to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:25 | 21.09.2020

Διεθνή

Κορωνοϊός: Σε κρίσιμη καμπή η Βρετανία, πλησιάζουν τους 200.000 οι νεκροί στις ΗΠΑ

Το φράγμα των 200.000 θανάτων πλησιάζουν οι ΗΠΑ σχεδόν εννέα μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού, που πια έχει μπει στο δεύτερο κύμα του στην Ευρώπη. Εκτός από την Ισπανία και τη Γαλλία, η Βρετανία επίσης δέχεται μεγάλη πίεση και η κατάσταση χαρακτηρίζεται δύσκολη


Στις ΗΠΑ, η χώρα με τους περισσότερους θανάτους και κρούσματα, μετρά 199.509 θύματα σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς και πια είναι θέμα ωρών να ξεπεράσει τις 200.000. Πρόκειται για περίπου το 1/5 του απολογισμού παγκοσμίως. Κυρίως έχει χτυπήσει μετανάστες και μη λευκούς, ενώ πάνω από 1.000 είναι εργαζόμενοι στις δομές υγείας.

Στη Βρετανία ο υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, δήλωσε χθες στο Sky News  ότι η χώρα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο, προειδοποιώντας ότι αν ο κόσμος δεν τηρεί τους κανόνες ο ιός θα εξαπλωθεί και θα χρειαστεί η επιβολή περαιτέρω περιορισμών. «Αν όλοι τηρήσουν τους κανόνες τότε μπορούμε να αποφύγουμε κι άλλες καραντίνες σε πανεθνικό επίπεδο, αλλά εμείς βεβαίως θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να αναλάβουμε δράση αν αυτό είναι απαραίτητο να γίνει», δήλωσε αργότερα ο Χάνκοκ στο BBC. Σήμερα αναμένεται τηλεοπτικό διάγγελμα της επιτροπής επιστημόνων προς τον βρετανικό λαό.

Η εικόνα στον κόσμο

- Στη Γαλλία το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 10.569 νέα κρούσματα της Covid-19 κατά το τελευταίο 24ωρο. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανέρχεται σε 31.585 σήμερα, έναντι 31.274 προχθές. Ο αριθμός των νοσηλευομένων των τελευταίων επτά ημερών είναι 3.894. εκ των οποίων οι 593 βρίσκονται στην εντατική.

- Στη Μαδρίτη, πρωτεύουσα της Ισπανίας, ο ρυθμός μετάδοσης είναι υπερδιπλάσιος του εθνικού μέσου όρου, που ήδη είναι απ' τους υψηλότερους στην Ευρώπη.

- Στη Γερμανία ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 922 τις προηγούμενες 24 ώρες στα 272.337, σύμφωνα με τα δεδομένα τα οποία συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

- Η πολιτεία Βικτόρια της Αυστραλίας ανακοίνωσε σήμερα τον μικρότερο απολογισμό των τελευταίων τριών μηνών. Το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν δύο θάνατοι εξαιτίας και 11 κρούσματα, με την επιδημιολογική καμπύλη να συνεχίζει να βρίσκεται σε σταθερά πτωτική τροχιά. Το αυστηρό lockdown στη Μελβούρνη μείωσε τον αριθμό των κρουσμάτων που καταγράφονται ημερησίως σε διψήφιο επίπεδο, ενώ τον Αύγουστο ξεπερνούσε τα 700. Συνολικά η Αυστραλία μετρά 850 νεκρούς σε σύνολο 26.900 και πλέον μολύνσεων μέχρι τώρα.

- Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Άρντερν, χαλάρωσε περαιτέρω τους περιορισμούς στο Όκλαντ και κατάργησε εντελώς τους εγχώριους περιορισμούς στην υπόλοιπη επικράτεια έπειτα από μηδενικά νέα κρούσματα. Η χώρα έχει καταγράψει συνολικά 1.464 κρούσματα και 25 θανάτους από την έναρξη της πανδημίας.

