to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:07 | 05.06.2018

Πολιτική

Κουμουτσάκος επιβεβαιώνει Κοτζιά: Η ΝΔ είχε αποδεχθεί το «Μακεδονία-Σκόπια»

Μιλώντας σήμερα στον Σκάι, ο τομεάρχης της ΝΔ επιβεβαίωσε - άθελά του - ότι η ελληνική πλευρά είχε αποδεχτεί στο Βουκουρέστι το όνομα «Ρεπούμπλικα Μακεντόνιγιε- Σκόπια», αναφερόμενος σε «απόρρητα έγγραφα, τα οποία είναι αποσπασματικά έγγραφα μιας διαπραγμάτευσης που κράτησε 25 χρόνια (...)». Όσο για το 1977 και την αναγνώριση της «μακεδονικής» από την κυβέρνηση Κ. Καραμανλή; Ο κ. Κουμουτσάκος «ήταν πολύ μικρός τότε»...


Ο Γ. Κουμουτσάκος, τομεάρχης της ΝΔ, αρμόδιος για θέματα του υπ. Εξωτερικών, με συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ και τον Αρη Πορτοσάλτε παραδέχεται σήμερα ότι είναι αληθινά όσα υποστήριξε ο Ν. Κοτζιάς χθες στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ για τα ονόματα που είχαν αποδεχθεί οι προηγούμενες κυβερνήσεις στο Μακεδονικό.

Τι είπε ο Ν. Κοτζιάς

Υπενθυμίζεται πως ο Ν. Κοτζιάς, μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε πως το «Μακεδονία-Σκόπια» είναι «ένα όνομα που προτείνανε ή υιοθετήσανε οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις και όλοι αυτοί που αδόξως με κατηγορούν και που παριστάνουν τους Μακεδονομάχους και  δεν δέχονται στη σύνθετη ονομασία το όνομα Μακεδονία».

«Αυτοί το έδιναν χωρίς να είναι καν σύνθετη (ονομασία), ολόκληρο» συμπλήρωσε  ο Ν. Κοτζιάς, ζητώντας τους «να είναι λίγο πιο σεμνοί», καθώς, όπως είπε, «έχουν την κακή τύχη να διαβάζω όλα τα αρχεία του υπουργείου».  Ο υπουργός Εξωτερικών αποσαφήνισε, επίσης, ότι «υπήρξαν ελληνικές κυβερνήσεις που είχαν υιοθετήσει το Μακεδονία-Σκόπια, ως διεθνή ονομασία. Και ταυτόχρονα δεχόντουσαν στο εσωτερικό να διατηρηθεί το όνομα Μακεδονία σκέτο». Διαβάζοντας επιστολή της τότε πρέσβειρας της Ελλάδας στα Σκόπια ανέφερε ότι «ο Μάθιου Νίμιτς την άνοιξη του 2006 πρότεινε την ονομασία "Δημοκρατία της Μακεδονίας-Σκόπια", η οποία έγινε ασμένως αποδεκτή από την ελληνική πλευρά». 

Η έμμεση επιβεβαίωση από τον Γ. Κουμουτσάκο

Ο Γ. Κουμουτσάκος προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την αναφορά του υπ. Εξωτερικών, στο τέλος όμως αναγκάστηκε να παραδεχτεί την αλήθεια, μιλώντας για «αποσπασματικά έγγραφα» μιας διαπραγμάτευσης που κράτησε πάνω από 25 χρόνια.

Ο σχετικός διάλογος:

«Άρης Πορτοσάλτε: Πήγαμε στο Βουκουρέστι με το «Μακεδονία-Σκόπια», κ. Κουμουτσάκο;

Γιώργος Κουμουτσάκος: Όχι βέβαια. Στο Βουκουρέστι, που ήταν μια συνάντηση του ΝΑΤΟ, Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, πήγε η ελληνική αντιπροσωπεία αφού είχαν καταρρεύσει προηγουμένως οι διαπραγματεύσεις, γιατί η ελληνική κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη, ΥΠΕΘΑ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, δεν δέχτηκαν έναν κακό συμβιβασμό.

Άρης Πορτοσάλτε: Τι είναι αυτά τα χαρτιά, τότε, που επικαλείται ο κ. Κοτζιάς;

Γιώργος Κουμουτσάκος: Επομένως στο Βουκουρέστι τι έγινε; Η ελληνική πλευρά επέβαλε και έπεισε όλους τους συμμάχους και εταίρους ότι αυτή η χώρα δεν θα μπει ποτέ στο ΝΑΤΟ εάν προηγουμένως δεν επιτευχθεί η συμφωνία.

Άρης Πορτοσάλτε: Ωραία. Τι είναι αυτό το έγγραφο που επικαλείται ο κ. Κοτζιάς από το αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών;

Γιώργος Κουμουτσάκος: Πρώτα πρώτα, κ. Πορτοσάλτε, είναι αδιανόητο ΥΠΕΞ ο οποίος βρίσκεται πολιτικά σε δύσκολη θέση, δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν, ποτέ στην ιστορία του τόπου, να απειλεί ότι θα χρησιμοποιήσει απόρρητα έγγραφα, τα οποία είναι αποσπασματικά έγγραφα μιας διαπραγμάτευσης που κράτησε 25 χρόνια για να απειλεί τους πολιτικούς του αντιπάλους».

