to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:25 | 31.01.2022

Πολιτική

Κώστας Βαξεβάνης: Αγωγή κατά Μητσοτάκη μετά την προκλητική παρέμβαση στη δικαιοσύνη

Ο δημοσιογράφος κάνει αγωγή και κατά του Ελληνικού Δημοσίου καθώς ο Μητσοτάκης χαρακτήρισε τον Βαξεβάνη και την Παπαδάκου «συμμορία» και «υπόκοσμο»


Σε αγωγή κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη προχωρά ο Κώστας Βαξεβάνης, μετά τις προκλητικές δηλώσεις του πρωθυπουργού στη Βουλή με τις οποίες καταστρατήγησε το τεκμήριο της αθωότητας, περιγράφοντας τον δημοσιογράφο αλλά και συναδέλφους του ως συμμορία και υπόκοσμο.

Όπως αναφέρει το documentonews.gr, «σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, εκτός του Μητσοτάκη, το Ελληνικό Δημόσιο είναι υπόλογο για τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού και γι αυτό θα κατατεθεί αγωγή στα διοικητικά δικαστήρια, αλλά προσωπικά και ο ίδιος ο Μητσοτάκης και γι αυτό θα κατατεθεί αγωγή εναντίον του ενώπιον των Πολιτικών Δικαστηρίων.

Επίσης για σωρεία παραβιάσεων που έλαβαν χώρα σε βάρος του Κώστα Βαξεβάνη θα ασκηθεί προσφυγή και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

Ο Κώστας Βαξεβάνης τονίζει ότι «ο Μητσοτάκης θα κριθεί και μάλιστα σκληρά από την Ιστορία. Είναι ο μοναδικός πρωθυπουργός που μέσω ομιλίας του στη Βουλή, αποκάλεσε δημοσιογράφους συμμορίτες κάνοντας ταυτόχρονα παρέμβαση στη Δικαιοσύνη. Καταστρατήγησε κάθε έννοια τεκμηρίου αθωότητας και χρησιμοποίησε την ιδιότητα του πρωθυπουργού για να χτυπήσει έναν δημοσιογράφο που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει. Πήρα όμως απόφαση να κριθεί και απ’ τα δικαστήρια».

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής πρωτοφανή επίθεση σε βάρος του Κώστα Βαξεβάνη και της Γιάννας Παπαδάκου, καθώς έφτασε στο σημείο να τους χαρακτηρίσει «συμμορία».

Ο πρωθυπουργός μιλώντας στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας είχε αναφέρει τα εξής:

«Τα γεγονότα λοιπόν αρκούν, γιατί δεν έχω πολλά να πω περί δημοκρατίας με αυτούς οι οποίοι στοχοποίησαν συστηματικά 10 κορυφαία πολιτικά πρόσωπα. Όχι για το «μεγαλύτερο σκάνδαλο» -όπως έλεγε ο διαβόητος «Ρασπούτιν» της εποχής, Υπουργός σας- αλλά για την αθλιέστερη σκευωρία με το όνομα Novartis, μια σκευωρία που κατέρρευσε με πάταγο και οι πρωταγωνιστές της βρίσκονται σήμερα στα χέρια της Δικαιοσύνης.

Ένας στο Ειδικό Δικαστήριο και οι άλλοι κατηγορούμενοι ή ύποπτοι. Όχι για την άποψή τους, προσέξτε, όχι για την άποψή τους, αλλά γιατί δημοσίευσαν ψεύτικα στοιχεία για να στήσουν ψεύτικες κατηγορίες. Γι’ αυτό καλούνται ως ύποπτοι, όχι για την άποψή τους. Αυτό δεν λέγεται δημοσιογραφία, αυτό λέγεται συμμορία. Δε λέγεται ελευθεροτυπία αλλά ελευθερο-δολοφονία. Με αυτόν τον υπόκοσμο είστε αγκαλιά».