- Στο Ισραήλ, που από την περασμένη Παρασκευή έγινε η πρώτη χώρα που μπήκε σε δεύτερο εθνικό lockdown, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χθες στην Ιερουσαλήμ απαιτώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. Χθες ανακοινώθηκαν 4.300 νέα κρούσματα και 30 θάνατοι.

- Στη Βραζιλία το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 16.389 νέα κρούσματα μόλυνσης και 363 θανάτους ασθενών, χωρίς να έχουν δεδομένα απ' όλες τις πολιτείες. Σχεδόν 137.000 άνθρωποι έχουν υποκύψει εξαιτίας της Covid-19 στη Βραζιλία, όπου καταγράφεται ο δεύτερος βαρύτερος απολογισμός στην υφήλιο, με πάνω από 4,5 εκατομμύρια κρούσματα.

- Ανοίγει πάλι το Ταζ Μαχάλ. Έπειτα από έξι μήνες «λουκέτο» το εμβληματικό μνημείο της Ινδίας άνοιξε και πάλι τις πύλες του σε επισκέπτες με μέτρα βέβαια, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας και η θερμομέτρηση πριν από την είσοδο. Η Ινδία κατέγραψε σχεδόν 87.000 νέα κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες και 1.130 νέουςθανάτους. Συνολικά η χώρα έχει καταγράψει πάνω από 5,4 εκατομμύρια κρούσματα και εντός εβδομάδων αναμένεται να ξεπεράσει τις ΗΠΑ. Οι συνολικοί θάνατοι από την πανδημία στην Ινδία ανέρχονται πλέον σε 87.882.

- Στο Μεξικό το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες 3.542 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα και 235 νέους θανάτους. Ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα των 127 εκατομμυρίων κατοίκων ανέρχεται σε 73.493 νεκρούς επί συνόλου 697.663 μολύνσεων ως αυτό το στάδιο.

- Στην Κίνα οι αρχές ανακοίνωσαν μόλις 12 νέα κρούσματα, από 10 την προηγουμένη, διευκρινίζοντας ότι όλα ήταν «εισαγόμενα». Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα όπου άρχισε τον Δεκέμβριο ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς επί συνόλου 85.291 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.

- Η πανδημία του κορονοϊού έχει «καταστροφικές» οικονομικές επιπτώσεις για τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς παγκοσμίως, τους εκτοπισμένους ή για όσους ζουν σε εμπόλεμες περιοχές, ωθώντας τους στον λιμό και αποκλείοντας τα παιδιά από την εκπαίδευση, σύμφωνα με έκθεση του Norwegian Refugee Council (NRC). Η έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης με τίτλο: “Downward Spiral” βασίζεται σε λεπτομερείς έρευνες και εκτιμήσεις αναγκών που πραγματοποιήθηκαν σε 14 χώρες, καθώς και σε μια έρευνα στην οποία συμμετείχαν 1.400 εκτοπισμένοι σε οκτώ χώρες. Σύμφωνα με αυτή, το 77% των ερωτηθέντων έχει χάσει τη δουλειά του από τον Μάρτιο, το 70% χρειάστηκε να μειώσει τον αριθμό των γευμάτων του νοικοκυριού του, ενώ το 73% δήλωσε ότι είναι λιγότερο πιθανό να στείλει τα παιδιά του στο σχολείο εξαιτίας οικονομικών δυσκολιών.

- Στον Λίβανο καταγράφηκαν χθες 1.006 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, αριθμός άνευ προηγουμένου, και 11 θάνατοι. Ο αριθμός των νέων μολύνσεων σημείωσε αλματώδη αύξηση μετά την έκρηξη της 4ης Αυγούστου στο λιμάνι της Βηρυτού.

- Στην Τσεχία ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έφτασε τα 985 χθες Κυριακή, την τρίτη συνεχή ημέρα που παρουσιάζει μείωση. Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε 49.290. Στο μεταξύ ο υπουργός Υγείας Άνταμ Βόιτσεκ δήλωσε ότι υπέβαλε την παραίτησή του μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε για τον τρόπο που χειρίστηκε την πανδημία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)