to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:10 | 22.08.2020

Κοινωνία

Σταθερά στο «κόκκινο» τα κρούσματα στη χώρα μας, ανησυχία από τις κυβερνητικές παλινωδίες

Συνεχίζεται η εξάπλωση του ιού στη χώρα μας - Σε Αττική και Θεσσαλονίκη τα περισσότερα περιστατικά - Περιοριστικά μέτρα αποφάσισε η Πολιτική Προστασία για τις Π.Ε. Καρδίτσας, Πέλλας και Πιερίας - Στην «πορτοκαλί» λίστα του Βελγίου η Ελλάδα - Ο Μητσοτάκης, μετά την άτακτη υποχώρηση για τις μάσκες στα σχολεία, «άδειασε» τον Κικίλια για το εμβόλιο, παραδεχόμενος πως «δεν ξέρουμε πότε θα το έχουμε στη διάθεσή μας» και ανακοίνωσε ότι θα είναι δωρεάν μόνο και μόνο για να καλύψει το φιάσκο!


Ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί από τη συνέχιση της διασποράς του κορωνοϊού σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ (22/8/20), 264 συμπολίτες μας μολύνθηκαν το τελευταίο 24ωρο από το νέο κορονοϊό και 31 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Το σύνολο των νεκρών ανήλθε σε 240.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 8381, εκ των οποίων το 55.1% άνδρες. 1832 (21.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3842 (45.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Σε καραντίνα η πυροσβεστική υπηρεσία Κορωπίου - Επτά αστυνομικοί που επέστρεψαν απο την Τήνο βρέθηκαν θετικοί

Η εξάπλωση της νόσου «χτύπησε» και τον Πυροσβεστικό Σταθμό Κορωπίου. 70 πυροσβέστες μπήκαν σε καραντίνα (όπως προβλέπει το πρωτόκολλο) καθώς εντοπίστηκε ένα κρούσμα κορονοϊού.

Παράλληλα, συναγερμός έχει σημάνει στην ΕΛ.ΑΣ. από τα συνεχιζόμενα κρούσματα σε αστυνομικούς και άλλα άτομα που κινούνται σε χώρους υπηρεσιών γενικότερα. Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, επτά αστυνομικοί επέστρεψαν απο την Τήνο θετικοί στον κορωνοϊό. Οι πιο πολλοί από αυτούς μάλιστα, είχαν επιστρέψει στις υπηρεσίες τους και εντοπίστηκαν είτε γιατί παρουσίασαν συμπτώματα, είτε κατά την ιχνηλάτηση που κάνουν συνεργεία του ΕΟΔΥ, γι' αυτό εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να εντοπιστούν και άλλοι αστυνομικοί θετικοί στον covid-19 (διαβάστε αναλυτικά).

Κρούσματα σε γηροκομεία

Με τις εστίες μόλυνσης να έχουν διευρυνθεί σημαντικά, δύο γηροκομεία στη Θεσσαλονίκη ήρθαν να προστεθούν στον «χάρτη» του Covid-19. Στο γηροκομείο «Εστία Παπαγεωργίου» του Εύοσμου Θεσσαλονίκης τέσσερις ακόμα ηλικιωμένοι βρέθηκαν θετικοί στον Covid-19 και μεταφέρθηκαν με ήπια συμπτώματα στο νοσοκομείο, αφού παρουσίασαν πυρετό.

Πριν από λίγες ημέρες στη συγκεκριμένη εστία φροντίδας ηλικιωμένων είχαν εντοπιστεί 22 κρούσματα, εκ των οποίων 15 ηλικιωμένοι και επτά εργαζόμενοι που είναι σε κατ' οίκον περιορισμό, ενώ ο εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης παρήγγειλε προκαταρκτική εξέταση για να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες σχετικά με τη διασπορά.

Πρόκειται για τον δεύτερο οίκο ευγηρίας στη Θεσσαλονίκη που έγινε εστία μετάδοσης του ιού, μετά από εκείνον στο Ασβεστοχώρι όπου τα κρούσματα ανέρχονται σε 42, καθώς μετά τον επανέλεγχο και την ιχνηλάτηση άλλοι έξι άτομα βρέθηκαν θετικά.

Έκτακτα μέτρα σε Καρδίτσα, Πέλλα και Πιερία

Ενώ μέτρα έχουν ήδη επιβληθεί στις Περιφέρειες Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Αττικής, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, αλλά και στους δήμους Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Ζακύνθου και Κω, την Παρασκευή (21/08) προστέθηκαν ακόμη τρεις Περιφέρειες της χώρας.

Πρόκειται για την Καρδίτσα, την Πέλλα και την Πιερία.

Οι τρεις παραπάνω περιοχές τέθηκαν σε καθεστώς αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης και από σήμερα Σάββατο 22/8 (και για 10 ημέρες) θα ισχύουν τα εξής:

  • Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί.

