to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:33 | 06.12.2022

Κοινωνία

14 χρόνια μνήμης Αλ. Γρηγορόπουλου: Χιλιάδες στους δρόμους της Αθήνας - Χάος όταν τα ΜΑΤ εγκλώβισαν οδηγούς στη Σόλωνος

Μια από τις μεγαλύτερες πορείες των τελευταίων ετών ήταν αυτή το απόγευμα της Τρίτης 6/12/22 στο κέντρο της Αθήνας. Οι δρόμοι γέμισαν ξανά με συνθήματα κατά της αστυνομικής βαρβαρότητας, ανήμερα της μαύρης επετείου της δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, αλλά και υπό τη σκιά του πυροβολισμού στο κεφάλι 16χρονου Ρομά από αστυνομικό στη Θεσσαλονίκη. Μετά την πορεία, τα ΜΑΤ κύκλωσαν και στη συνέχεια εισέβαλλαν στα Εξάρχεια εξαπολύοντας ανθρωποκυνηγητό μέσα σε μποτιλιαρισμένους δρόμους, σε καφετέριες, κυνηγώντας διαδηλωτές με χημικά και κρότου λάμψης.


Ολοκληρώθηκε η διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας για τα 14 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Με κεντρικό σύνθημα «το αίμα σου ποτίζει τα λουλούδια που ανθίζουν κάθε 6η Δεκέμβρη. Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος για πάντα παρών» οργανώσεις και συλλογικότητες της Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν λίγο μετά τις 18:00 στα Προπύλαια, και λίγο πριν τις 7 μ.μ.  ξεκίνησαν πορεία προς τη Βουλή.

Η συγκέντρωση στα Προπύλαια ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων με μαζική συμμετοχή του κόσμου. Μαζική ήταν και η απογευματινή πορεία στη Θεσσαλονίκη.

Σημειώνεται ότι λίγο πριν ολοκληρωθεί η πορεία, μέρος των διαδηλωτών κατευθύνθηκε στα Εξάρχεια όπου έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση μπροστά από το μνημείο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου. Αυτήν την ώρα έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας.

Νωρίτερα, στις 12:00 το μεσημέρι, μαθητές και φοιτητές, στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 14 χρονων από την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, με κεντρικό σύνθημα «το κίνημα θα πει την τελευταία λέξη, αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη» συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και πραγματοποίησαν πορεία μέχρι τη Βουλή.

Η πορεία ξεκίνησε από τα Προπύλαια και κατευθύνθηκε προς το Σύνταγμα από την οδό Σταδίου.

Το παρών έδωσαν στην κινητοποίηση η Μάγδα Φύσσα και ο Γιάννης Μάγγος.

19 προσαγωγές συνολικά στην Αθήνα, 6 προσαγωγές πριν ξεκινήσει η πορεία και 13 μετά τη λήξη της.

Ένταση στα Εξάρχεια

Η ΕΛΑΣ μίλησε για επεισόδια σε Ομόνοια και Εξάρχεια με βόμβες μολότωφ, φωτιές και δακρυγόνα. Ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ καταδιώκουν τους νεαρούς, ενώ έχουν γίνει και προσαγωγές.

Στην περιοχή των Εξαρχείων βρίσκονται δυο «Αίαντες» της αστυνομίας που σβήνουν φωτιές και απομακρύνουν οδοφράγματα.

Επίσης, επεισόδια σημειώνονται και περιμετρικά της Ομόνοιας όπου νεαροί έστησαν οδοφράγματα και καίνε κάδους σκουπιδιών. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών, ενώ εμφανίστηκε και εκεί «Αίαντας» της ΕΛ.ΑΣ.

Σκηνικό ντροπής στους δρόμους της Αθήνας: Χημικά ανάμεσα στους οδηγούς

Τα ΜΑΤ έριχναν αδιακρίτως χημικά παρότι η ΕΛΑΣ δεν είχε καταφέρει να ανοίξει ασφαλή δίοδο για τους οδηγούς που εγκλωβισμένοι στην κίνηση βρέθηκαν στο επίκεντρο των επεισοδίων.

Το απόλυτο μπάχαλο επικράτησε στην Σόλωνος, καθώς η ΕΛΑΣ άφησε ανοιχτή την οδό, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κυκλοφοριακό κομφούζιο, καθώς αυτοκίνητα, λεωφορεία και πεζοί εγκλωβίστηκαν και πνίγηκαν στα χημικά.

Αποκαλυπτικό είναι το παρακάτω βίντεο του συντάκτη της «Αυγής» και του avgi.gr Κώστα Παπαντωνίου καθώς και τα υπόλοιπα που κυκλοφορούν στα social media.

Περισσότερα στο σχετικό μας θέμα και στο avgi.gr.

