to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:30 | 07.03.2021

Κοινωνία

Χτύπησαν απρόκλητα την αλληλεγγύη: Σε συλλήψεις μετατράπηκαν οι 7 από τις 29 προσαγωγές (φωτ.-βίντεο)

Σε συλλήψεις μετατράπηκαν οι 7 από τις 29 προσαγωγές από τη χθεσινή άγρια καταστολή στην συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Δημήτρη Κουφοντίνα στην Αθήνα - Επιθέσεις με την «αύρα», αρπαγή πανό, διάλυση μπλοκ και αρπαγή πανό, σπρώξιμο φωτορεπόρτερ και δεκάδες αναίτιες προσαγωγές μεταξύ των οποίων και του γιο του απεργού πείνας, Έκτορα - Άθλιες αστειότητες από τη ΓΑΔΑ, που λέει ότι η αστυνομία διέλυσαν τη συγκέντρωση «για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση»


(Ο Έκτορας Κουφοντίνας προσήχθη από την αστυνομία - φωτογραφία: William Faithful)

Με στρατηγική της έντασης και ολοένα αγριότερη καταστολή απαντά η κυβέρνηση στο ογκούμενο κύμα αλληλεγγύης στον επί 58 ημέρες απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα, που νοσηλεύεται επί 19 ημέρες στην εντατική του νοσοκομείου Λαμίας.  

Μετά την άγρια καταστολή της διαδήλωσης της Παρασκευής, η χθεσινή επίθεση της αστυνομίας - παντελώς απρόκλητη - ξεκίνησε από την πλατεία Συντάγματος στην οποία ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση, έκτη συνεχόμενη στη σειρά. Αστυνομικοί των ΜΑΤ με προφανή εντολή να διώξουν οποιονδήποτε βρισκόταν στην πλατεία επιστράτευσαν βία και δακρυγόνα. Η λευκή αύρα της αστυνομίας προχώρησε σε «εκκαθάριση» των διαδηλωτών επί της οδού Σταδίου, ενώ η μπλε έριχνε νερό με χημικά στα Προπύλαια, στοχεύοντας και δημοσιογράφους.

Σε συλλήψεις μετατράπηκαν οι 7 από τις 29 προσαγωγές από τη χθεσινή άγρια καταστολή στην συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Δημήτρη Κουφοντίνα στην Αθήνα.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, οι συλληφθέντες κατηγορούνται για τα πλημμελήματα της υγειονομικής παράβασης του Ν.285 για διασπορά του κορωνοϊου και κατά περίπτωση για βία κατά υπαλλήλων, απόπειρα άσκησης σωματικής βλάβης και απείθεια..

Οι υπόλοιποι 22 προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού τους επιβλήθηκε πρόστιμο 300 ευρώ για παράβαση των περιοριστικών μέτρων του κορωνοϊού, όπως και στους συλληφθέντες.

Μεταξύ των ατόμων που αφέθηκαν ελεύθερα είναι και ο γιος του απεργού πείνας και δίψας, Έκτορας Κουφοντίνας, τον οποίο οι αστυνομικοί προσήγαγαν βίαια.

Άθλιες αστειότητες από τη ΓΑΔΑ: Διέλυσαν τη συγκέντρωση «για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση»

Παραδέχεται η αστυνομία - και το υπουργείο Χρυσοχοϊδη... - την «προληπτική» και αναίτια διάλυση της συγκέντρωσης αλληλεγγύης, με δικαιολογίες που δεν έχουν κανένα νομικό πάτημα. Η ΓΑΔΑ σε ανακοίνωσή της προβάλλει τον ισχυρισμό ότι επειδή οι διαδηλωτές «προσπάθησαν να καταλάβουν» (!) το οδόστρωμα της Φιλελλήνων «οι αστυνομικές δυνάμεις τους απώθησαν ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση», για να δικαιολογήσει το όργιο καταστολής χωρίς αφορμή και τις 29 προσαγωγές.

