to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:42 | 24.03.2020

Διεθνή

Κορωνοϊός: Θα επιστρέψει στη λιτότητα η Γερμανία μετά την κρίση. Αντίθετος ο Τύπος

Το Βερολίνο θα επιστρέψει στην πολιτική περιορισμού των δαπανών μετά την κρίση της Covid-19, δηλώνει ο υπουργός Οικονομίας Αλτμάιερ


Η γερμανική κυβέρνηση θα επιστρέψει στην πολιτική περιορισμού των δαπανών μόλις τελειώσει η κρίση με τον κορονοϊό, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ στο δίκτυο ZDF.

Η Γερμανία συμφώνησε τη Δευτέρα σε ένα πακέτο ύψους έως 750 δισεκ. ευρώ για να αμβλύνει τη ζημιά από το ξέσπασμα του κορονοϊού στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, με το Βερολίνο να σκοπεύει να αναλάβει νέο χρέος για πρώτη φορά από το 2013.

«Μόλις τελειώσει η κρίση --και ελπίζουμε ότι αυτό θα συμβεί σε μερικούς μήνες-- θα επιστρέψουμε στην πολιτική λιτότητας και το συντομότερο δυνατόν στην πολιτική ισοσκελισμένου προϋπολογισμού», δήλωσε.

Η Γερμανία δανείζεται με ευνοϊκές συνθήκες στις αγορές, πρόσθεσε ο Αλτμάιερ. «Οι συνθήκες είναι ευνοϊκές διότι όλοι πιστεύουν σε εμάς και πιστεύουν ότι θα το κάνουμε αυτό μόνο για όσο είναι αναγκαίο», δήλωσε.

Η κυβέρνηση αναμένει ότι η πανδημία θα βυθίσει την οικονομία σε ύφεση. Ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι τα τελευταία του σχέδια για τον προϋπολογισμό βασίζονται στην εκτίμηση ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα συρρικνωθεί περίπου κατά 5% φέτος.

Η Γερμανία έχει 27.436 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού και 114 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ.

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μια σειρά μέτρων για να αμβλυνθεί το πλήγμα στις επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης και ο Αλτμάιερ επανέλαβε ότι το κράτος είναι έτοιμο να αγοράσει ποσοστά σε εταιρίες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, αλλά μόνο στις πλέον ακραίες περιπτώσεις.

Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει εταιρίες και ελεύθερους επαγγελματίες, ο Αλτμάιερ δήλωσε επίσης ότι από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να διευκρινιστεί από πού θα μπορούν να λάβουν βοήθεια προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση. «Θα πρέπει να είναι όσο το λιγότερο γραφειοκρατικό γίνεται», δήλωσε, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει ότι ο κορονοϊός δεν θα οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας.

Yπέρ της αναστολής των ευρωπαϊκών κανόνων για το χρέος και το έλλειμμα με οποιοδήποτε κόστος, λόγω της κρίσης του κορονοϊού, τάσσεται ο Τύπος

«Δεν υπάρχουν πλέον ταμπού: O ισοσκελισμένος προϋπολογισμός αποτελεί ιστορία. Το φρένο χρέους τίθεται εκτός ισχύος. Και μάλιστα γίνεται λόγος ακόμα και για εθνικοποίηση, κυρίως σε σχέση με τη Lufthansa. Το αν αυτό θα βοηθήσει τελικά θα είναι σαφές μόνο όταν όλα έχουν τελειώσει. Οι ξεκάθαρες ενέργειες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης δείχνουν πάντως ένα πράγμα: ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε όλα όσα πρέπει να γίνουν» (Reutlinger General-Anzeiger).

«Σε κανονικές εποχές, (η αναστολή των ευρωπαϊκών κανόνων για το χρέος και το έλλειμμα) θα ήταν ένα μεγάλο θέμα, αλλά οι εποχές δεν είναι κανονικές. Το ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας θα ανασταλεί είναι σχεδόν αυτονόητο: Τα κράτη της Ευρωπαϊκής  Ένωσης πρέπει να μπορούν να κάνουν τα πάντα για να διατηρήσουν λίγο πολύ τον έλεγχο των οικονομικών συνεπειών της κρίσης του κορονοϊού. Είναι αναμφίβολα σωστό να κάνουμε αυτό το βήμα τώρα. Το γεγονός ότι το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί σημαντικά σε όλα τα κράτη δεν επιτρέπεται να παίξει κανένα ρόλο αυτή τη στιγμή» (Frankfurter Allgemeine Zeitung).  

«Σε κανονικές εποχές, θα αναβίωναν οι παλιές προκαταλήψεις και τα αντανακλαστικά ζήλιας: Τι; Οι Έλληνες μπορούν να κάνουν πάλι όσα χρέη θέλουν; Δεν υπάρχουν πια όρια ούτε για την Ιταλία και την Ισπανία; Ο κόσμος και η Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως, έχουν να αντιμετωπίσουν μια πρωτοφανή κρίση. Είναι καλό το ότι οι χώρες της Ευρώπης δείχνουν τώρα αλληλεγγύη μεταξύ τους και αναστέλλουν προσωρινά τους κανόνες για το χρέος και το έλλειμμα. Αυτήν την στιγμή είναι αδιάφορο ποιος θα τα πληρώσει όλα στο τέλος» (Neue Osnabruecker Zeitung).

«Το υπουργικό συμβούλιο ψήφισε το μεγαλύτερο πακέτο διάσωσης στη μεταπολεμική ιστορία. Τώρα τα χρήματα πρέπει να εισρεύσουν στην οικονομία όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Αλλά η χώρα θα μπορούσε να βιώσει ένα πικρό déjà vu τις προσεχείς εβδομάδες. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, τα κρατίδια και η τοπική αυτοδιοίκηση δεν κατάφεραν επί χρόνια να δαπανήσουν δισεκατομμύρια για επενδύσεις. Ο λόγος; Αρχικά, γύρω από τη στροφή της χιλιετίας, το διοικητικό προσωπικό μειώθηκε δραστικά και για μερικές υπηρεσίες η ψηφιοποίηση εξακολουθεί να είναι ανεξερεύνητη γη. Το αποτέλεσμα; Πολύ λίγοι δημόσιοι υπάλληλοι και ελάχιστη ψηφιοποίηση σημαίνουν κουτσή διοίκηση. Αυτή η αργοπορία εκδικείται τώρα πικρά» (Handelsblatt).

ΑΠΕ-ΜΠΕ

tags: undefined

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)