to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:42 | 12.01.2015

Οικονομία

«Κουρέψτε το ελληνικό χρέος»: Το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στο επίκεντρο

Την άποψη πως οι πιστωτές της Ελλάδας χρειάζεται να σκεφτούν σοβαρά το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για αναδιάρθρωση του χρέους εκφράζει η βρετανική εφημερίδα Financial Times - Γενναίο κούρεμα του ελληνικού χρέους προτείνει και ο Μαρσέλ Φράτσερ, καθηγητής Μακροοικονομίας και Δημοσιονομικών στο Πανεπιστήμιο Χούμπολτ του Βερολίνου


Την άποψη πως οι πιστωτές της Ελλάδας χρειάζεται να σκεφτούν σοβαρά το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για αναδιάρθρωση του χρέους εκφράζει η βρετανική εφημερίδα Financial Times σε σημερινό της δημοσίευμα που τιτλοφορείται «Ελλάδα και Ευρώπη πρέπει να συμβιβαστούν για να αποφύγουν ένα Grexit» (Greece and Europe must compromise to avoid Grexit).

Το δημοσίευμα υποστηρίζει πως εν αντιθέσει με τις εκλογές της Ελλάδας το Μάιο και τον Ιούνιο του 2012, σήμερα το κεντρικό θέμα συζήτησης δεν είναι το Grexit, αλλά  πως ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός θα διαπραγματευτεί ένα συμβιβασμό για το επόμενο στάδιο του προγράμματος στήριξης της χώρας.

Σύμφωνα με τους Financial Times εάν ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσουν τις εκλογές οι Ευρωπαίοι πιστωτές θα ήταν συνετό να του προσφέρουν, ως δημοκρατικά εκλεγμένου ηγέτη της Ελλάδας, κάποια καρότα σε αντάλλαγμα για το μαστίγιο του ΔΝΤ και της ΕΕ. Οι πιστωτές πάντως θα πρέπει επίσης να καταστήσουν σαφές ότι η οικονομική στήριξη εξακολουθεί να εξαρτάται από μία ειλικρινή και ενεργή προσπάθεια «μεταρρυθμίσεων».

Ως αντάλλαγμα θα πρέπει να καταστήσουν λιγότερο παρεμβατική την επιτήρηση των εν λόγω προσπαθειών, απευθυνόμενοι στην έντονη δυσαρέσκεια της ελληνικής κοινής γνώμης προς αυτό το καθεστώς ξένη τιμωρίας επί πέντε έτη. Στη βάση αυτή θα μπορούσαν να επιτρέψουν χαμηλότερους στόχους για τα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα και να αφήσουν τον κ. Τσίπρα να αυξήσει τον κατώτατο μισθό.

«Οι πιστωτές χρειάζεται να σκεφτούν σοβαρά το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για αναδιάρθρωση του χρέους», σημειώνει η εφημερίδα, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως δεδομένων των πολιτικών συνθηκών σε άλλες χώρες και στη Γερμανία, θα είναι μάταιο να μιλάμε για γενναία μείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους των 175 δισ. ευρώ σε αντάλλαγμα για σκληρές υποχρεώσεις οικονομικών μεταρρυθμίσεων, από μία κυβέρνηση στην οποία θα ηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ (πηγή: in.gr).

Μαρσέλ Φράτσερ: Κούρεμα του χρέους και διάλογος με τη νέα κυβέρνηση

Γενναίο κούρεμα του ελληνικού χρέους προτείνει ο Μαρσέλ Φράτσερ, καθηγητής Μακροοικονομίας και Δημοσιονομικών στο Πανεπιστήμιο Χούμπολτ του Βερολίνου. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν και οι μελέτες που έγιναν στο Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών, στο οποίο είναι επικεφαλής. Αυτό σημαίνει ότι από τα 240 δις ευρώ θα μπορούσαν να διαγραφούν ακόμη και τα μισά για να μπορέσει η χώρα να πάρει ανάσα υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα συνεχιστεί η πολιτική των μεταρρυθμίσεων.