• Διαβάστε επίσης: ΜΑΤατζήδες ποδοπατάνε με μανία πεσμένο διαδηλωτή στα Εξάρχεια (βίντεο)
______________________

Εικόνες από Ευρωκίνηση (Τατιάνα Μπόλαρη, Βασίλης Ρεμπάπης):

Αστυνομοκρατούμενο το κέντρο της Αθήνας

Αρκετά έντονη είναι, όπως κάθε χρόνο, η αστυνομική παρουσία στο κέντρο της Αθήνας, με 4.000 αστυνομικούς επί ποδός, αν και ορισμένα ρεπορτάζ μιλούν για αστυνομική κινητοποίηση στο πρότυπο της φετινής 17 Νοέμβρη, δηλαδή 5.500 αστυνομικούς.

Κλειστός ο σταθμός «Πανεπιστήμιο»: Από τις 9 το πρωί και για άγνωστο αριθμό ωρών θα είναι κλειστός ο σταθμός του μετρό στο Πανεπιστήμιο, με εντολή της ΕΛ.ΑΣ. Σε ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ αναφέρεται το εξής: «Σας ενημερώνουμε, πως την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022, με εντολή της ΕΛ.ΑΣ. ο σταθμός της Γραμμής 2 του Μετρό «Πανεπιστήμιο» θα κλείσει προσωρινά στις 9 το πρωί και οι συρμοί θα διέρχονται από αυτόν χωρίς να πραγματοποιούν στάση».

Οι προγραμματισμένες διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα

Στη Θεσσαλονίκη, φοιτητικοί σύλλογοι και μαθητές κάλεσαν σε συγκέντρωση στην Καμάρα στις 12, ενώ φοιτητικές και πολιτικές συλλογικότητες καλούν στο ίδιο σημείο και στις 6 το απόγευμα.

Στην Πάτρα, φοιτητικοί σύλλογοι και μαθητές κάλεσαν στις 12 το πρωί στο Παράρτημα.

Στο Ρέθυμνο, το κάλεσμα για τις 6 το απόγευμα στο δημαρχείο.

Στα Ιωάννινα, το κάλεσμα φορέων, φοιτητικών και πολιτικών συλλογικοτήτων είναι για τις έξι το απόγευμα στην Ακαδημία.

Στον Βόλο, ο οποίος θρήνησε το θάνατο του 27χρονου Βασίλη Μάγγου μετά από το βασανισμό του ενόσω τελούσε υπό αστυνομική κράτηση, το κάλεσμα, το οποίο συνδέεται άμεσα και με αυτή την υπόθεση, είναι για τις 6 το απόγευμα στον Θόλο.
______________

«Ως εδώ»

Σε σκληρή γλώσσα και οι παρεμβάσεις των πολιτικών κομμάτων, τα οποία καλούν και αυτά στις κινητοποιήσεις στις πόλεις ανά την Ελλάδα.

«Δικαιοσύνη παντού»: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τα 14 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου αναφέρει:

Σήμερα συμπληρώνονται δεκατέσσερα χρόνια από τη δολοφονία του 16χρονου μαθητή, Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, από το όπλο αστυνομικού στο κέντρο της Αθήνας.

Μετά από δεκατέσσερα χρόνια ένας άλλος δεκαεξάχρονος στη Θεσσαλονίκη χαροπαλεύει, γιατί κάποιος αστυνομικός έκρινε, πάλι, ότι έπρεπε να σημαδέψει στο κεφάλι με το όπλο του.

Η χρονική σύμπτωση έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι λίγα πράγματα έχουν αλλάξει από εκείνη τη νύχτα του Δεκέμβρη του 2008.

Οι ανισότητες, η αδικία, η αστυνομική αυθαιρεσία, η στοχοποίηση της νεολαίας ως «εσωτερικού εχθρού», είναι κρίκοι μιας αλυσίδας που απολήγει στην πολιτική ηγεσία της χώρας. Εδώ και τρία χρόνια η κυβέρνηση ενθαρρύνει την κρατική βία αδιαφορώντας για τις παράπλευρες απώλειες της.

Ως εδώ. Δικαιοσύνη παντού.

Αυτό είναι το σύνθημα της πολιτικής αλλαγής. Αυτό είναι το αίτημα των νέων ανθρώπων που ασφυκτιούν από τον πολιτικό αυταρχισμό, την ταξική αλαζονεία του κ.  Μητσοτάκη και βλέπουν την κυβέρνηση να ναρκοθετεί τα όνειρα και το μέλλον της.

ΚΚΕ: «Προαναγγελθέν έγκλημα»

Το ΚΚΕ γα τα δεκατέσσερα χρόνια από την εν ψυχρώ δολοφονία Γρηγορόπουλου που συντάραξε τη χώρα: «Έπεσε νεκρός στις 6 Δεκέμβρη του 2008, στις 9 το βράδυ, στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια, με μια σφαίρα στην καρδιά. Δολοφονήθηκε από τον ειδικό φρουρό της Ελληνικής Αστυνομίας Επαμεινώνδα Κορκονέα και τον συνάδελφό του Βασίλη Σαραλιώτη.

