to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:22 | 02.06.2023

Κοινωνία

Κώστας Μουτζούρης: Θα παρανομήσει ο περιφερειάρχης για χάρη των «αλογάδων»;

Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης ενέκρινε άτυπα παράνομες ιπποδρομίες σε προστατευόμενη περιοχή Natura στην Καλλονή της Λέσβου.


Την Πέμπτη, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης ανακοίνωσε στον προσωπικό του λογαριασμο στα social media ότι «το πρωί [της Παρασκευής] θα είμαι στην περιφορά της εικόνας στον Κόλπο Καλλονής και στις ιπποδρομίες», γεγονός που έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία, καθώς δίνει άτυπα το πράσινο φως σε ιπποδρομίες, τις οποίες ο προϊστάμενος της Δ/νσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου έκρινε ως «παράνομες ενέργειες μη αδειοδοτημένου ιπποδρομίου εντός προστατευόμενης περιοχής».

 

Νωρίτερα το Δημοτικό Συμβουλίου Δυτικής Λέσβου με ομόφωνη απόφασή του είχε αποφασίσει ότι: 1) Εγκρίνει τις εκδηλώσεις που τα τελευταία 23 χρόνια πραγματοποιούνται από το Σωματείο «Αδελφότης Αγία Τριάδος Καλλονής» στις 3/6/2023 και 5/6/2023 2) Η ευθύνη της διοργάνωσης, μέριμνας της ασφάλειας των συμμετεχόντων αθλητών και θεατών, καθώς και της ευζωΐας των αλόγων, ανήκει αποκλειστικά στο παραπάνω Σωματείο 3) Η Κτηνιατρική Υπηρεσία Λέσβου θα εκδώσει βεβαίωση πιστοποιητικού των συμβάντων μετά το πέρας των εκδηλώσεων.

Η διεξαγωγή αγώνων στην Καλλονή της Λέσβου γινόταν επί σειρά ετών χωρίς την τήρηση της νομοθεσίας, με πολλαπλές συνέπειες για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, της υγείας των ανθρώπων αλλά και των ζώων.

Το Lesvosnews.net, το οποίo ανέδειξε το θέμα, αναφέρει ότι «σύμφωνα με πληροφορίες  -  επικοινωνία με μέλη του συλλόγου "Αγίου Τριάδα" δήλωνε πως o περιφερειάρχης θα αναλάβει προσωπικά το θέμα ώστε να γίνουν οι εκδηλώσεις».

Δημοσίευσε επίσης και επιστολή του Στράτου Γεωργούλα, επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «ο Άλλος Δρόμος» προς τον Περιφερειάρχη.

Τι αναφέρει η επιστολή:

Αξιότιμε κε Περιφερειάρχη,

Επειδή δηλώσατε δημόσια ότι θα παρευρίσκεστε «στις ιπποδρομίες στον Κόλπο Καλλονής» που είναι προγραμματισμένες για αυτές τις μέρες, θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε αν θα πάτε για να εξακριβώσετε αυτό που αναφέρει με έγγραφο του ο προϊστάμενος της Δ/νσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για «παράνομες ενέργειες μη αδειοδοτημένου ιπποδρομίου εντός προστατευόμενης περιοχής» ή για να βεβαιώσετε ότι θα υπάρχει εκπρόσωπος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για να εκδίδει βεβαιώσεις τήρησης κανόνων ευζωίας των ζώων ως υποχρεωτικός όρος για τη διεξαγωγή των εκδηλώσεων σύμφωνα και με την απόφαση του Δήμου Δυτ. Λέσβου (ως πολιτικός προϊστάμενος και των δυο υπηρεσιών); Αναμένοντας την απάντηση σας.

Να σημειωθεί ότι το Σωματείο «Αδελφότης Αγία Τριάδος Καλλονής» σε ανάρτησή του ανέφερε:

Συνεπώς, προκύπτουν εύλογα ερωτήματα σχετικά με την νομιμόμητα των ιπποδρομιών, με το αν θα πραγματοποιηθούν τελικά και το αν ο περιφερειάρχης θα υποστηρίξει με την παρουσία του, ένα παράνομο θέαμα.

Το θέμα απασχόλησε την κοινωνία το περασμένο έτος μετά από καταγγελίες που έγιναν για τις παράνομες παρεμβάσεις στην περιοχή natura και για κακοποίηση των ζώων. Για να στήσουν «ιπποδρόμιο» όργωσαν το έδαφος με μπουλντόζες σε καταφύγιο άγριας ζωής, στον πυρήνα της προστατευόμενης περιοχής Natura (ΚΑΖ), η οποία επιπρόσθετα αποτελεί Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ-SΡΑ) της οδηγίας 79/409 για την ορνιθοπανίδα.

Την περσινή χρονιά κατά τη διάρκεια των αγώνων υπήρξε θανάσιμος τραυματισμός δύο αλόγων, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες ευθανατώθηκαν, γεγονός που έγινε γνωστό από φιλοζωικές οργανώσεις στα ΜΜΕ και το θέμα πήρε έκταση. Η φιλοζωική ομάδα ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνης αναφέρει μάλιστα, ότι κάθε χρόνο τραυματίζονται θανάσιμα άλογα σε αυτοσχέδιες «ιπποδρομίες» στη Λέσβο.

Περσινές Ιπποδρομίες:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)