Αναλυτικά τι αναφέρει το documentonews.gr:

«Σε αγωγή κατά του πρωθυπουργού, προχωρά ο Κώστας Βαξεβάνης, μετά τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή με τις οποίες καταστρατήγησε το τεκμήριο της αθωότητας, περιγράφοντας τον δημοσιογράφο αλλά και συναδέλφους του ως συμμορία και υπόκοσμο. Πέρα από το ηθικό θέμα, ότι ένας πρωθυπουργός χρησιμοποιεί κατά πρωτοφανή τρόπο την ιδιότητά του για να συκοφαντήσει όσους αντιμάχεται και κυρίως να παρέμβει στη Δικαιοσύνη, υπάρχει σοβαρό νομικό θέμα. Από το 2019 η Ελλάδα έχει εναρμονιστεί με την Ευρωπαϊκή οδηγία (2026/343 ΕΕ) περί τεκμηρίου της αθωότητας, η οποία προβλέπει πως

“Ο ύποπτος ή κατηγορούμενος έχει δικαίωμα να ασκήσει αγωγή αποζημίωσης εξαιτίας της προσβολής του τεκμηρίου αθωότητάς του από δηλώσεις δημόσιων αρχών (σύμφωνα με το άρθρο 7 του Νόμου 4596/2019) “.

Ακόμη και πριν την θέσπιση της συγκεκριμένης διάταξης, την τελευταία φορά που Πρωθυπουργός και Υπουργός της ΝΔ από το βήμα της Βουλής μίλησαν για απατεώνες και υπόκοσμο, ενώ δεν υπήρχε τελεσίδικη απόφαση, η Ελλάδα καταδικάστηκε στο ΕΔΔΑ για παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας – Α. 6§2 ΕΣΔΑ (Υπόθεση Κώνστα κατά Ελλάδος, 53466/07).

Στην περίπτωση του Documento, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης,  είναι και στενός φίλος και συνεργάτης του Φρουζή σύμφωνα με ανταλλαγέντα μεταξύ τους email που αποκάλυψε η εφημερίδα. Ο Μητσοτάκης είχε ψευδώς δηλώσει πως δεν γνωρίζει τον Φρουζή. Μετά την αποκάλυψη της μεταξύ τους σχέσης, ο Κώστας Βαξεβάνης και το Documento  σύρθηκαν στα δικαστήρια και αθωώθηκαν αμετάκλητα, ενώ το δικαστήριο με την απόφασή του πιστοποίησε την μεταξύ τους σχέση. Αποδεικνύεται δηλαδή πως ο πρωθυπουργός  έχει και ιδιαίτερες σχέσεις με τους πρωταγωνιστές του σκανδάλου Novartis  και υπερβαίνει το ρόλο του προκειμένου να χτυπήσει όσους τους οδήγησαν στη Δικαιοσύνη.

Ο πρωθυπουργός, είπε χθες στη Βουλή (λίγες μέρες πριν ο δημοσιογράφος καταθέσει στον Ανακριτή)

“ Ένας στο Ειδικό Δικαστήριο και οι άλλοι κατηγορούμενοι ή ύποπτοι. Όχι για την άποψή τους, προσέξτε, όχι για την άποψή τους, αλλά γιατί δημοσίευσαν ψεύτικα στοιχεία για να στήσουν ψεύτικες κατηγορίες. Γι’ αυτό καλούνται ως ύποπτοι, όχι για την άποψή τους. Αυτό δεν λέγεται δημοσιογραφία, αυτό λέγεται συμμορία. Δε λέγεται ελευθεροτυπία αλλά ελευθερο-δολοφονία. Με αυτόν τον υπόκοσμο είστε αγκαλιά.”

Όχι μόνο υιοθέτησε τις κατηγορίες που αποδόθηκαν σε βάρος του Βαξεβάνη τις οποίες εξάλλου ο ίδιος με την ΝΔ προκάλεσε, αλλά παράλληλα τον συκοφάντησε και τον εξύβρισε, παραβιάζοντας ευθέως το τεκμήριο αθωότητάς του και προτρέποντας εμμέσως πλην σαφώς την Δικαιοσύνη να στραφεί περαιτέρω εναντίον του, χαρακτηρίζοντάς τον ως υπόκοσμο και συμμορία.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, εκτός του Μητσοτάκη, το Ελληνικό Δημόσιο είναι υπόλογο για τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού και γι’αυτό θα κατατεθεί αγωγή στα διοικητικά δικαστήρια, αλλά προσωπικά και ο ίδιος ο Μητσοτάκης και γι αυτό θα κατατεθεί αγωγή εναντίον του ενώπιον των Πολιτικών Δικαστηρίων.

Επίσης για σωρεία παραβιάσεων που έλαβαν χώρα σε βάρος του Κώστα Βαξεβάνη θα ασκηθεί προσφυγή και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)