to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κουρκουμάς ενάντιον άνοιας

Δοκιμές σε ποντίκια έδειξαν ότι μια ουσία του ενεργοποιεί τον μηχανισμό αυτοΐασης των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου



Την ανάπτυξη νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου φαίνεται πως ενισχύει μια ουσία του κουρκουμά, σύμφωνα με γερμανούς ερευνητές από το Ινστιτούτο Νευροεπιστημών και Ιατρικής, στο Γίλιχ.

Τα ενδιαφέροντα ευρήματα τα οποία προέρχονται από δοκιμές σε ποντίκια και παρουσιάζονται στο επιστημονικό έντυπο «Stem Cell Research and Therapy», θα μπορούσαν κατά τους επιστήμονες να προσφέρουν μια νέα θεραπευτική προσέγγιση στην περίπτωση ασθενών που εμφανίζουν εγκεφαλικές βλάβες εξαιτίας εγκεφαλικού επεισοδίου ή της νόσου Αλτσχάιμερ.

Τουρμερόνη, η ενισχυτική

Οι επιστήμονες μελέτησαν την επίδραση της ουσίας τουρμερόνης, σε ενέσιμη μορφή, στον εγκέφαλο των πειραματόζωων. Με τη βοήθεια απεικονιστικών μεθόδων διαπίστωσαν ότι μετά την έγχυση της αρωματικής ουσίας του κουρκουμά περιοχές του εγκεφάλου των ποντικιών που σχετίζονται με την ανάπτυξη των νευρικών κυττάρων εμφάνιζαν έντονη δραστηριότητα.

Σε άλλη δοκιμή τους, βύθισαν νευρικά βλαστοκύτταρα (NSC) των τρωκτικών σε δοχεία που φιλοξενούσαν εκχύλισμα τουρμερόνης, με διαφορετικά επίπεδα συγκέντρωσης της εν λόγω ουσίας. Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι όσο μεγαλύτερη ήταν η συγκέντρωση της τουρμερόνης, τόσο μεγαλύτερη και ταχύτερη ανάπτυξη εμφάνιζαν τα νευρικά βλαστικά κύτταρα.

«Είναι πραγματικά ενδιαφέρον το γεγονός ότι θα μπορούσε να είναι εφικτή η ενίσχυση των βλαστοκυττάρων με τη βοήθεια της τουρμερόνης» αναφέρει η ερευνήτρια δρ Μαρία Αντέλ Ρίγκερ. «Δεν αποκλείεται η ίδια διαδικασία να μπορεί να ενισχύσει τους μηχανισμούς αυτοΐασης του εγκεφάλου».

«Χρυσός» για την υγεία

Οι ειδικοί θεωρούν ότι τα αποτελέσματα χρήζουν περαιτέρω μελέτης και στοχεύουν μελλοντικά σε κλινικές δοκιμές στον άνθρωπο.

Οι ίδιοι εξηγούν ότι η αρωματική τουρμερόνη αποτελεί μια από τις δύο κύριες ουσίες του κουρκουμά. Μέχρι τώρα, δεν έχει μελετηθεί εκτενώς και ενδεχομένως να είναι σε θέση να προσφέρει πολύτιμη ενίσχυση και στον ανθρώπινο οργανισμό.

Η δεύτερη βασική ουσία του κουρκουμά είναι η κουρκουμίνη, η οποία σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, συνοδεύεται από αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες.

tags: Βήμα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)