to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:19 | 03.06.2021

Πολιτική

Κούλογλου σε Κομισιόν: Στο πλαίσιο του κουκουλώματος των επαναπροωθήσεων η απαγόρευση κατάθεσης εις βάρος του Δημοσίου

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, σχετικά με την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να απαγορεύσει στους δημόσιους υπαλλήλους να καταθέσουν κατά «εις βάρος του Δημοσίου», απειλώντας τους υπαλλήλους με πειθαρχική δράση και ποινική δίωξη.


Ο ευρωβουλευτής τονίζει στην ερώτησή του πως αυτή η απαγόρευση «αντιβαίνει στο βασικό καθήκον των δημοσίων υπαλλήλων να τηρούν το σύνταγμα. Είναι επίσης αντίθετο με την υποχρέωσή τους να αναφέρουν τυχόν παραβάσεις, ακόμη και όταν αφορά τη δική τους υπηρεσία [2]. Τέλος, παραβιάζει την οδηγία (ΕΕ) 2019/1937 σχετικά με την προστασία των προσώπων που αναφέρουν παραβιάσεις του ενωσιακού δικαίου». 

Σχετικά άρθρα:

Εγκύκλιος συγκάλυψης: Απαγορεύουν σε υπαλλήλους υπουργείων να καταθέτουν ενάντια στο δημόσιο

Έντονη αντίδραση της ΑΔΕΔΥ για την απαγόρευση σε υπαλλήλους υπουργείων να καταθέτουν ενάντια στο δημόσιο

Ενόψει του γεγονότος ότι η ελληνική κυβέρνηση παραβιάζει τις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1937 περί προστασίας μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, απειλώντας αντίποινα εναντίον μαρτύρων που ανέφεραν σοβαρά αδικήματα, ο ευρωβουλευτή ζητά από την Κομισιόν να εξηγήσει πως σκοπεύει να διασφαλίσει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα τηρήσει την προστασία όσων είναι πρόθυμοι να αναφέρουν σοβαρά αδικήματα σύμφωνα με την συγκεκριμένη οδηγία. 

Σημειώνεται ότι ο Στέλιος Κούλογλου έφερε το θέμα και σε γνώση της Διακομματικής Επιτροπής κατά της Διαφθοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της οποίας είναι μέλος του προεδρείου. Στην επιστολή του προς τους συναδέλφους του, ο ευρωβουλευτής επισημαίνει πως αυτή η εγκύκλιος απευθύνεται κυρίως στους δημόσιους υπαλλήλους του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Οι ενέργειες αυτού του υπουργείου έχουν πρόσφατα εξεταστεί για την καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων, δεδομένης της πιθανής εμπλοκής της ελληνικής κυβέρνησης στη διευκόλυνση ή συμμετοχή σε παράνομες επιστροφές προσφύγων.

Ολόκληρη η ερώτηση του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου: 

Σύμφωνα με πρόσφατη εγκύκλιο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους [1], η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί προληπτικά να απαγορεύσει στους δημόσιους υπαλλήλους να καταθέσουν κατά «εις βάρος του Δημοσίου», απειλώντας τους υπαλλήλους με πειθαρχική δράση και ποινική δίωξη.

Αυτή η απαγόρευση αντιβαίνει στο βασικό καθήκον των δημοσίων υπαλλήλων να τηρούν το σύνταγμα. Είναι επίσης αντίθετο με την υποχρέωσή τους να αναφέρουν τυχόν παραβάσεις, ακόμη και όταν αφορά τη δική τους υπηρεσία [2]. Τέλος, παραβιάζει την οδηγία (ΕΕ) 2019/1937 σχετικά με την προστασία των προσώπων που αναφέρουν παραβιάσεις του ενωσιακού δικαίου. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η εγκύκλιος απευθύνεται κυρίως στους δημόσιους υπαλλήλους του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Οι ενέργειες αυτού του υπουργείου έχουν πρόσφατα εξεταστεί για την καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων, δεδομένης της πιθανής εμπλοκής της ελληνικής κυβέρνησης στη διευκόλυνση ή συμμετοχή σε παράνομες επιστροφές προσφύγων [3].

Ενόψει του γεγονότος ότι η ελληνική κυβέρνηση παραβιάζει τις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1937 περί προστασίας μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, απειλώντας αντίποινα εναντίον μαρτύρων που ανέφεραν σοβαρά αδικήματα:

-Προτίθεται η Επιτροπή να διασφαλίσει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα τηρήσει την προστασία όσων είναι πρόθυμοι να αναφέρουν σοβαρά αδικήματα σύμφωνα με την οδηγία (ΕΕ) 2019/1937;

 

---

[1] https://tvxs.gr/news/ellada/apagoreyetai-se-dimosioys-ypalliloys-na-katathetoyn-enantia-sto-dimosio

[2] https://www.ypes.gr/epikairopoiimenos-kodikas-ypallilon-dimosioy-npdd

[3] https://tvxs.gr/news/ellada/piso-stin-toyrkia-ta-ntokoymenta-toy-bbc-kai-oi-istories-ton-prosfygon

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)