to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:49 | 03.07.2014

leftist

Πολιτική

Κόβεται το ρεύμα στην κυβέρνηση

Tο βάθεμα της μνημονιακής πολιτικής δημιουργεί νέα ρήγματα στην κοινωνική βάση της κυβέρνησης


Τρία πρώτα συμπεράσματα μπορούν να βγουν από την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στη λεγόμενη «μικρή ΔΕΗ» που κορυφώθηκε με την πρόταση Αλέξη Τσίπρα για τη διενέργεια δημοψηφίσματος:

Πρώτα απ’ όλα, ο ΣΥΡΙΖΑ εννοούσε κάθε λέξη όταν έλεγε ότι δεν θα επαναπαυτεί στο νικηφόρο αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά θα συνεχίσει με αμείωτη ένταση τη μάχη για να πέσει η κυβέρνηση. Είναι μία από τις ελάχιστες φορές που τις εκλογές δεν ακολουθεί περίοδος πολιτικής χαλάρωσης. Το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ανέβηκε γρήγορα και όλα δείχνουν ότι έχουμε μπει σε φάση παρατεταμένης έντασης. Δεν είναι υπερβολή ο ισχυρισμός ότι στην πραγματικότητα το τέλος των ευρωεκλογών σηματοδότησε την έναρξη νέας προεκλογικής περιόδου ενόψει της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Μένει να δούμε αν αυτή η οιονεί προεκλογική περίοδος θα συνοδευτεί από σημαντικές κινητοποιήσεις του λαϊκού κινήματος.

Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι το βάθεμα της μνημονιακής πολιτικής δημιουργεί νέα ρήγματα στην κοινωνική βάση της κυβέρνησης. Πέρα από την αγανάκτηση που γεννάει η έμπρακτη διάψευση της κυβερνητικής επαγγελίας περί τέλους του Μνημονίου, τα μέτρα που λαμβάνονται, ανατρέπουν τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων και απειλούν ολόκληρες κοινότητες. Επιπλέον, έρχονται σε σύγκρουση με πλατιά διαδεδομένες αντιλήψεις περί του δικαίου και του ορθού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Δυτική Μακεδονία κινητοποιούνται εναντίον του ξεπουλήματος της ΔΕΗ, πολίτες που δεν είχαν ιστορικά την παραμικρή σχέση με την Αριστερά, όσα διασταλτικά και αν την ορίσει κανείς. Η μεγέθυνση της δυσαρέσκειας δίνει την ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο να μιλήσει σε πολύ ευρύτερα ακροατήρια απ’ ό,τι μέχρι σήμερα, αλλά να συγκροτήσει εκείνη την κοινωνική συμμαχία που είναι απαραίτητη για την ανατροπή του μνημονιακού καθεστώτος. Δεν έχουμε να κάνουμε με κάποιο κοινοβουλευτικού παίγνιο, αλλά με τη σύγκρουση δύο κόσμων και δύο ανταγωνιστικών αντιλήψεων για την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα.

Το τρίτο συμπέρασμα είναι ότι η πρωτοβουλία των κινήσεων έχει περάσει στην αξιωματική αντιπολίτευση. Δεν χωρεί αμφιβολία ότι το ξεπούλημα της ΔΕΗ θα είναι κεντρικό πολιτικό ζήτημα αυτό το καλοκαίρι, ενώ η κυβέρνηση ήθελε να το περάσει όσο πιο χαμηλά γινόταν. Πέραν του ότι δικαιώθηκε πλήρως η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να «σηκώσει» τη ΔΕΗ, η ανάληψη της πρωτοβουλίας σηματοδοτεί πάντα στην πολιτική και αλλαγή του συσχετισμού δύναμης. Όλα δείχνουν ότι θα συνεχιστούν οι τάσεις που καταγράφηκαν στις εκλογές. Δηλαδή θα συνεχιστεί η αποδυνάμωση της κυβέρνησης και η ενδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που εκ των πραγμάτων θα καταστήσει εξαιρετικά δυσχερή (αν όχι αδύνατη) την εκλογή προέδρου από τη σημερινή Βουλή.

tags: editorial

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)