to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:08 | 23.09.2020

Κοινωνία

Κορυφώνονται οι αντιδράσεις μετά την παραίτηση του συντονιστή των ΜΕΘ Κρήτης

Τι αναφέρουν οι γιατροί της Μονάδας του ΠΑΓΝΗ αλλά οι αναισθησιολόγοι απ' όλο το νησί


Κορυφώνονται οι αντιδράσεις εξαιτίας της προκήρυξης για τις προσλήψεις εντατικολόγων στο ΠΑΓΝΗ, γεγονός που οδήγησε στην παραίτηση του συντονιστή στις ΜΕΘ Κρήτης και διευθυντή των Μονάδων του ΠΑΓΝΗ, Δημήτρη Γεωργόπουλο.

Υπενθυμίζεται πως την παραίτηση του από συντονιστής στις ΜΕΘ της Κρήτης ανακοίνωσε, μιλώντας στο ράδιο  98.4, ο Δ/ντής της Μονάδας στο ΠαΓΝΗ διαμαρτυρόμενος για την απόφαση πλήρωσης 10 θέσεων Επιμελητών Β' για τη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου με ανειδίκευτους γιατρούς, αποκλείοντας τους εξειδικευμένους εντατικολόγους, επειδή η αρχική τους ειδικότητα ήταν Παθολογία ή Αναισθησιολογία.

Προηγήθηκε ανάρτηση του στο προσωπικό του λογαριασμό στο FB στην οποία αναφέρει: Νομίζω ότι ζω σε άλλον πλανήτη. Αυτοί οι τακτικισμοί δεν συμβαίνουν σε καμία χώρα του Δυτικού κόσμου». Διαβάστε την ανάρτηση αναλυτικά είτε στο τέλος αυτού του άρθρου, είτε εντός του κεντρικού μας θέματος, για το καθεστώς διάλυσης στο οποίο έχει περιέλθει η δημόσια υγεία.

Τι αναφέρουν οι γιατροί της ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού :

«Η πανδημία Covid-19, ανέδειξε, για πρώτη φορά ίσως τη σημασία των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Η φροντίδα των βαρέως πασχόντων ασθενών στις ΜΕΘ απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις και δεξιότητες, που αποκτούνται με την εξειδίκευση στην εντατική, μια διετή εκπαίδευση ειδικευμένων ιατρών (αναισθησιολόγων, παθολόγων, πνευμονολόγων, καρδιολόγων, χειρουργών και νεφρολόγων) σε ΜΕΘ, που πιστοποιείται με εξετάσεις. 

Με χαρά οι εργαζόμενοι στις ΜΕΘ παρακολουθούμε το αυξανόμενο ενδιαφέρον για την ενίσχυση τους, με τη συνδρομή ιδιωτικών και δημόσιων φορέων. Στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ δρομολογείται, μετά από χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το άνοιγμα σημαντικού αριθμού νέων κλινών ΜΕΘ το οποίο θα αποτελέσει παρακαταθήκη για το σύστημα υγείας του νησιού και μετά το τέλος της πανδημίας. Στο πλαίσιο αυτό, προκηρύχθηκαν 10 θέσεις επιμελητών για τη νέα ΜΕΘ στο ΠΑΓΝΗ και επιπλέον 8 στις ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Βενιζελείου και του Νοσοκομείου Χανίων.

Ωστόσο, αποτέλεσε εξαιρετικά δυσάρεστη έκπληξη η παράτυπη και αυθαίρετη τροποποίηση της προκήρυξης που αποκλείει ιατρούς με εμπειρία στη ΜΕΘ, αν έχουν αρχική ειδικότητα Παθολογίας και Αναισθησιολογίας. Τις θέσεις Επιμελητών Α’ τις καταλαμβάνουν μόνο εξειδικευμένοι Εντατικολόγοι. Αισθανόμαστε την ανάγκη να καταγγείλουμε την τροποποίηση αυτή η οποία αποτελεί πλήγμα σε αυτό που προσδοκούμε: όχι απλά ποσοτική αλλά ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών σε ασθενείς που βρίσκονται στο σοβαρότερο στάδιο της νόσου τους. Οι λόγοι είναι πολλοί:

  1. Ιατροί με εξειδίκευση στην Εντατική Ιατρική, Παθολόγοι και Αναισθησιολόγοι με εμπειρία στον μηχανικό αερισμό, και στην αιμοδυναμική παρακολούθηση και υποστήριξη ασθενών, έτοιμοι να εργαστούν σε ΜΕΘ άμεσα, αποκλείονται χωρίς αυτό να προβλέπεται  νομικά. Μάλιστα, αυτό γίνεται ενώ η εν εξελίξει πανδημία επιβάλλει την στράτευση τους. Με βάση την προκήρυξη αυτή, ιατροί που δεν έχουν εργαστεί  ποτέ  σε ΜΕΘ, θα προσληφθούν σε θέση επιμελητή ΜΕΘ ενώ  ιατροί  Παθολόγοι ή Αναισθησιολόγοι   με εμπειρία  στην  ΜΕΘ  ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ. Δηλαδή ανειδίκευτο και άπειρο προσωπικό προτιμάται έναντι έμπειρου και εξειδικευμένου.
  1. Εξειδικευόμενοι και εξειδικευμένοι ιατροί που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή όταν τους ζητήθηκε κατά τη διάρκεια του 1ου επιδημικού κύματος αποκλείονται χωρίς δικαιολογία από την στελέχωση των νεοσύστατων ΜΕΘ, ενώ διαθέτουν όλα τα τυπικά προσόντα.
  1. Η ίδια η εξειδίκευση στη ΜΕΘ απαξιώνεται. Για ποιο λόγο και με ποιο κίνητρο να επιλέξει ένας ιατρός να αφιερώσει 2 επιπλέον χρόνια στο να ειδικευθεί στην Εντατική, να αναλάβει δύσκολα περιστατικά, εξαιρετικά απαιτητικές εφημερίες, να διαβάσει ώστε να πάρει τον τίτλο του Εντατικολόγου προκειμένου να αποκλεισθεί ακολούθως επειδή έτυχε να είναι Παθολόγος, Αναισθησιολόγος ή οτιδήποτε άλλο σκεφτούν εκείνοι που τροποποιούν τις προκηρύξεις;

Η κάθετα αντίθετη άποψη των ιατρών ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ και του Διευθυντή της και  συντονιστή των ΜΕΘ Κρήτης, για την  αντιμετώπιση της πανδημία Covid-19, στον αποκλεισμό ειδικοτήτων κορμού από την προκήρυξη ιατρών που θα στελεχώσουν τη νεοσύστατη ΜΕΘ, χωρίς κανένα στοιχειοθετημένο λόγο οφείλει να γίνει σεβαστή. Η κάλυψη των νέων θέσεων από γιατρούς κάποιων μόνο ειδικοτήτων θα δημιουργήσει μη αναστρέψιμη δυσλειτουργία  εξαρχής στην λειτουργία της ΜΕΘ στερώντας της την αυτονομία της, την απόδοση στην προσφορά υπηρεσιών υγείας που οφείλει να έχει.

Οι ιατροί ΜΕΘ καταγγέλλουμε την παράτυπη διαδικασία και  ζητούμε την άμεση αναθεώρηση της προκήρυξης. Ο στόχος δεν πρέπει να είναι η απλά αριθμητική αλλά, πρωτίστως, η ποιοτική στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας ώστε να παρέχουν στους πολίτες τη βέλτιστη αντιμετώπιση και να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη και σεβασμό στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας«.

Οι ιατροί της ΜΕΘ ΠαΓΝΗ:

Γεωργόπουλος Δημήτριος: Καθηγητής

Ευμορφία Κονδύλη: Αν Καθηγήτρια

Βαπορίδη Αικατερίνη: Αν. Καθηγήτρια

Αναστασάκη Μιράντα: Δ/ντρια ΕΣΥ

Αλεξοπούλου Χριστίνα: Δ/ντρια ΕΣΥ

Ξηρουχάκη Νεκταρία : Δ/ντρια ΕΣΥ

Πρινιανάκης Γεώργιος: Δ/ντής ΕΣΥ

Μαλλιωτάκης Πολυχρόνης : Δ/ντής ΕΣΥ

Αποστολάκου Ελένη : Επιμελήτρια Α΄

Μαρούλη Διαμαντίνα : Επιμελήτρια Α΄

Ακουμιανάκη Ευαγγελία : Επιμελήτρια Β΄

Πρόκλου Αθανασία : Επιμελήτρια Β΄

Ψαρολογάκης Χαράραμπος : Επιμελητής Β΄»