Κούρεμα και «μεταρρυθμίσεις»

Ο Μαρσέλ Φράτσερ γνωρίζει ότι με τη θέση αυτή έχει απέναντί του τη γερμανική κυβέρνηση, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, των οποίων οι φορολογούμενοι θα πληγούν από το κούρεμα του ελληνικού χρέους. Θεωρεί ότι τουλάχιστον η Γερμανία θα μπορέσει να σηκώσει το βάρος από το κούρεμα, αλλά θα πρέπει να δοθεί και αντάλλαγμα, με την τήρηση των υποχρεώσεων από την Ελλάδα, και σε αυτό, όπως λέει, διαφωνεί με τον κ. Τσίπρα. Διότι, αν δεν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, όπως προβλέπει, τότε σε πέντε χρόνια η χώρα θα βρεθεί στην ίδια θέση με σήμερα, με το δημόσιο χρέος να μην είναι βιώσιμο, ακόμη κι αν έχει γίνει αναδιάρθρωσή του.«Καταρχήν, συνειδητοποιήσαμε ότι το ελληνικό χρέος συνεχίζει να είναι πολύ υψηλό και καθόλου βιώσιμο» δήλωσε στη DW. «Και το ερώτημα που τίθεται είναι πώς μπορούμε να το επαναφέρουμε σε ένα βιώσιμο επίπεδο. Εδώ συνειδητοποιήσαμε ότι με μια ακόμη επιμήκυνση αποπληρωμής με χαμηλότερα επιτόκια δεν θα καταφέρουμε πολλά. Γι´ αυτό θα πρέπει να αναλογιστούμε με ποιον τρόπο θα εξασφαλίσουμε βιωσιμότητα για να μπορέσει το ελληνικό κράτος να λειτουργήσει και πάλι, να κινηθεί. Παράλληλα σημαντική για τους ευρωπαίους εταίρους είναι η τήρηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε η Ελλάδα και μελλοντικά. Η πρόκληση συνίσταται στην εύρεση ισορροπίας ανάμεσα στα δύο».

«Περιμένω διάλογο με τη νέα κυβέρνηση»

 

«Κούρεμα και μεταρρυθμίσεις είναι οι δύο πτυχές του ίδιου νομίσματος», υπογραμμίζει ο γερμανός οικονομολόγος. «Μόνο έτσι μπορεί να επιτευχθεί ανάπτυξη, απασχόληση για τους ανθρώπους, ικανοποιητικό εισόδημα, αυτή είναι η συνταγή για την μείωση του χρέους». Κι αν παρόλα αυτά η νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές κάνει άλλες επιλογές; «Δεν μπορώ να φανταστώ, ότι θα γίνει κάτι τέτοιο, γιατί η Ελλάδα, αλλά κυρίως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να συνειδητοποιήσει, ότι οι τράπεζες εξαρτώνται από τον χρηματοδοτικό ορό της Ευρώπης, είναι εξαρτημένες και δεν πρόκειται να επιζήσουν χωρίς ενίσχυση από την ΕΚΤ. Για την ώρα επιβιώνουν γιατί η ΕΚΤ συνεχίζει να δέχεται ελληνικά ομόλογα και εγγυήσεις. Εάν δεν συνεχιστεί η μεταρρυθμιστική πολιτική, τότε η ελληνική κυβέρνηση ακόμη και υπό τον Αλέξη Τσίπρα δεν πρόκειται να βρεθεί σε ισχυρή διαπραγματευτική θέση. Εάν λοιπόν πραγματικά επιθυμεί να προστατεύσει τους ανθρώπους του, πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, εδώ δεν βλέπω άλλη εναλλακτική».

