to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:59 | 14.12.2020

Πολιτική

Κώστας Μπάρκας: Προϋπολογισμός εικονικός, ψεύτικος και προκλητικός

«Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2021, που κατέθεσε η κυβέρνηση γίνεται στη βάση τριών αποτυχιών της ίδιας κυβέρνησης. Αποτυχιών, που είναι βέβαιο πως θα οδηγήσουν σε τεράστιες κρίσεις στη χώρα μας και στους πολίτες»


Ομιλία του Κώστα Μπάρκα, Βουλευτή Νομού Πρέβεζας ΣΥ.ΡΙΖ.Α- Προοδευτική Συμμαχία, πρ. Υφυπουργού Εργασίας, στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την κύρωση του προϋπολογισμού:

Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2021, που κατέθεσε η κυβέρνηση γίνεται στη βάση τριών αποτυχιών της ίδιας κυβέρνησης. Αποτυχιών, που είναι βέβαιο πως θα οδηγήσουν σε τεράστιες κρίσεις στη χώρα μας και στους πολίτες.

Κρίσεις αλληλοσυνδεόμενες. Οι οποίες έχουν ένα κοινό ονοματεπώνυμο. Αυτό του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας.

Αποτυχία στην Οικονομία.

Αποτυχία και στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής και υπεράσπισης των εθνικών θέσεων της Ελλάδας.

Τα χθεσινά συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής αποτελούν το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα για την Ελλάδα και αποδεικνύουν ότι ο κ. Μητσοτάκης αδυνατεί να προασπίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας την πιο κρίσιμη στιγμή. Το 2020, με την υπογραφή του Τουρκολιβυκού Συμφώνου και σχεδόν τέσσερις μήνες ερευνών λίγα ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο και τη Ρόδο, είδαμε την πιο σοβαρή κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας από την εποχή των Ιμίων. Ωστόσο, όχι μόνο έχουμε την τρίτη Σύνοδο για την Τουρκία σε τέσσερις μήνες, που δεν υιοθετούνται κυρώσεις- πολλώ δε μάλλον κυρώσεις «που δαγκώνουν», όπως διατυμπάνιζε η Κυβέρνηση, αλλά για μια ακόμα φορά δίνεται σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι μπορεί να εντείνει τις παραβιάσεις της μέχρι τις παραμονές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον Μάρτιο του 2021. Την ίδια στιγμή ο ίδιος ο Πρωθυπουργός φάνηκε αδύναμος λέγοντας πως «οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός».

Αποτύχατε στη διαχείριση της πανδημίας. Απτή απόδειξη το γεγονός ότι έχουμε τρεις χιλιάδες θανάτους σε διάστημα ενός μήνα. Επίσης, έχουμε αρνητικό ρεκόρ σε σχέση με το μέσο ευρωπαϊκό όρο σε θανάτους ανά πληθυσμό, ανά εκατό χιλιάδες.

Η χώρα μας έχει μια πολύ κακή αναλογία στον δείκτη θανάτων ανά εκατό χιλιάδες πληθυσμό.

Ο δείκτης διασωληνωμένων παραμένει καθημερινά δραματικά υψηλός. Το ίδιο και των κρουσμάτων. Την ίδια ώρα μάλιστα που μειώνονται τα τεστ, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπερνούν σταθερά τα 1.200 την ημέρα.

Την ίδια στιγμή η Κυβέρνηση φέρνει ένα Προϋπολογισμό που προβλέπει μειωμένες δημόσιες δαπάνες υγείας αθροιστικά 572 εκ. ευρώ στο Υπουργείο Υγείας.

Δεν είχατε, ούτε έχετε σχέδιο. Δεν έγινε καμία απολύτως προετοιμασία επί μήνες. Ούτε για την ουσιαστική ενίσχυση των νοσοκομείων με προσωπικό, ούτε για την στοιχειώδη οργάνωση της χώρας.

Ο ιδεολογικός και πολιτικός προσανατολισμός της Νέας Δημοκρατίας έχει αποτέλεσμα η κυβέρνηση να επιλέξει τη στήριξη των ιδιωτικών συμφερόντων. Να μην στηρίξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, οι οποίες πρέπει ακόμα και αυτή την ύστατη στιγμή να γίνουν αποδεκτές, είναι η αύξηση των δημόσιων δαπανών για την Υγεία στο 7% του ΑΕΠ. Είναι ο μέσος όρος των χωρών της Ευρώπης.

Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο δεκαπέντε χιλιάδων μόνιμων προσλήψεων ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού υγειονομικού προσωπικού, ως παρακαταθήκη από την πανδημία.

Και προφανώς απαιτείται ένα Εθνικό Σχέδιο Αναβάθμισης Υποδομών Υγείας, το οποίο θα αξιοποιήσει εθνικούς και ενωσιακούς πόρους από τα ευρωπαϊκά ταμεία, το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ, το ΠΔΕ, ώστε να μην χρειάζεται να προσφύγουμε στις τόσο δημοφιλείς στην Κυβέρνηση Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Αποτύχατε στη διαχείριση της Οικονομίας. Η χώρα μας έχει τα χειρότερα υφεσιακά αποτελέσματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στην ύφεση στην Ευρ. Ένωση κατά το τρίτο τρίμηνο του 2020. Τα μέλη της κυβέρνησης πάσχουν από έλλειψη ενσυναίσθησης του δράματος που βιώνουν οι πολίτες και οδηγούν τη χώρα σε διαρκή κρίση κοινωνικής συνοχής, με ραγδαία μείωση των εισοδημάτων, αύξηση της ανεργίας, αύξηση των λουκέτων σε επιχειρήσεις και με ραγδαία αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων. Και στο πεδίο της οικονομίας, η αποτυχία είναι παταγώδης.

Η ελληνική οικονομία κατέγραψε τη βαθύτερη ύφεση στην Ευρώπη στο τρίτο τρίμηνο του 2020, 11,7%, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 4,3%.

Το 2020 η χώρα μας θα έχει μια από τις βαθύτερες υφέσεις στην Ευρώπη. 10,5% προβλέπεται στον προϋπολογισμό, γεγονός που επίσης μας φέρνει στις τελευταίες θέσεις, ίσως ακόμη και στην τελευταία θέση στην Ευρώπη.

Τα χρέη των πολιτών εκτινάχθηκαν! 2,5 δισ. νέα χρέη δημιουργήθηκαν για τους πολίτες  προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Σε αυτούς τους πολίτες με αυτά τα χρέη, με αυτό το πρόβλημα που εν πολλοίς εσείς δημιουργήσατε, πώς απαντήσατε; Ήρθατε και νομοθετήσατε πριν ένα, ενάμισι μήνα τον Πτωχευτικό σας Κώδικα, ως απόλυτη ένδειξη κοινωνικής αδιαφορίας, τιμωρητικής πολιτικής και στρατηγικής αναδιανομής. Να πτωχεύουν οι πολλοί για να πλουτίσουν οι λίγοι. Αυτοί είστε.

Ψηφίζετε έναν εικονικό, ψεύτικο αλλά και προκλητικό προϋπολογισμό, αφού εν μέσω πανδημίας και οικονομικής κρίσης μειώνετε τις δαπάνες για τη δημόσια υγεία και προβλέπετε αυξημένα έσοδα από τη φορολογία των πολιτών, παρότι γνωρίζετε το γνωστό ρητό «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος».

Σε αυτή την ανέμελη κατάσταση, στην οποία έχετε φέρει τη χώρα και την κοινωνία, είναι ανάγκη να γίνει πλειοψηφική στην κοινωνία η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Που αφορά όλες και όλους όσοι βρίσκονται έξω από το πλέγμα προστασίας της Νέας Δημοκρατίας. Μια πρόταση που δίνει φωνή σε αυτούς και αυτές που ζουν μέσα στην κατάθλιψη, που εσείς και οι επιλογές σας τους έχουν οδηγήσει. Για εσάς η Έκθεση Πισσαρίδη είναι το Ευαγγέλιο σας. Για εμάς είναι πεδίο μάχης να μην ψηφιστεί και να μην περάσει.

Αυτό είναι το μοντέλο που υπηρετεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα μοντέλο που μπορεί να εγγυηθεί τη μείωση των ανισοτήτων και την κοινωνική ευημερία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)