Η ανακοίνωση των αναισθησιολόγων ΕΣΥ Κρήτης για το θέμα της προκήρυξης των θέσεων ΕΣΥ

«Με έκπληξη παρατηρήσαμε ότι στην πρόσφατη προκήρυξη για την πλήρωση ειδικευμένων ιατρών τουκλάδου Ε.Σ.Υ. επιλεκτικά και μόνο στην 7η ΥΠΕ για λόγους που όλοι αντιλαμβανόμαστε, οι Αναισθησιολόγοι αποκλείστηκαν από τις θέσεις για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στις υπόλοιπες ΥΠΕ.

Η απόφαση αυτή αντίκειται στην αρχή της ισοτιμίας με την οποία η πολιτεία οφείλει να αντιμετωπίζει τους πολίτες και κυρίως αποκλείει ικανούς Ιατρούς από νευραλγικές κλινικές/ τμήματα των νοσοκομείων όπου αντιμετωπίζονται ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση. Οι αναισθησιολόγοι είναι οι πρώτοι ιατροί που στελέχωσαν τις ΜΕΘ, είναι οι πρώτοι που καλούνται στα ΤΕΠ διότι από τη φύση της ειδικότητάς τους διαθέτουν σημαντικές δεξιότητες που τους καθιστούν ικανούς να διαχειριστούν και να σταθεροποιήσουν βαρέως πάσχοντες ασθενείς.

Ο αποκλεισμός τους τις ΜΕΘ και τα ΤΕΠ απλά υποβαθμίζει αυτά τα τμήματα. Ακόμα περισσότερο θίγονται όσοι Αναισθησιολόγοι διαθέτουν τον τίτλο της Εξειδίκευσης στην Εντατική ή την Επείγουσα Ιατρική και αυτό αποτελεί αντικίνητρο για τους νέους Ιατρούς ώστε να ακολουθήσουν την ειδικότητα της Αναισθησιολογίας.

Για την αγροτικό – αναισθησιολόγο που έσωσε το παιδάκι από το θανατηφόρο τροχαίο στο Ρέθυμνο, την αναισθησιολόγο που νοσηλεύτηκε στη ΜΕΘ ώστε να έρθουν με ασφάλεια στο Ηράκλειο από τον Αγ Νικόλαο δίδυμα νεογνά, για την αναισθησιολόγο στην Ιεράπετρα που αντιμετώπισε ταυτόχρονα τέσσερις ασθενείς με σοβαρή δηλητηρίαση, για την ειδικευόμενη που έσωσε την ασθενή από επιπλοκή θυρεοειδεκτομής.

Για τους αναισθησιολόγους που όλη νύχτα νοσήλευσαν την έγκυο σε αίθουσα χειρουργείου λόγω έλλειψης κλίνης ΜΕΘ, που διέσχισαν όλη την Κρήτη ώστε διασωληνωμένοι ασθενείς να διακομιστούν και να εισαχθούν σε ΜΕΘ, και για τους φοιτητές που αποφάσισαν να ειδικευτούν στην Αναισθησιολογία ώστε να εξειδικευτούν στην Εντατική Θεραπεία ή την Επείγουσα Ιατρική.

Για όλους αυτούς που δεν έλαβαν την πρέπουσα αναγνώριση και θεωρούνται εμβαλώματα του συστήματος, για όλους αυτούς, διαμαρτυρόμαστε για την άδικη αυτή απόφαση – αντικίνητρο για την ειδικότητα της Αναισθησιολογίας«.

Την συγκεκριμένη αναφορά υπογράφουν οι:

Αλεξάνδρα Παπαϊωάννου Αν Καθηγήτρια Αναισθησιολογίας ΠΚ Ρεγγίνα Ρουχωτά Συντονίστρια Διευθύντρια ΕΣΥ Βενιζέλειο Βασιλεία Νύκταρη Επ Καθηγήτρια Αναισθησιολογίας ΠΚ Μαρία Μανολαράκη Διευθύντρια ΕΣΥ Βενιζέλειο Αικατερίνη Χατζημιχάλη Διευθύντρια ΕΣΥ ΠαΓΝΗ Δημήτρης Μανουκάκης Διευθυντή ΕΣΥ Βενιζέλειο Αικατερίνη Μακατουνάκη Διευθύντρια ΕΣΥ ΠαΓΝΗ Εμμανουήλ Χανιωτάκης Διευθυντής ΕΣΥ Βενιζέλειο Μαρία Νεονάκη Διευθύντρια ΕΣΥ ΠαΓΝΗ Ελευθερία Γεωργαλή Επιμ Β ΕΣΥ Βενιζέλειο Κλάρα Φιορέντζα Διευθύντρια ΕΣΥ ΠαΓΝΗ Ευαγγελία Λαζανάκη Επικουρική Επιμ ΕΣΥ Βενιζέλειο Γεωργία Γεωργοπούλου Διευθύντρια ΕΣΥ ΠαΓΝΗ Εμμανουήλ Λιλίτσης Επικουρικός Επιμ ΕΣΥ Βενιζέλειο Φωτεινή Χανιωτάκη Διευθύντρια ΕΣΥ ΠαΓΝΗ Νίκος Ανδρουλάκης Επικουρικός Επιμ ΕΣΥ Βενιζέλειο Γιώργος Φραντζέσκος Διευθυντής ΕΣΥ ΠαΓΝΗ Όθων Φραϊδάκης Διευθυντής ΕΣΥ ΤΕΠ, Βενιζέλειο Αναισθησιολόγος Επειγοντολόγος Δέσποινα Δερμιτζάκη Διευθύντρια ΕΣΥ ΠαΓΝΗ Νίκη Μπαρδάτσου Συντονίστρια Διευθύντρια ΕΣΥ Χανιά Ελισάβετ Αστυρακάκη Επιμ Α ΕΣΥ ΠαΓΝΗ Καλλιόπη Αλεξανδράκη Διευθύντρια ΕΣΥ Χανιά Καλλιόπη Καυκαλάκη Επιμ Α ΕΣΥ ΠαΓΝΗ Σταυρούλα Φραντζεσκάκη Διευθύντρια ΕΣΥ Χανιά Γιώργος Στεφανάκης Επιμ Α ΕΣΥ ΠαΓΝΗ Περσεφόνη Γεωργογιαννάκη Επιμ Α ΕΣΥ Χανιά Ελένη Διαμαντάκη Επιμ Β ΠαΓΝΗ Η Σταματία Ντόλκα Επιμ Α ΕΣΥ Χανιά Μαρία Χριστοφάκη Επικουρική Επιμ ΠαΓΝΗ Μαρία Μανιδάκη Επιμ Α ΕΣΥ Χανιά Αναισθησιολόγος Εντατικολόγος Περικλής Βασιλός Ειδικευόμενος ΠαΓΝΗ Στέλλα Αποστολάκη Επιμ Α ΕΣΥ Χανιά Ανθούλα Ντάκουλα Ειδικευόμενη ΠαΓΝΗ Γιώργος Χατζηπλής Επιμ Α ΕΣΥ Χανιά Κωνσταντίνος Σορώκος Ειδικευόμενος ΠαΓΝΗ Κωνσταντίνος Λάμπρης Επικουρικός Επιμ ΕΣΥ Χανιά Βλάσης Καραγεώργος Ειδικευόμενος ΠαΓΝΗ Δήμητρα Κουκούλη Επικουρική Επιμ ΕΣΥ Χανιά Εμμανουέλα Κουτουλάκη Ειδικευόμενη ΠαΓΝΗ Ειρήνη Δραμιτινού Επικουρική Επιμ ΕΣΥ Χανιά Αναισθησιολόγος Εντατικολόγος Γιώργος Παπαστρατηγάκης Ειδικευόμενος ΠαΓΝΗ Κατερίνα Καλλέα Ειδικευόμενη Χανιά Νίκος Τσερλικάκης Ειδικευόμενος ΠαΓΝΗ Θεοδοσία Λουλάκη Συντ ονίστρια Διευθύντρια ΕΣΥ Αγ Νικόλαος Δημήτρης Κουβιδάκης Ειδικευόμενος ΠαΓΝΗ Αικατερίνη Λάππα Διευθύντρια ΕΣΥ Αγ Νικόλαος Αναστασία Σπαρτινού Εξειδικευόμενη ΤΕΠ ΠαΓΝΗ Σοφία Παπαντωνάκη Επιμ Α ΕΣΥ Αγ Νικόλαος Ελευθέριος Παπαδάκης Εξειδικευόμενος ΜΕΘ ΠαΓΝΗ Χάρης Τζανιδάκης Επιμ Α ΕΣΥ Αγ Νικόλαος Αναισθησιολόγος Εντατικολόγος Ευαγγελία Βροντάκη Συντονίστρια Διευθύντρια ΕΣΥ Ρέθυμνο Μαρία Ψαρομιχαλάκη Συντονίστρια Διευθύντρια ΕΣΥ Ιεράπετρα Χρήστος Ανδριόπουλος Επιμ Β Ρέθυμνο Παρασκευή Μαργαριτσανάκη Επιμ Α ΕΣΥ Ιεράπετρα Αικατερίνη Ατζαράκη Συντονίστρια Διευθύντρια ΕΣΥ Ρέθυμνο Σητεία Πέτρος Αντωνάκης Επιμ Β ΕΣΥ Ιεράπετρα Δέσποινα Λουτσέτη Διευθύντρια ΕΣΥ Σητεία

