to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:49 | 18.03.2017

Πολιτική

Κώστας Ζαχαριάδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλ. Τσίπρας θα κερδίσουν την εμπιστοσύνη του λαού και στις κάλπες του 2019

«Η χώρα δεν κυβερνιέται με exit poll και δημοσκοπήσεις, αλλά με εκλογές», επισημαίνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αξία» ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης.


1.          Γιατί αργεί τόσο η  συμφωνία; Το νέο  αισιόδοξο σενάριο μιλά τώρα για τις  7  Απριλίου.

Η αξιολόγηση καθυστέρησε εξαιτίας της δομικής ασυμφωνίας ΔΝΤ-Γερμανίας όσον αφορά στην πορεία εκτέλεσης του προγράμματος αλλά και στους μακροπρόθεσμους στόχους. Αυτή η ασυμφωνία γεφυρώθηκε στο τελευταίο Eurogroup, όπου συμφωνήθηκε η μεθοδολογία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.Η κυβέρνηση παλεύει για την γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης με ένα κοινωνικά και οικονομικά βιώσιμο πακέτο συμφωνίας.

2. Γίνεται πολύ κουβέντα για τα μέτρα που θα παρθούν  ώστε να κλείσει η αξιολόγηση. Ποιο θα είναι το κόστος;

Το άθροισμα των μέτρων-αντιμέτρων θα είναι μηδενικού δημοσιονομικού αποτελέσματος, θα ψηφιστούν ταυτόχρονα, θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα. Αυτή είναι η μεγάλη τομή σε σχέση με όλες τις προηγούμενες αξιολογήσεις που άθροιζαν λιτότητα, ύφεση και άδικα βάρη χωρίς ελαφρύνσεις. Θα δούμε τι θα συμφωνηθεί, θα δούμε τις ελαφρύνσεις και τις επιβαρύνσεις, θα προσπαθήσουμενα προστατεύσουμε τους πολύ αδύναμους συμπολίτες μας και να ανοίξουμε δρόμο για την ανάπτυξη της οικονομίας και την μείωση της ανεργίας που θα δώσει ανάσα στην ταλαιπωρημένη ελληνική κοινωνία.

3. Μήπως όμως έτσι καταπατώνται οι κόκκινες γραμμές που είχε θέσει η ίδια η κυβέρνηση; Τι είπαν γι αυτό Τσακαλώτος κι Αχτσιόγλου στους βουλευτές;

Το μεγάλο στοίχημα για την χώρα είναι τον Αύγουστο του 2018 η χώρα να αφήσει πίσω της την περίοδο των μνημονίων και να χαλαρώσει η επιτροπεία, να πατήσει στα πόδια της. Δεν θεωρώ οτι αυτό που συμφωνήθηκε και θα καταλήξει σε λίγες μέρες παραβιάζει τις κόκκινες γραμμές μας. Η ενημέρωση αφορούσε τις γενικές γραμμές της διαπραγμάτευσης κι όχι  ειδικά ζητήματα. Οι υπουργοί ήρθαν όχι μόνο να πουν αλλά και να ακούσουν. Έγινε ένας ουσιαστικός διάλογος, η διαπραγμάτευση όμως συνεχίζεται. Θα κάνουμε έναν δίκαιο απολογισμό μόλις δούμε τη συμφωνία ολοκληρωμένη.

4.Είναι εφικτό να κλείσει η αξιολόγηση  έστω και σε τεχνικό επίπεδο; Αν όχι έχετε ετοιμάσει τις επόμενες κινήσεις σας  γιατί πόσο θα αντέξει ο λαός να βασανίζεται από λιτότητα;

Με αυτό τον στόχο και τον σκοπό εργάζεται η κυβέρνηση. Δεν έχουμε στον ορίζοντά μας τίποτα άλλο πέρα από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.  Ακυρώσαμε στην πράξη τα καταστροφικά σενάρια, δηλαδή, τα σενάρια της μονομερούς επιβολής μέτρων, δεν έγινε πράξη η επιθυμία όσων ονειρεύονταν εκλογές με την αξιολόγηση ανοικτή και τέλος η ολοκλήρωση της αξιολόγησης που θα γίνονταν δήθεν μετά τις γερμανικές εκλογές. Με οικονομικούς όρους λιτότητα σημαίνει συρρίκνωση του ΑΕΠ, στην Ελλάδα αυτό είναι το πολύ πρόσφατο παρελθόν για την οικονομία, όχι όμως το παρόν, όχι το μέλλον. Οι επιπτώσεις από τη σκληρή και βάρβαρη λιτότητα το προηγούμενων ετών είναι και θα είναι παρούσες για χρόνια, παρότι θα μειωθούν σημαντικά σε βάθος χρόνου. Στην ουσία, παρά τις υπαρκτές δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε, έχουμε δυνατότητα επαναπροσδιορισμού της ασκούμενης δημοσιονομικής πολιτικής.

