to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:07 | 02.07.2018

Διεθνή

Κουρτς: Κατά της δυνατότητας να καταθέτουν αίτηση ασύλου στις "πλατφόρμες αποβίβασης" διασωθέντες σε ευρωπαϊκά ύδατα

Ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε σήμερα πως είναι αντίθετος να δοθεί στους μετανάστες η δυνατότητα να αιτηθούν άσυλο στην ΕΕ από τις «περιφερειακές πλατφόρμες αποβίβασης» που προβλέπουν να δημιουργήσουν οι ηγέτες των «28» εκτός της ευρωπαϊκής ηπείρου.


«Ανήκω σε εκείνους που λένε πως, αν επιτραπούν οι αιτήσεις ασύλου (σ.σ. από αυτές τις πλατφόρμες), θα δημιουργηθεί ένας αδιανόητος παράγοντας έλξης», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Ö1 ο επικεφαλής της κυβέρνησης, η χώρα του οποίου ανέλαβε από την 1η Ιουλίου την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.

Ο Κουρτς πρόσθεσε πως για το ζήτημα αυτό εκφράσθηκαν αποκλίνουσες απόψεις κατά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό.

Στη σύνοδο κορυφής, η οποία οργανώθηκε εν μέσω πολιτικής κρίσης για το μέλλον του δικαιώματος ασύλου στην Ευρώπη, οι αξιωματούχοι των χωρών της Ένωσης συμφώνησαν κυρίως να «εξερευνήσουν άμεσα» την ακόμη αρκετά ασαφή «σκέψη» περί «περιφερειακών πλατφορμών αποβίβασης» μεταναστών που διασώζονται στα διεθνή ύδατα.

Ο Αυστριακός καγκελάριος θεωρεί πως θα ήταν «πιο έξυπνο να πάμε να ψάξουμε κατευθείαν τους ανθρώπους στις πολεμικές ζώνες, παρά να δημιουργήσουμε μια προτροπή να αναλάβουν τον επικίνδυνο διάπλου της Μεσογείου».

Καμία τρίτη (εκτός ΕΕ) χώρα δεν έχει προτείνει μέχρι στιγμής να φιλοξενήσει «περιφερειακές πλατφόρμες αποβίβασης», η εφαρμογή των οποίων δημιουργεί πολλές αμφιβολίες μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και για τη συμβατότητά τους με το διεθνές δίκαιο.

Το Σάββατο (προχθές) ο Αυστριακός καγκελάριος χαρακτήρισε «εφικτή» την επίτευξη συμφωνιών με αφρικανικές χώρες προκειμένου να φιλοξενήσουν τέτοιες πλατφόρμες. Εξέφρασε επίσης την ευχή, μέχρι το τέλος του έτους, να διεξαχθεί μια σύνοδος κορυφής ΕΕ-Αφρικής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)