Η αρχική δήλωση του Δημήτρη Γεωργόπουλου

Αναλυτικά η ανάρτηση του έχει ως εξής:

«Σήμερα βγήκε στον "αέρα" η προκήρυξη για την πλήρωση των 10 θέσεων Επιμελητών Β' για τη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου με σκοπό να στελεχώσουν την καινούργια μονάδα.

Με έκπληξη είδα ότι η αρχική προκήρυξη για τις 10 θέσεις Επιμελητών Β’ για τη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου που είναι μονάδα αναφοράς για COVID-19, άλλαξε και απέκλεισε εξειδικευμένους Εντατικολόγους επειδή η αρχική τους ειδικότητα ήταν Παθολογία ή Αναισθησιολογία!!!.

Εάν συμβεί αυτό ειδικευμένοι Εντατικολόγοι που έχουν ως βασική ειδικότητα Παθολογία ή Αναισθησιολογία (η πλειονότητα των Εντατικολόγων) αποκλείονται ως υποψήφιοι για θέση Εντατικής!
Είναι τουλάχιστον οξύμωρο να καταλάβουν τις θέσεις Επιμελητών ΜΕΘ ανειδίκευτοι γιατροί και να αποκλεισθούν ειδικευμένοι Εντατικολόγοι που θα στελεχώσουν τη μεγαλύτερη ΜΕΘ της Κρήτης στο τριτοβάθμιο Εκπαιδευτικό νοσοκομείο του νησιού.

Το ίδιο βέβαια ισχύει και γιατρούς με βασική ειδικότητα Παθολογία ή Αναισθησιολογία και σημαντική εμπειρία και εκπαίδευση στην Εντατική Ιατρική!
Νομίζω ότι ζω σε άλλον πλανήτη.

Αυτοί οι τακτικισμοί δεν συμβαίνουν σε καμία χώρα του Δυτικού κόσμου. Η καινούργια ΜΕΘ θα στελεχωθεί αποκλειστικά από ανειδίκευτο ιατρικό προσωπικό. Και θα κληθεί να νοσηλεύσει πολύπλοκα περιστατικά περιλαμβανομένων και ασθενών με COVID-19».

Ο κ. Γεωργόπουλος, είχε εκφράσει την αγανάκτηση του μέσω ανάρτησής του στα social media λέγοντας πως αποκλείστηκαν από την προκήρυξη οι εξειδικευμένοι εντατικολόγοι με αποτέλεσμα να καλύψουν τις θέσεις ανειδίκευτοι.

Μετά την ανάρτηση που έκανε προχώρησε και σε παραίτηση από τη θέση του συντονιστή των ΜΕΘ όλου του νησιού.

Μάλιστα, ο ίδιος, μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου, ανέφερε πως ούτε καν κλήθηκε – εξαιτίας θέσης που είχε – να εκφράσει κάποια άποψη πριν την δημοσίευση της προκήρυξης.

Της παραίτησης του ακολούθησαν αντιδράσεις των γιατρών της Μονάδας του ΠΑΓΝΗ αλλά των αναισθησιολόγων απ’ όλο το νησί.

Πηγές: cretapost.gr, neakriti.gr

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)