  • Ανώτατο όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ: Οι 20 περιοχές όπου τα καταστήματα θα κλείνουν από τα μεσάνυχτα και επιβάλλεται ανώτατο όριο στις συναθροίσεις

Ανησυχία για το άνοιγμα των σχολείων, άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης μετά τις αντιδράσεις

Με μόνα δεδομένα, μέχρι στιγμής, ότι το πρώτο κουδούνι της νέας χρονιάς θα χτυπήσει στις 7 Σεπτεμβρίου και ότι η χρήση μάσκας θα είναι εκτεταμένη σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, συνεχίζονται οι διεργασίες στο υπουργείο Παιδείας εν όψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς. 

Μετά τις παλινωδίες και τα λανθασμένα μηνύματα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη δωρεάν παροχή μασκών σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, διασκεδάζοντας τις εντυπώσεις μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τη δήλωση της υπουργού Παιδείας ότι επαφίεται στον καθένα να φροντίσει για την προμήθειά τους.

H κ. Κεραμέωςθα παραχωρήσει τη Δευτέρα 24/8 (στις 16:00) συνέντευξη τύπου για τους όρους έναρξης λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών όλων των βαθμίδων για το σχολικό - ακαδημαϊκό έτος 2020 - 2021.

Η αξιωματική αντιπολίτευση με τη σειρά της πρότεινε μια σειρά άμεσων μέτρων για το υγειονομικά ασφαλές άνοιγμα των σχολείων. Μεταξύ άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει: έκτακτο κονδύλι για προσλήψεις εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας, τάξεις 10-12 μαθητών, διαγνωστικά τεστ σε εκπαιδευτικούς και ευάλωτες κατηγορίες μαθητών.

Λίγο αργότερα η Νέα Δημοκρατία κάλεσε την Κουμουνδούρου «να πάρει ξεκάθαρη θέση για τη χρήση μάσκας και το άνοιγμα των σχολείων» μιλώντας για «φλύαρη και ουσιαστικά ανύπαρκτη “κοινωνική πολιτική” του ΣΥΡΙΖΑ που εξαντλείται στην αντιπολιτευτική αμηχανία των fake news».

Η αξιωματική αντιπολίτευσης απάντησε σε αυστηρό πως το να κατηγορεί η Ν.Δ. τον ΣΥΡΙΖΑ για τη χρήση μάσκας «ξεπερνά κάθε όριο γελοιότητας» τονίζοντας πως η πρότασή της είναι «σαφής» και «ξεκάθαρη» από την πρώτη στιγμή: «άνοιγμα των σχολείων με ενίσχυση των υποδομών, προσλήψεις εκπαιδευτικών, δωρεάν μάσκες για όλους και μικρότερα τμήματα - όχι 25 μαθητές ανά τάξη».

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δια ζώσης διαλέξεις στα πανεπιστήμια με έως 50 φοιτητές

Παράλληλα, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά για τη λειτουργία των πανεπιστημίων, η εξεταστική του Σεπτεμβρίου θα γίνει όπως και τον Ιούνιο, δηλαδή με το κάθε πανεπιστήμιο να επιλέγει τον τρόπο εξέτασης των μαθημάτων, δια ζώσης ή εξ αποστάσεως. Από το νέο εξάμηνο, ωστόσο, οι φοιτητές θα επιστρέψουν στα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων. Όπως ανακοίνωσε η κ. Κεραμέως, οι διαλέξεις και τα μαθήματα έως και 50 ατόμων θα γίνονται δια ζώσης, ενώ οι υπόλοιπες εξ αποστάσεως.

Τουριστική οδηγία από το Βέλγιο

Την ίδια στιγμή, σε μια χρονιά εξαιρετικά δύσκολη για τον τουρισμό άλλο ένα πλήγμα ήρθε να προστεθεί.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Βελγίου τοποθετεί πλέον την Ελλάδα στην «πορτοκαλί» λίστα από την «πράσινη» στην οποία βρισκόταν μέχρι τώρα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε όσους επιστρέφουν από τη χώρα μας στο Βέλγιο συστήνεται ο αυτοπεριορισμός καθώς και να υποβληθούν σε τεστ για κορωνοϊό.

ΠΟΥ: Για δύο χρόνια ακόμα θα συνυπάρχουμε με την πανδημία του κορωνοϊού

Για τα επόμενα δύο χρόνια θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό, άφησε στο μεταξύ να εννοηθεί (Παρασκεύη 21/8/20) ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, αν και άφησε να φανεί μια «ακτίδα αισιοδοξίας» λέγοντας ότι η κρίση ίσως λήξει συντομότερα.

Η πανδημία της ισπανικής γρίπης που έπληξε όλον τον πλανήτη το 1918 χρειάστηκε επίσης δύο χρόνια για να περάσει, υπενθύμισε ο Δρ. Γκεμπρεγέσους

«Με τη σημερινή κατάστασή μας, με περισσότερη τεχνολογία, φυσικά με περισσότερες διασυνδέσεις, ο ιός έχει περισσότερες πιθανότητες να διαδοθεί, μπορεί να κινηθεί γρήγορα», είπε. «Ταυτόχρονα, έχουμε την τεχνολογία και τη γνώση για να τον σταματήσουμε», πρόσθεσε.

Περισσότεροι από 22,8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 σε όλον τον κόσμο και από αυτούς οι 793.382 πέθαναν, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου Reuters.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)