Σημειώνεται ότι η αστυνομία προχώρησε τελικά στη σύλληψη μιας γυναίκας στη λαϊκή του Χαλανδρίου, όπου εισέβαλλαν τα μηχανάκια της ομάδας Δράση (πρώην Δέλτα) τρομοκρατώντας τους πολίτες, και διώκεται για βία κατά των αστυνομικών (!)

Χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από τα σημερινά γεγονότα στο Σύνταγμα και τους κεντρικούς δρόμους:

H αύρα της αστυνομίας χτυπά με νερό (που περιέχει χημικά) το μπλοκ της Πρωτοβουλίας Δικηγόρων - «Ο κόσμος της μαχόμενης δικηγορίας ήταν και σήμερα στο δρόμο», το σχόλιο του Θ. Καμπαγιάννη. Οι φωτογραφίες είναι του Στέλιου Μιχαηλίδη για την Εργατική Αλληλεγγύη.

Και το βίντεο από το ίδιο χτύπημα της αύρας:

Οι δυνάμεις της αστυνομίας προχώρησαν στη ρίψη χημικών και απώθησαν τους διαδηλωτές στην πλ. Κολοκοτρώνη, όπου και προχώρησαν σε προσαγωγές. Ένας από τους προσαχθέντες είναι και ο γιος του Δημήτρη Κουφοντίνα, Έκτορας, ο οποίος έχει πλέον αφεθεί ελεύθερος.

Ο Έκτορας Κουφοντίνας μιλώντας στον δημοσιογράφο της «Αυγής» και του ραδιοφωνικού σταθμού Στο Κόκκινο Κώστα Παπαντωνίου, περιέγραψε το χρονικό της προσαγωγής του.

Όπως είπε, ένας αστυνομικός του είπε «εσύ κάτι μου θυμίζεις» και στη συνέχεια έπεσαν όλοι πάνω με σπρωξιές και αγκωνιές. Διαδηλώτριες που ήταν στο σημείο πήραν αγκαλιά τον Έκτορα Κουφοντίνα, προστατεύοντάς τον από κάποια χτυπήματα.

Και το χτύπημα με άλλη αύρα στα Προπύλαια, με στόχο και δημοσιογράφους

Το βίντεο της Αυγής δίνει σαφή εικόνα της στόχευσης της αστυνομίας, με άνωθεν εντολές:

Οργιο καταστολής στη χθεσινή πορεία

Την αστυνομική επίθεση στους διαδηλωτές καταδικάζουν η Πρωτοβουλία δικηγόρων και πολλές πολιτικές οργανώσεις της Αριστεράς.

Η Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών τονίζει πως «η αστυνομική βία και καταστολή δεν θα σιγήσει τις φωνές υπεράσπισης του δίκιου! Με ΜΑΤ, χημικά και αύρες η αστυνομία του Χρυσοχοΐδη χτύπησε προκλητικά και εντελώς αναίτια τη συγκέντρωση για την απεργία πείνας και δίψας του Δημήτρη Κουφοντίνα. Η αστυνομία δε δίστασε να χτυπήσει συναδέλφους μας δικηγόρους, φοιτητές και άλλους πολίτες.

Το μόνο που αποδεικνύει η κυβέρνηση με αυτή τη στάση είναι ο πανικός της. Όλα τα επιχειρήματα που επιστράτευσε η κυβέρνηση και η ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής για να δικαιολογήσει την αδιάλλακτη στάση εξόντωσης του συγκεκριμένου κρατούμενου έχουν καταρριφθεί. Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών απέδειξαν περίτρανα ότι η επιλογή δημιουργίας αυτής της κατάστασης είναι πολιτική και πολιτική θα είναι η λύση. Η καταστολή δεν μας τρομοκρατεί. Μας πεισμώνει ακόμη περισσότερο για να αγωνιστούμε πιο αποφασιστικά για την υπεράσπιση του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η Πρωτοβουλία ζητά «να δικαιωθεί τώρα, πριν να είναι αργά, το νόμιμο αίτημα του κρατούμενου απεργού πείνας και δίψας που η ζωή του κρέμεται από μία κλωστή. Ζητάμε άμεση λύση για να νικήσει η ζωή!». Απαιτεί επίσης να αφεθούν ελεύθεροι οι πολίτες που προσήχθησαν στις 5/3.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)