Ο Μαρσέλ Φρατσερ περιμένει από τη γερμανική κυβέρνηση και τις ευρωπαϊκές να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με το νέο πρωθυπουργό, ακόμη και αν είναι ο κ. Τσίπρας, να επισημανθούν οι κοινοί στόχοι -η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση- και να υλοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. «Περιμένω από τη γερμανική κυβέρνηση να είναι ανοιχτή σε διάλογο με τη νέα ελληνική κυβέρνηση και την εποικοδομητική στάση όλων των Ευρωπαίων και των Γερμανών» (πηγή: Deutsche Welle).

Ακολουθεί επισκόπηση δημοσιευμάτων του διεθνούς τύπου για τις ελληνικές εκλογές:

Handelsblatt: «Μία νίκη του χαρισματικού Τσίπρα, πραγματική ευκαιρία για την Ελλάδα. Είναι οι πολιτικοί των κατεστημένων κομμάτων αυτοί που ευθύνονται για το υπέρογκο κρατικό χρέος (…) Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην δοθεί μία ευκαιρία στον αριστερό νεοεισελθόντα».

Tageszeitung. Όπως παρατηρεί ο σχολιαστής, την ώρα που κανείς δεν τολμά να την αρθρώσει δημοσίως, η λέξη «κούρεμα» βρίσκεται «σε όλα τα στόματα». Tο γεγονός ότι «αυτή η συζήτηση ανακύπτει πάλι, ειδικά δύο εβδομάδες πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές, είναι στα μέτρα της αριστερής αντιπολίτευσης – αυτή ζητά άλλωστε επιτακτικά μία αναδιάρθρωση του χρέους». Ο σχολιαστής σημειώνει ότι το γεγονός ότι «στις Βρυξέλλες σκέφτονται φωναχτά το ενδεχόμενο ενός κουρέματος χρέους» σημαίνει ότι μία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «δεν αντιμετωπίζεται μόνο σαν απειλή για την Ευρώπη αλλά και σαν πιθανός διαπραγματευτικός εταίρος».

Spiegel: «…ενώ το αίτημα για πληρωμή των επανορθώσεων είναι άκρως επίμαχο, το αναγκαστικό δάνειο από την περίοδο της γερμανικής κατοχής θεωρείται μεταξύ ιστορικών της Οικονομίας πιθανόν δικαιολογημένη απαίτηση». Το γερμανικό περιοδικό αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να εισπράξει αυτά τα χρήματα. «Καμία κυβέρνηση δεν το έχει κάνει θέμα έως τώρα, αλλά εμείς θα το κάνουμε», δήλωσε στο Spiegel Online ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης.

Il Sole/24 Ore (συνέντευξη του οικονομολόγου Andrè Sapir του Ινστιτούτου Bruegel): «To Grexit; Είναι καθαρά πολιτική φαντασία». «η Συνθήκη δεν το προβλέπει, και κατοχυρώνει το ότι η συμμετοχή στο ευρώ είναι μη αναστρέψιμη, δεν υπάρχουν κανόνες προς την αντίθετη κατεύθυνση. Άλλωστε, μία τέτοια υπόθεση θα αποτελούσε τρέλα από οικονομική και πολιτική άποψη, για την Ελλάδα και για τους εταίρους». «…αμφιβάλλω πάρα πολύ ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα ήθελαν να στερηθούν μία γωνία της Μεσόγειο με στρατηγική σημασία από οικονομική και πολιτική άποψη».

Gianni Pittella (Πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών σε συνέντευξη στο Europolitics): «Η τρόικα πρέπει να διαλυθεί. Ζητήσαμε το τέλος της τρόικα και ο Jean-Claude Juncker συμφώνησε σε αυτό το σημείο. Συνέβαλε αρνητικά στην ελληνική κατάσταση. Προκαλεί το θυμό των Ελλήνων πολιτών».

Guardian1: Europe looks to Syriza for hope of change (αφιέρωμα στο κείμενο υποστήριξης 330 διεθνών υπογραφών)

Guardian2: «Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Σαμαράς υποχρεώνεται σε στροφή 180 μοιρών καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ πλησιάζει στη νίκη στις εκλογές. Δύο βδομάδες πριν τις ελληνικές εκλογές ο Αντώνης Σαμαράς χρειάζεται ένα θαύμα για να νικήσει το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς του Αλέξη Τσίπρα».