5.Αυτή η δήλωση του κ. Σκουρλέτη για αυξημένη πλειοψηφία για τα μέτρα όταν περάσουν από τη Βουλή  υποκρύπτει κάτι;

Δεν συνηθίζω να σχολιάζω δηλώσεις κορυφαίων ιστορικών στελεχών, του κόμματος και της κυβέρνησης. Νομίζω όμως ότι με την συγκεκριμένη δήλωση έχει γίνει μεγάλος θόρυβος, χωρίς να υπάρχει λόγος. Η δήλωση αυτή απεικονίζει κάτι που ακούστηκε και από το στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι δηλαδή κάποιοί που μας καλούσαν να κλείσουμε την αξιολόγηση νομοθετώντας ότι ήθελε το ΔΝΤ, τώρα το παίζουν “τζάμπα μάγκες” και δεν τους αρέσει το μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Η κυβερνητική πλειοψηφία των 153 έχει δώσει κρίσιμες μάχες για τη χώρα, τα έχει καταφέρει παρά τις πιέσεις και θα συνεχίζει να αγωνίζεται για να βγάλει τη χώρα από την ιστορική περιδίνηση.

6.Ως κυβέρνηση  της Αριστεράς και  μιας  άλλης ιδεολογικής κουλτούρας δεν ήταν σκάνδαλο απέναντι στη σύνταξη των 300 ευρώ το εφάπαξ του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ΔΕΣΦΑ ;

Επιτρέψτε μου, είναι δύο τελείως διαφορετικά ζητήματα. Ο λόγος που σήμερα υπάρχουν συντάξεις πολύ χαμηλές είναι ότι κάποιοι λήστεψαν τα ταμεία διαχρονικά, χρεοκόπησαν τη χώρα το 2010 και χειρίστηκαν με άθλιο τρόπο την κρίση την περίοδο 2010 - 2014. Το ζήτημα το οποίο προσπάθησε να κάνει μείζον ζήτημα η ΝΔ έχει απαντηθεί και από το υπουργείο και από την εταιρεία. Δεν υπάρχει κάποια παραβίαση της νομιμότητας, δεν υπάρχει κάποια παράβαση των κανονισμών. Αν δεν μας αρέσουν οι κανονισμοί να τους αλλάξουμε και να συμφωνήσουμε στο νέο πλαίσιο κανονισμών και λειτουργίας, όλα τα άλλα είναι για επικοινωνιακές εντυπώσεις από αυτούς που λεηλάτησαν τη χώρα και χρησιμοποιούσαν σαν λάφυρο τη δημόσια περιουσία.

7.Οι δημοσκοπήσεις  δείχνουν ότι η διαφορά υπέρ της Ν.Δ  παραμένει μεγάλη. Θα μπορέσετε να αλλάξετε την κατάσταση;

Η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ ως συμπολιτευόμενο κόμμα, εισπράττει δημοσκοπικά τις δυσκολίες της καθημερινότητας και την κόπωση μιας κοινωνίας που δοκιμάζεται για χρόνια. Είναι λογικό και ψυχολογικά αναμενόμενο. Τι ρωτούν όμως οι δημοσκοπήσεις; Ρωτούν τι θα ψηφίζατε την επόμενη Κυριακή… Δεν ρώτησε κανείς τι θα ψηφίσετε το 2019, όταν το ΑΕΠ θα έχει ανακάμψει, η ανεργία θα είναι πολύ κάτω από20%, οι επενδύσεις θα έχουν αυξηθεί, οι αλλαγές στο σύστημα υγείας θα έχουν αρχίσει να αλλάζουν την καθημερινότητα… Γιατί δεν βάζουν αυτό το ερώτημα στους πολίτες; Σε κάθε περίπτωση η χώρα δεν κυβερνιέται με exitpollκαι δημοσκοπήσεις, αλλά με εκλογές. Θα συνιστούσα εκεί στη ΝΔ που «την πάτησαν» με τα exitpollτο 2000 και τρεις φορές το 2015 με τις δημοσκοπήσεις, να είναι πιο συγκρατημένοι. Η αλαζονεία των δημοσκοπήσεων πληρώνεται… Όπως βλέπουμε κάθε μέρα, όλα μπορούν να αλλάξουν και μάλιστα με ταχύτητες που δεν μπορούμε να προβλέψουμε. Η εκτίμησή μου είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας με σχέδιο και πρόγραμμα θα κερδίσουν την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και στις κάλπες του 2019.

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)