ. http://www.swpc.noaa.gov/) ούτε υπήρξε για το προηγούμενο διάστημα, παρά μόνον μικρές διαταραχές (βλ. http://www.swpc.noaa.gov/alerts/archive/current_month.html).

Πηγή: alterthess.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)