to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:44 | 14.01.2021

Κοινωνία

Κορωνοϊός: Μπάχαλο με «ξεχασμένα» κρούσματα και στα Τρίκαλα

Έκθετος για άλλη μία φορά ο ΕΟΔΥ καθώς συνεχίζεται το αλαλούμ με την καταγραφή των κρουσμάτων κορωνοϊού


Δίχως τέλος μοιάζει το κυβερνητικό μπάχαλο με τα κρούσματα κορωνοϊού καθώς μετά τα όσα έγιναν στην Κοζάνη και στην Αργολίδα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε στη σημερινή έκθεση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, κρούσματα στα Τρίκαλα που αφορούν και προηγούμενες ημέρες.

Συγκεκριμένα όπως βλέπουμε στη σχετική ανακοίνωση, στην περιφερειακή ενότητα Τρικάλων εντοπίστηκαν 16 κρούσματα, αλλά εάν κοιτάξουμε λίγο πιο προσεκτικά υπάρχει αστερίσκος σύμφωνα με τον οποίο «περιλαμβάνονται κρούσματα προηγούμενου διαστήματος λόγω καθυστερημένης δήλωσης στο Εθνικό Μητρώο ασθενών covid-19».

Αξίζει εδώ να υπενθυμίσουμε τον σάλο που είχε ξεσπάσει στις αρχές του Δεκεμβρίου με τις δύο βάσεις δεδομένων του ΕΟΔΥ. Τότε η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της έκανε λόγο για «υποσύστημα ηλεκτρονικής διαχείρισης των συμβάντων των κινητών ομάδων του ΕΟΔΥ» φέρνοντας στη δημοσιότητα τις μεγάλες καθυστερήσεις στην ενσωμάτωση των επιδημιολογικών στοιχείων από την παράλληλη πλατφόρμα του ΕΟΔΥ στο Μητρώο Ασθενών Covid-19.

Μάλιστα, ήδη από τις 13 Οκτωβρίου ο Γκίκας Μαγιορκίνης είχε αναφερθεί στις «δύο βάσεις δεδομένων».

Φτάνοντας στο σήμερα και πιο συγκεκριμένα, στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας, αποδείχθηκε ότι το παρατεταμένο lockdown στην Κοζάνη οφείλεται σε λάθος δεδομένα.

Ο ΕΟΔΥ επιβεβαίωσε τις καταγγελίες του ιατρικού κόσμου αλλά και των κατοίκων της περιοχής, που είδαν ξαφνικά να ανακοινώνεται lockdown λόγω καταγραφής  ετεροχρονισμένων κρουσμάτων.

Ο τοπικός Τύπος της Κοζάνης είχε περιγράψει αναλυτικά το πώς φέρονται να ενσωματώθηκαν στα κρούσματα που ανακοινώθηκαν για την Τρίτη 12 Ιανουαρίου και κρούσματα που είχαν καταγραφεί δύο ολόκληρους μήνες νωρίτερα, στις 12 Νοεμβρίου.

Η συνέχεια του κυβερνητικού αλαλούμ έφερε την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Κοζάνης η οποία διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα.

Χθες, η κυβέρνηση ανακοίνωσε αυστηρά περιοριστικά μέτρα, μεταξύ άλλων και στην Αργολίδα ενώ καταγράφονταν μόλις 3 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο και συνολικά 13 τις τελευταίες τέσσερις ημέρες (σήμερα ανακοινώθηκαν 11).

Άγνωστο παραμένει εάν κρύβονται αυξημένα νούμερα κρουσμάτων. Τελευταία πράξη του αλαλούμ που επικρατεί στη καταγραφή των κρουσμάτων αποτελεί η σημερινή ανακοίνωση για τα Τρίκαλα.

Την ίδια ώρα, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού κάνει λόγο για «έλλειψη επαρκούς διαφάνειας τόσο για τα τεστ όσο και για τα κρούσματα σε κάθε περιοχή, ώστε να βλέπουμε τον δείκτη θετικότητας ανά περιοχή».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)