Το είχε παραδεχθεί και το 2007

Ο Γ. Κουμουτσάκος, όμως, είχε παραδεχθεί και το 2007 πως το  «Ρεπούμπλικα Μακεντόνιγιε- Σκόπια» ήταν βάση διαπραγμάτευσης. 

Στο σχετικό απόσπασμα από την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών στις 11 Ιανουαρίου 2007 (φωτ. επάνω) ο δημοσιογράφος ρωτάει: Είναι συγκεκριμένη η ερώτηση. Η ονομασία «Ρεπούμπλικα Μακεντόνιγιε- Σκόπια» αν είναι βάση [διαπραγμάτευσης]...

Και η απάντηση του Γ. Κουμουτσάκου ήταν σαφής: Αποτελεί καταρχήν βάση διαπραγμάτευσης, παρά το γεγονός ότι δεν ικανοποιεί πλήρως την ελληνική πλευρά...

Για το γλωσσικό: Ο Γ. Κουμουτσάκος... ήταν πολύ μικρός το 1977

Ο Γ. Κουμουτσάκος, στη σημερινή του συνέντευξη στον Σκάι, αναγκάστηκε σε άτακτη φυγή και στο ζήτημα της διάσκεψης του ΟΗΕ στην Αθήνα το 1977 όπου αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά η «μακεδονική γλώσσα» από τον διεθνή οργανισμό. ¨

Ο Γ. Κουμουτσάκος προσπάθησε αρχικά να περάσει στην αντεπίθεση κατά του Ν. Κοτζιά, λέγοντας πως ο υπ. Εξωτερικών «έκανε και κάτι ακόμα χειρότερο χτες. Ο κ. Κοτζιάς υιοθέτησε την άποψη των Σκοπιανών περί "μακεδονικής" γλώσσας και όχι την ελληνική θέση ότι ουδέποτε είχε γίνει αυτή αποδεκτή. Ο κ. Μπαμπινιώτης, γλωσσολόγος-καθηγητής που γνωρίζει σε βάθος τα ζητήματα αυτά, είπε ότι ποτέ δεν έγινε τέτοια αποδοχή».

Ωστόσο, όπως θύμισε ο Ν. Κοτζιάς χθες, σε εκείνη τη διάσκεψη ήταν «η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή  αποδέχτηκε την πρόταση της Γιουγκοσλαβίας να θεωρηθεί επίσημη γλώσσα και με λατινικούς χαρακτήρες πέρα από τους κυριλικούς, η μακεδονική γλώσσα».  

Οπότε, τι είχε να απαντήσει για το ζήτημα ο Γ. Κουμουτσάκος:  «Ήμουν πάρα πολύ μικρός για να ξέρω τι συνέβη»!

Απολαύστε τον ακριβή διάλογο:

Άρης Πορτοσάλτε: Τι συνέβη το 1977, τότε; 

Γιώργος Κουμουτσάκος: Το 1977 δεν ξέρω τι συνέβη, γιατί όπως αντιλαμβάνεστε είναι πολλά χρόνια πίσω και ήμουν πάρα πολύ μικρός για να ξέρω τι συνέβη...

(Το σχετικό απόσπασμα από τη συνέντευξη Κουμουτσάκου στον Σκάι, στο 24'')

Σε γραμμή Κυριάκου Μητσοτάκη...

Ο Γ. Κουμουτσάκος βεβαίως, δεν είναι άπειρος περί τα διπλωματικά: Υπήρξε, μεταξύ άλλων, μέλος της Αντιπροσωπείας της Ελλάδος στην ΕΕ, υπεύθυνος για θέματα διμερών σχέσεων, ελληνικής μειονότητας και σχέσεων ΕΕ-Αλβανίας στην Ελληνική Πρεσβεία στα Τίρανα, επικεφαλής του Γραφείου του τότε Υπ. Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη κ.ά. Υποθέτουμε πως τέτοιες θέσεις απαιτούν και γνώσεις ιστορίας.

Φαίνεται πάντως πως ο Γ. Κουμουτσάκος ακολουθεί πιστά τη γραμμή του Κυρ. Μητσοτάκη, όπως την εξέφρασε πρόσφατα ο αρχηγός της ΝΔ με αφορμή την επέτειο της δολοφονίας Λαμπράκη και το περίφημο «τι τον νοιάζει τον 17χρονο τι έγινε το 1963»: η ιστορία ξεκινάει από τότε που γεννήθηκαν οι ίδιοι...

* * *

Διαβάστε ακόμη:

Σιγή ιχθύος από ΕΛΚ και ΝΔ για την υπονόμευση της επίλυσης του Μακεδονικού από τον Ορμπάν

Ρ. Σβίγκου γα Μακεδονικό: Οι παλινωδίες Μητσοτάκη συνεχίζονται

Αισιοδοξία για την εξεύρεση λύσης στο Μακεδονικό

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)