to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Κώστας Μπακογιάννης: Στα όρια της νομιμότητας οι απευθείας αναθέσεις στη Unison

Φάμπρικα αναθέσεων από τον δήμο Αθηναίων προς την εταιρεία Unison για τον καλλωπισμό της Αθήνας - Η συμπληρωματική σύμβαση υπολείπεται μόλις 0,3% του ποσού που επιτρέπει νομοθεσία Ελλάδας και ΕΕ


Φάμπρικα αναθέσεων έχει ανοίξει ο Κώστας Μπακογιάννης με την εργολαβική εταιρεία Unison στα όρια της νομιμότητας περί συμπληρωματικών δημοσίων συμβάσεων. Πρόκειται για την εταιρεία που έχει αναλάβει εργολαβικά όλες τις καλλωπιστικές εργασίες του Δήμου Αθηναίων, όπως είναι η κλάδευση των δέντρων αλλά και ο καλλωπισμός της πόλης.

Αυτή τη φορά ο δήμαρχος Αθηναίων επιχειρεί να συνάψει νέα συμπληρωματική σύμβαση κατά 40% με την εταιρεία Unison Facility Services A.E. για την «παροχή υπηρεσιών καθαρισμού από συνθήματα και tags των επιφανειών κτηρίων και λοιπών ύψους 248.124 ευρώ»! Ο δε ισχυρισμός για την επείγουσα νέα τροποποίηση της σύμβασης είναι η «παραβατικότητα» της μπογιάς, ενόψει έναρξης της τουριστικής περιόδου.

Στο όριο του 50%

Η νέα συμπληρωματική σύμβαση είναι μεν νόμιμη, αφού προσδιορίζεται στο 40% του αρχικού συμβατικού αντικειμένου, αλλά εδώ πρόκειται για φάμπρικα Μπακογιάννη! Υπενθυμίζουμε ότι η αρχική σύμβαση ήταν 620.000 ευρώ και θα έληγε τη 12η Νοεμβρίου 2023. Ακολούθησε η πρώτη συμπληρωματική σύμβαση της 13ης Σεπτεμβρίου 2022, ύψους 56.654,98 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο 9,7% του αρχικού συμβατικού αντικειμένου. Ως εκ τούτου, η νέα συμπληρωματική σύμβαση ύψους 248.124 ευρώ δεν αντιστοιχεί στο 40%, αλλά αθροιστικά στο 49,7%!

Σημειωτέον ότι, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και με την ελληνική νομοθεσία, η συμπληρωματική σύμβαση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 50% της αρχικής. Η όποια υπέρβαση του 50% με όποια αιτιολογία συνιστά παρανομία.

Επείγουσα η νέα ανάθεση

Η δε αιτιολογία για τη νέα συμπληρωματική σύμβαση, ύψους 248.124 ευρώ, έχει τον χαρακτήρα του «επείγοντος», με τη διοίκηση Μπακογιάννη να ισχυρίζεται ότι «το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει παρατηρηθεί ραγδαία αύξηση σε παραβατικές συμπεριφορές από αναρμόδια στοιχεία, τα οποία κατά παράβαση των κείμενων διατάξεων προβαίνουν σε βανδαλισμούς». «Με το γράψιμο σε κοινόχρηστες επιφάνειες συνθημάτων και tags δεν μπορεί να θεωρηθεί υπερβολή η διαπίστωση ότι σε ορισμένες περιοχές του κέντρου, και όχι μόνο, η ρύπανση από συνθήματα και tags έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις» αναφέρεται στην εισήγηση του δημάρχου, για να δικαιολογήσει το «επείγον» της τροποποιητικής σύμβασης!

Στο κείμενο της εισήγησης Μπακογιάννη αναφέρεται ότι: «Ο καθαρισμός από συνθήματα και tags σε κοινόχρηστες επιφάνειες κεντρικών οδών και δημοτικών κτηρίων δεν είναι αμελητέο πρόβλημα, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις προκαλεί ανεπανόρθωτες ζημιές σε ένα ευρύ φάσμα υλικών όπως είναι η πέτρα και το μάρμαρο».

«Η άμεση και έγκαιρη αφαίρεσή τους από τις κρατικές υπηρεσίες είναι απαραίτητη για την ορθή συντήρηση δημόσιων χώρων και ιστορικών κτηρίων, επαναφέροντάς τα σε κατάσταση καταλληλότητας, καθώς αν αγνοηθούν και καθυστερήσει η αφαίρεσή τους, ελλοχεύει ο κίνδυνος να αλλοιωθεί η ογκοπλασία στα σημεία εφαρμογής» αναφέρεται στο ίδιο κείμενο.

«Συνεπώς, η ρύπανση με συνθήματα σχετίζεται με τον αυξημένο κίνδυνο πρόκλησης φθοράς στην αρχιτεκτονική κληρονομιά αν δεν αφαιρεθούν άμεσα και παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα» αναφέρεται στην εισήγηση του δημάρχου.

Έρχονται και οι τουρίστες

«Ακόμη ένας σημαντικός παράγοντας που υποστηρίζει το επείγον του αιτήματος είναι η έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου στις αρχές Μαρτίου» επισημαίνεται στην ίδια εισήγηση. «Είναι δεδομένο ότι ο τουρισμός συνιστά έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες της οικονομίας μας και γι’ αυτό πρέπει να υπάρξει μέριμνα για την εικόνα της πόλης. Μάλιστα, η καθαριότητα ενός προορισμού συνιστά πλεονέκτημα που πλέον ίσως και να αποτελεί και μείζον κριτήριο της επιλογής» καταλήγει στην εισήγησή του ο δήμαρχος Αθηναίων Κ. Μπακογιάννης για να δικαιολογήσει τη νέα συμπληρωματική σύμβαση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)