Τον Ιούνιο του 2022 αποφυλακίστηκε με απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας, ο Επ. Κορκονέας, Το δικαστήριο με ψήφους 4 υπέρ και 3 κατά, όπου μειοψήφησαν οι τακτικοί δικαστές, αναγνώρισε στον Κορκονέα το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου. Ετσι η ποινή του από ισόβια πρωτοδίκως έμεινε στα 13 χρόνια κάθειρξη.

Η δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου ήταν ένα προαναγγελθέν έγκλημα από την κρατική βία και καταστολή, από μια πολιτική που διαχρονικά βλέπει ως εχθρό το λαό και τη νεολαία που διεκδικούν, που αγωνίζονται, που αμφισβητούν. Οι ευθύνες της τότε κυβέρνησης ΝΔ και της ηγεσίας της αστυνομίας είναι τεράστιες.

Η εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου μαθητή ξεσήκωσε μαζικές διαμαρτυρίες σε όλη την Ελλάδα, ενάντια στην κρατική καταστολή. Χιλιάδες μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές διαδήλωναν, προτάσσοντας τις ανάγκες τους για τα σχολεία, τις σπουδές και τη ζωή, κόντρα στην κρατική βία που, όπως και σήμερα, πάει χέρι χέρι με την ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, από την πρώτη μέρα, κάλεσαν σε συγκέντρωση στην Ομόνοια και πορεία στο Σύνταγμα, καταδικάζοντας τη δολοφονία και την κρατική καταστολή. Πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις, καλώντας η νεανική οργή να γίνει οργανωμένος, μαζικός και περιφρουρημένος αγώνας.

Στην πρώτη γραμμή των λαϊκών αγώνων βρέθηκαν το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα που συσπειρώνονται σε αυτό, καλώντας την εργατική τάξη να κάνει δική της υπόθεση την καταδίκη της καταστολής και να τη συνδέσει με την πάλη για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής που τη γεννάει».

ΜέΡΑ25: Η συλλογική μνήμη δεν διαγράφεται!

Το μήνυμα του Τομέα Δικαιωμάτων του κόμματος για τα14 χρόνια από την κρατική δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου: 14 χρόνια μετά τον θάνατο του 15χρονου, σήμερα ο δολοφόνος του Αλέξη κυκλοφορεί ελεύθερος. Ο ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας αποφυλακίστηκε από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας, με οριακή πλειοψηφία (4-3) αφού έκανε δεκτό τον ισχυρισμό περί πρότερου σύννομου βίου.

Παράλληλα τους τελευταίους μήνες, το Κράτος έχει λύσει τα χέρια στις κατασταλτικές δυνάμεις, προσπαθώντας να βάλει σε εφαρμογή τον νόμο Χρυσοχοΐδη για τον περιορισμό των συγκεντρώσεων.

Η δολοφονία του Νίκου Σαμπάνη από αστυνομικούς τον περασμένο Οκτώβριο του 2021, στο Πέραμα. Ο εν ψυχρώ πυροβολισμός του 16χρονου Ρομά στη Θεσσαλονίκη, σήμερα. Είναι δύο, από τις πολλές περιπτώσεις, αστυνομικών παραβιάσεων και αυθαιρεσίας. Ταυτόχρονα με τις καθημερινές επιθέσεις στα κοινωνικά αιτήματα και τις δράσεις αμφισβήτησης και αντίστασης, συνθέτουν ένα τρομακτικό συνδυασμό αυταρχικοποίησης και ακροδεξιάς στροφής του Κράτους.

Η κρατική τρομοκρατία και βαρβαρότητα δεν μπορεί να αγνοηθεί. Η νεολαία, ο κόσμος της εργασίας, και τα κοινωνικά κινήματα έχουμε χρέος να υπερασπιστούμε το δικαίωμα μας στην ζωή και το όνειρο για έναν άλλο κόσμο. Τη στιγμή που το Κράτος καλύπτει και υποκινεί τις δολοφονικές ενέργειες της ΕΛΑΣ, καταστέλλει τις λαϊκές διεκδικήσεις και αδιαφορεί για τις ανάγκες των πολλών και το μέλλον της νέας γενιάς, η δικιά μας πλευρά της ιστορίας ας ξαναπιάσει το νήμα της εξέγερσης του Δεκέμβρη του ’08.

Καλούμε όλες και όλους, Τρίτη 6 Δεκεμβρίου, στις διαδηλώσεις μνήμης για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Αθήνα: Προπύλαια, 6:30μ.μ.
Θεσσαλονίκη: Καμάρα, 6:00μ.μ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)