Der Standard (άρθρο του καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, κ. Ulrich Brand): «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να αλλάξει ολόκληρη την Ευρώπη». Η Ευρώπη θα καταστεί για όλους τους ανθρώπους ένα θετικό εγχείρημα. Ένα πρώτο βήμα θα ήταν οι νέες διαπραγματεύσεις για το χρέος σε επίπεδο διαχειρίσιμο, προκειμένου να δοθεί περιθώριο στην νέα ελληνική κυβέρνηση. Το φιλοευρωπαϊκό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να γίνει ο καταλύτης μιας εντελώς διαφορετικής διεξόδου από την κρίση στην Ελλάδα και αλλού, υποστηρίζει ο συντάκτης του άρθρου και προσθέτει ότι θα μπορούσε επιτέλους να οδηγήσει σε μια ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος.

Ολλανδία (Welinchelichtekringen.nl, Telegraaf, Nu.nl, Financieel Dagblad, Volkskrant, belegger.nl, Algemeen Dagblad): Μπαράζ δημοσιευμάτων σχετικά με την ανάγκη κουρέματος του ελληνικού χρέους και την υποστήριξη που αυτό συγκεντρώνει στους κύκλους της ΕΕ: «Η υποστήριξη για ελάφρυνση του χρέους μεγαλώνει», «Η ΕΕ θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα με το χρέος της». «Μοναδική λύση η παραγραφή του ελληνικού χρέους».

Morgan Stanley: Η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα και η τρόικα θα έχουν ισχυρά κίνητρα για να συμφωνήσουν και να αποφύγουν τα δυσμενή σενάρια.

Stefano Fassina (πρώην αν. υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, οικονομολόγος επί μία 5ετία του ΔΝΤ και νυν βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος Ιταλίας): «Το δημόσιο χρέος», όπως είπε, «δεν είναι μόνο πρόβλημα της Ελλάδας αλλά πολλών ευρωπαϊκών χωρών, ένα πρόβλημα πολύ γενικότερο στην ευρωζώνη, καθώς αυξήθηκε από 65% σε 95% του ΑΕΠ από το 2007 μέχρι σήμερα». «Για την αναδιάρθρωση του χρέους», σημείωσε ο Fassina, «απαιτείται μία ευρωπαϊκή διάσκεψη, άμεσες επενδύσεις σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, μία πιο χαλαρή νομισματική πολιτική εκ μέρους της ΕΚΤ, βελτίωση των συνθηκών εργασίας και της μισθολογικής κατάστασης των εργαζομένων ώστε να δοθεί ώθηση στη ζήτηση και να αυξηθεί η κατανάλωση». «Τώρα είναι πιο ξεκάθαρο», τόνισε, «ότι η ατζέντα της τρόικας δεν μπορεί να συνεχιστεί. Πρωτεύον ζήτημα είναι η εργασία καθώς διαπιστώθηκε ότι η υποτίμηση της εργασίας δεν μπορεί να δώσει ώθηση για ανάπτυξη». «..μία νίκη της αριστεράς στην Ελλάδα θα έδινε το έναυσμα για μία διαφορετική αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους πολλών ευρωπαϊκών χωρών, με πρώτο σταθμό την έναρξη ενός αναγκαίου διαλόγου για το μέλλον της Ευρώπης. Οι εκλογές στην Ελλάδα είναι ένα πολύ σημαντικό πέρασμα γιατί η πολιτική της λιτότητας αποδείχθηκε ότι κάνει κακό στην οικονομία, κάνει κακό στους εργαζόμενους και διογκώνει το δημόσιο χρέος. Σε αυτό τον αγώνα η Ελλάδα μπορεί να έχει στο πλευρό της και την Ιταλία».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)