to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:01 | 18.11.2015

Διεθνή

Κόσοβο: Επεισόδια σε αντικυβερνητική διαδήλωση - τραυματίστηκαν 17 αστυνομικοί

Δεκαεπτά αστυνομικοί τραυματίστηκαν, δύο εκ των οποίων σοβαρά, σε βίαιη αντικυβερνητική διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στην πρωτεύουσα του Κοσόβου, Πρίστινα, μετά από νέο επεισόδιο στη Βουλή και το δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης τεσσάρων βουλευτών της αντιπολίτευσης.


   Το ένταλμα σύλληψης του ιδρυτή του κινήματος "Αυτοδιάθεση" Αλμπίν Κούρτι και των βουλευτών, Αλιμπουλένα Χατζίου, Ντόνικ Καντάι Μπουγιούπι και Φατόν Τοπάλι εκδόθηκε όταν εμπόδισαν για μία ακόμη φορά τη διεξαγωγή συνεδρίασης της Βουλής του Κοσόβου κάνοντας χρήση δακρυγόνου και σπρέι πιπεριού.

   Το επεισόδιο στη Βουλή ακολούθησαν συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών της αντιπολίτευσης και αστυνομικών έξω από το κτίριο της Βουλής με τους διαδηλωτές να ρίχνουν κόκκινη μπογιά και να πετούν πέτρες και άλλα αντικείμενα στους αστυνομικούς. Συνολικά 12 οχήματα της αστυνομίας και ιδιωτικά αυτοκίνητα καταστράφηκαν και σοβαρές προκλήθηκαν στο κτίριο της Βουλής.

   Βουλευτές της αντιπολίτευσης περικύκλωσαν χθες τον πρόεδρο της Βουλής την ώρα που κήρυσσε την έναρξη της συνεδρίασης με θέμα το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2016. Αμέσως εισέβαλαν στην αίθουσα φρουροί ασφάλειας και ο Αλμπίν Κούρτι τους ψέκασε με σπρέι πιπεριού και το ίδιο έκανε και σε μέλη της κυβέρνησης.

   Ταυτόχρονα βουλευτές της αντιπολίτευσης έριξαν δακρυγόνο αναγκάζοντας τον πρόεδρο της Βουλής να διακόψει τη συνεδρίαση και να καλέσει τους προέδρους των κοινοβουλευτικών ομάδων σε συνάντηση.

   Η αντιπολίτευση, η οποία είναι αντίθετη στη συμφωνία Βελιγραδίου - Πρίστινας που προβλέπει τη συγκρότηση Ένωσης Σερβικών Δήμων στο Κόσοβο εμποδίζει τους τελευταίους μήνες τη διεξαγωγή των συνεδριάσεων της Βουλής με διάφορες μορφές διαμαρτυρίας ρίχνοντας δακρυγόνα στην αίθουσα και πετώντας αυγά στον πρωθυπουργό.

   Αιτήματα της αντιπολίτευσης είναι η απόσυρση της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο πλαίσιο του διαλόγου Βελιγραδίου - Πρίστινας για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών, επειδή, όπως ισχυρίζεται, δίνει ευρύτερες εξουσίες στη σερβική κοινότητα του Κοσόβου, καθώς και της συμφωνίας Κοσόβου - Μαυροβουνίου για τα σύνορα, η οποία όπως υποστηρίζει, οδηγεί σε απώλεια περιοχής του Κοσόβου.

AΠΕ-MΠΕ

tags: Κόσοβο

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)