to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:56 | 01.08.2022

Πολιτισμός

Κώστας Στρατής: Δεν μάθαμε για την πυρκαγιά στην Ιερά Οδό

Η πυρκαγιά του μνημείου της Ιεράς Οδού, στο Σκαραμαγκά, για την οποία δεν μάθαμε από τα ΜΜΕ, αποτελεί πλήγμα για την πολιτιστική μας κληρονομιά και τη δημοκρατία μας


Μια πυρκαγιά σε ένα μνημείο για την οποία δεν μάθαμε τίποτα στις ειδήσεις. Ένα πλήγμα για την πολιτιστική μας κληρονομιά που αποσιωπήθηκε από τηλεοράσεις, ραδιόφωνα, εφημερίδες. Πρόκειται για το εκτεταμένο τμήμα της Ιεράς Οδού που βρέθηκε στον Σκαραμαγκά, στο Χαϊδάρι. 

Για το θέμα αυτό, έκανε μια on camera και επιτόπια δήλωσε ο πρώην υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής, επισημαίνοντας αφενός τους κινδύνους που απειλούν την πολιτιστική μας κληρονομιά λόγω της κλιματικής κρίσης και της καταστροφής του περιβάλλοντος, αλλά και για το πλήγμα στη δημοκρατία μας που συνιστά η αποσιώπηση ειδήσεων που θα αμαύρωναν ίσως το «άριστο προφίλ» των κυβερνώντων. 

Κι όλα αυτά λίγους μήνες πριν ξεκινήσει το 2023, χρονιά κατά την οποία η Ελευσίνα, το ένα άκρο της Ιεράς Οδού, με τη μεγάλη ιστορία της, τόσο στην αρχαιότητα, όσο και στη σύγχρονη εποχή, θα είναι πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης.

«Η δημοκρατική και πολιτιστική αναγέννηση του τόπου προϋποθέτει να αποτελέσει ταυτόχρονα έτος ισχυρής διόρθωσης πορείας και αλλαγής πολιτικής» καταλήγει στη δήλωσή του.

---
Ολόκληρη η δήλωση on camera


Η καταστροφή του περιβάλλοντος και η κλιματική κρίση απειλούν την ισορροπία του πλανήτη, τη βιοποικιλότητα, την ίδια την ύπαρξη της ανθρωπότητας.
Απειλούν, όμως, και την πολιτιστική μας κληρονομιά, την υλική υπόσταση της ιστορικής και πολιτισμικής μας μνήμης.
Στον Σκαραμαγκά στο Χαϊδάρι έχει βρεθεί ένα εκτεταμένο τμήμα της αρχαίας Ιεράς Οδού που ένωνε την Αθήνα με την Ελευσίνα.
Από εδώ, λίγο μετά το Ιερό του Απόλλωνα που υπήρχε στη θέση της βυζαντινής Μονής Δαφνίου και το Ιερό της Αφροδίτης που σώζεται στον οικισμό Αφαία Σκαραμαγκά, περνούσε η πομπή των Ελευσινίων Μυστηρίων, για να κατευθυνθεί στις λίμνες των Ρειτών και από εκεί να φτάσει, περνώντας πάνω από τη γέφυρα του Ελευσινιακού Κηφισού, στο Ιερό της Δήμητρας και Κόρης.
Στο παρελθόν το μνημείο υπέστη μία ηθική βλάβη. Ανεγέρθηκε σε επαφή με αυτό ένα water park με τον ευφάνταστο τίτλο “Copa Copana”, σήμερα σφραγισμένο.
Τις προηγούμενες μέρες το μνημείο υπέστη μια δεύτερη βλάβη, αυτή τη φορά φυσική. Κατακάηκε από πυρκαγιά που έπληξε την περιοχή.
Το γεγονός αυτό δεν το είδαμε στις τηλεοράσεις, δεν το ακούσαμε στο ραδιόφωνο, δεν το διαβάσαμε στις εφημερίδες. Και αυτό είναι μία τρίτη ασέβεια και βλάβη για την πολιτιστική μας κληρονομιά αλλά και για τη Δημοκρατία μας.
Το 2023 είναι έτος της Ελευσίνας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.
Η δημοκρατική και πολιτιστιστική αναγέννηση του τόπου προϋποθέτει να αποτελέσει ταυτόχρονα έτος ισχυρής διόρθωσης πορείας και αλλαγής πολιτικής.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)