to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:58 | 07.11.2021

Κοινωνία

Κορωνοϊός: Προβλέψεις για 10.000 κρούσματα και 100 θανάτους την ημέρα

Δραματικές προβλέψεις για την πανδημία στη χώρα μας από την καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής στο ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου


Εφιαλτικές είναι οι προβλέψεις των ειδικών λοιμωξιολόγων για το νέο κύμα κορονοϊού το οποίο σαρώνει τη χώρα τις τελευταίες ημέρες, καθώς τα κρούσματα παραμένουν σταθερά πάνω από 6.000 ημερησίως ενώ το Σύστημα Υγείας δέχεται συνεχόμενη πίεση η που αναμένεται μάλιστα να κορυφωθεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Ορισμένοι ειδικοί κάνουν λόγο για εκατόμβες νεκρών. 

Ο Καθηγητής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Αχιλλέας Γραβάνης, ο διευθυντής της Β' ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης Νίκος Καπραβέλος, ο διευθυντής ΜΕΘ Μαμάτσειο νοσοκομείο Κοζάνης Κωνσταντίνος Στόκκος, μίλησαν στην εκπομπή του OPEN «Τώρα ό,τι συμβαίνει» και έκρουσαν τον «κώδωνα του κινδύνου» ενώ παρακίνησαν όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα να το κάνουν άμεσα.

Καπραβέλος: Δεν φτάνουν τα νέα μέτρα - θα έχουμε εκατόμβη νεκρών

Ο κ. Καπραβέλος σημείωσε ότι για τρίτη φορά βρισκόμαστε μπροστά σε τραγικές καταστάσεις και σε ασφυκτική πίεση του ΕΣΥ με ρεκόρ εισαγωγών ασθενών από επιπλοκές του κορονοϊού, πολλοί από τους οποίους φτάνουν καθυστερημένα στα νοσοκομεία και γρήγορα παίρνουν τον δρόμο για την εντατική. Επίσης ο διευθυντής της Β' ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» σημείωσε ότι όλοι οι ασθενείς στη ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι και τόνισε ότι οι εμβολιασμένοι «έρχονται με ηπιότερα συμπτώματα στο νοσοκομείο».

Στόκκος: Άργησαν να φανούν τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης

Ο διευθυντής ΜΕΘ Μαμάτσειο νοσοκομείο Κοζάνης Κωνσταντίνος Στόκκος αναφερόμενος στη μάχη που δίνει με τον κορονοϊό στη ΜΕΘ του νοσοκομείο 49χρονος συμπολίτης μας τόνισε ότι «πάει σχετικά καλά και ίσως βγει μέσα στις επόμενες μέρες από τη ΜΕΘ». Επιπλέον, ανέφερε ότι «πολλοί νέοι πιστεύουν ότι δεν θα νοσήσουν κι έτσι δεν εμβολιαζονται. Όμως νέοι άνθρωποι υγιείς ξαφνικά διασωληνώνονται. Το βλέπουμε συνέχεια αυτό», επεσήμανε.

Οι εκτιμήσεις του για το επόμενο χρονικό διάστημα ήταν άκρως ανησυχητικές: Η εκατόμβη νεκρών είναι σύντομα μπροστά μας. Ανοίγουν κρεβάτια με το ίδιο προσωπικό. Γιατροί και υγειονομικοί έχουν εξουθενωθεί», σημείωσε και υπογράμμισε ότι «άργησαν να φανούν τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης.

Ψαλτοπούλου: Κοντά σε 10.000 κρούσματα και 100 θανάτους καθημερινά

Ανάλογα δυσοίωνες εκτιμήσεις έκανε και καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου. Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Mega, προέβλεψε ότι θα έχουμε «έκρηξη» ημερησίων κρουσμάτων και νεκρών, ενώ αναφερθηκε και στο ενδεχόμενο ενός lockdown.

«Τα δεδομένα που έχουμε τόσο από Αθήνα όσο και από Θεσσαλονίκη μέσα από τα λύματα δείχνουν ότι θα έχουμε περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων την επόμενη εβδομάδα» δήλωσε και όπως εκτίμησε «είμαστε κοντά τόσο στα 10.000 κρούσματα ημερησίως αλλά και στους 100 θανάτους κάθε μέρα.

«Δεν μπορούμε ακόμα να ξέρουμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον 20 μέρες. Βλέπουμε πως σε χώρες της Βαλτικής για δεν είναι αρκετά και οδηγούνται σε κάποιες μορφές lockdown» τόνισε η κυρία Ψαλτοπούλου.

«Έχουμε δύο παράλληλες επιδημίες, των ανεμβολίαστων και των πρώην εμβολιασμένων, όσων δηλαδή έχουν κάνει εμβόλιο πριν από 8 μήνες, οπότε και δεν έχουν πλέον αντισώματα», ανέφερε.

«Τα φάρμακα τόσο της Merck, όσο και της Pfizer ακόμη και αν εγκριθούν μέσα στο 2022 θα χρησιμοποιηθούν μόνο ενδονοσοκομειακά και μόνο για συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών. Δεν ξέρουμε ακόμα αν θα επαρκούν» λέει η γιατρός σχετικά με τα νέα σκευάσματα που έρχονται στη δημοσιότητα. «Το παράδοξο είναι πως στους κύκλους των ανεμβολίαστων είναι πιο αποδεκτό το χάπι ως μορφή σε σχέση με το εμβόλιο».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)