to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:40 | 08.05.2017

Πολιτική

Α. Κουράκης: Η ΕΕ ή θα ακολουθήσει μια πορεία όπου η αλληλεγγύη και το κοινωνικό πρόσωπο θα κυριαρχήσουν ή δεν θα υπάρξει

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ή θα ακολουθήσει μια πορεία όπου η αλληλεγγύη και το κοινωνικό πρόσωπο θα κυριαρχήσουν προδιαγράφοντας μια κοινή πορεία προς οικονομική ανάπτυξη και ευημερία όλων των χωρών και λαών της, ή δεν θα υπάρξει» τόνισε σε δήλωσή του, ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Αναστάσιος Κουράκης


Στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Αναστάσιος Κουράκης έκανε την ακόλουθη δήλωση για την Ημέρα της Ευρώπης:

“Στις 9 Μαΐου 1950 ο Robert Schuman, με την ιδιότητά του ως Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, παρουσίασε τη διακήρυξή του για τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα. Η δημιουργία αυτής της κοινότητας στηρίχθηκε στην προσδοκία ότι η σύγκλιση αυτή θα απομάκρυνε εκ των πραγμάτων την πιθανότητα μιας σύγκρουσης όπως αυτή που επέφερε την καταστροφή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και θα οδηγούσε τα ευρωπαϊκά κράτη στην κοινή πρόοδο. Ωστόσο, η διακήρυξη Schuman, παρόλο που βασίστηκε στον στόχο της ισχυροποίησης της παγκόσμιας ειρήνης, μέσω της ευρωπαϊκής συνεργασίας και του κοινού μέλλοντος των ευρωπαϊκών κρατών, με αιχμή την αλληλεγγύη και την αλληλοβοήθεια, εξακολουθεί να είναι το ζητούμενο.

Οι περιφερειακές ανισότητες, οι προκλήσεις, όπως το προσφυγικό, η απομάκρυνση κρατών από το κοινό σπίτι, καθώς και οι φυγόκεντρες τάσεις που αναπτύσσονται στο εσωτερικό της Ένωσης με εθνικιστικές περιχαρακώσεις, επιβάλλουν μια νέα στρατηγική, όπως και μια επαναθεμελίωση πάνω στις ιδρυτικές αρχές και αξίες της ενωμένης Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ή θα ακολουθήσει μια πορεία όπου η αλληλεγγύη και το κοινωνικό πρόσωπο θα κυριαρχήσουν προδιαγράφοντας μια κοινή πορεία προς οικονομική ανάπτυξη και ευημερία όλων των χωρών και λαών της, ή δεν θα υπάρξει. Είναι απαραίτητο στο πλαίσιο αυτό να αλλάξει το πρόσημο των ευρωπαϊκών πολιτικών και σε ό,τι αφορά την αναπτυξιακή πορεία των κρατών μελών αλλά και σε σχέση με την άμβλυνση των ανισοτήτων σε ευρύτερο περιφερειακό επίπεδο. Ιδιαίτερα στο δεύτερο αυτό ζήτημα, η αλληλεγγύη σε χώρες καταγωγής προσφύγων και μεταναστών αλλά και η ενίσχυση της αλληλεγγύης στις χώρες πρώτης υποδοχής μπορούν να συμβάλλουν στην ισχυροποίηση των βασικών ανθρωπιστικών αξιών της Ευρώπης.

Όπως ήδη ανέφερα, αυτές οι άξιες συνεχίζουν να αποτελούν μέχρι τις ημέρες μας ζητούμενο για την κοινή πορεία της Ευρώπης προς το αύριο. Ιδιαίτερα σήμερα, στο πλαίσιο της θεσμικής συζήτησης που έχει ξεκινήσει για το μέλλον της Ευρώπης, καλούμαστε όλοι μας να αναστοχαστούμε την κοινή μας πορεία. Στόχος μας παραμένει η ισχυρή Ευρώπη των λαών, με κοινωνική κατεύθυνση και με μοναδική πυξίδα της πολιτικής της την παγκόσμια ειρήνη. Όχι απλά ως ευχή, αλλά ως εφαρμοσμένη πολιτική που θα συμβάλει στο να αρθούν οι αιτίες που οδηγούν τους λαούς στη σφαγή και στην προσφυγιά. Η 9η Μαΐου ως ημέρα της Ευρώπης αποτελεί στο πλαίσιο αυτό ένα διαρκές ορόσημο για την κοινή μας προσπάθεια.”

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)