to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:59 | 08.10.2020

πηγή: Αυγή

Κοινωνία

Κορωνοϊός: Κατακλύστηκαν τα νοσοκομεία Παίδων από περιστατικά για διενέργεια τεστ

Δεν αποδίδει η μονοσήμαντη επιμονή με την ατομική ευθύνη, τονίζει ο επιδημιολόγος Τάκης Παναγιωτόπουλος και ζητεί να καλύπτεται το τεστ κορωνοϊού από τον ΕΟΔΥ


Σε οριακό σημείο στον προθάλαμο του χειμώνα η χώρα μας εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ την εμφάνισή τους έχουν κάνει και οι εποχικές ιώσεις που δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Σε απόγνωση οι γονείς, που με το παραμικρό ήπιο σύμπτωμα – ακόμη και έναν πυρετό 37,5 – καλούνται να πάνε τα παιδιά τους στον γιατρό και συχνά να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη για τεστ κορωνοϊού στον ιδιωτικό τομέα, αφού τα κριτήρια για δωρεάν έλεγχο στις δημόσιες μονάδες είναι αυστηρά.

Ακόμη και έτσι, τα νοσοκομεία Παίδων έχουν κατακλυστεί από απλά περιστατικά για τη διενέργεια τεστ, όπως αποκάλυψε ο επιδημιολόγος και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμώνων Τάκης Παναγιωτόπουλος. Μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι, σημείωσε πως καθώς έρχεται ο χειμώνας είναι δραματική ανάγκη τα απαραίτητα τεστ να καλύπτονται από τα ταμεία και να γίνονται και σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Η μονοσήμαντη επιμονή στην ατομική ευθύνη δεν αποδίδει ούτε είναι σωστή αρχή Δημόσιας Υγείας, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο επιδημιολόγος. Όπως είπε, σε αυτή τη φάση είναι αναγκαίο η Πολιτεία να στηρίξει τους πολίτες, καθώς υπάρχει και η πανδημική κόπωση που εντοπίζει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Βασικό είναι έτσι να δοθεί πιο εύκολη πρόσβαση των πολιτών στη διενέργεια τεστ για κορωνοϊό και ιδιαίτερα για τους μαθητές που πάνε στο σχολείο. «Αυτό σημαίνει ότι το τεστ πρέπει να είναι διαθέσιμο στον τόπο κατοικίας τους. Να μην πρέπει να συνωστίζονται στα νοσοκομεία για να κάνουν το τεστ» ανέφερε ο Τ. Παναγιωτόπουλος. Όπως είπε, χρειάζεται τα τεστ να καλύπτονται από τα ταμεία, δηλαδή τον ΕΟΠΥ και να μπορούν να γίνονται στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, επισημαίνοντας ότι οι γονείς δεν μπορούν να πληρώνουν τεστ για το πρώτο και το δεύτερο επεισόδιο λοίμωξης για κάθε ένα από τα παιδιά τους.

Στο «κόκκινο» η Αττική, αποκλείει λοκ ντάουν ο Β. Κικίλιας

Και ενώ η ανησυχία εντείνεται από τον σταθερά υψηλό αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού – χθες Τετάρτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 407 – με την Αττική να συγκεντρώνει καθημερινά σχεδόν τα μισά και πλέον, η κυβέρνηση επιμένει να ξορκίζει το ενδεχόμενο ενός νέου λοκ ντάουν. 

Το lockdown δεν υπάρχει τώρα στον βασικό σχεδιασμό μας και στα σενάρια που εξετάζουμε, ανέφερε ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας σε συνέντευξη του στην «Athens voice». «Υπάρχει μόνο σαν ακρότατο σενάριο, αν π.χ. ξαφνικά γινόταν μια ανεξέλεγκτη γεωμετρική αύξηση χιλιάδων κρουσμάτων μέσα σε λίγες μέρες» είπε.

Σε ό,τι αφορά την Αττική, ο υπουργός έκανε λόγο για «καμπάνα κινδύνου για ενεργοποίηση των κατάλληλων επιπρόσθετων μέτρων, όχι για να πάμε από το ένα άκρο στο άλλο. Δεν μπορούμε να βάζουμε και να βγάζουμε τέτοια, ύστατα θα σας έλεγα, μέτρα, σταματώντας και επανεκκινώντας την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων, κάθε λίγο» υποστήριξε «όχι γιατί προέχει η οικονομία της ανθρώπινης ζωής, αλλά γιατί όπως είδαμε ήδη σε πολλές χώρες διαλύεται η κοινωνική συνοχή, αυξάνεται η ανυπακοή στις συστάσεις των ειδικών και το κυριότερο δεν αντέχει ψυχολογικά ο κόσμος που ήδη δοκιμάζεται επί μήνες».

Σήμερα, ο υπουργός Υγείας επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας Περιστερίου, από όπου ανακοίνωσε  την επέκταση της λειτουργίας των κέντρων υγείας, ώστε να διαχειρίζονται περιστατικά πολιτών με συμπτώματα κορωνοϊού. Σε πρώτη φάση ξεκινούν 161 κέντρα υγείας σε όλη τη χώρα. Συγκεκριμένα, 103 από τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου, άλλα 58 από την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου και 42 περιφερειακά ιατρεία. Η ενεργοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αναμένεται να αποσυμφορήσει σε μεγάλο βαθμό τα νοσοκομεία, ιδιαίτερα τα νοσοκομεία αναφοράς, όπως ισχυρίζεται το υπουργείο Υγείας.

Ειδικά περιοριστικά μέτρα σε Κοζάνη και Ιωάννινα

Σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων τέθηκαν στο μεταξύ Κοζάνη και Ιωάννινα από χθες Τετάρτη 7 Οκτωβρίου έως και την επόμενη Δευτέρα. Μεταξύ άλλων, απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 05.00 της επομένης, αναστέλλονται κάθε είδους εκδηλώσεις, απαγορεύονται συναθροίσεις άνω των 9 ατόμων, ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Κλειστό το δημαρχείο Γρεβενών λόγω κρούσματος

Κλειστό θα παραμείνει σήμερα  Πέμπτη το δημαρχείο Γρεβενών, μετά τον εντοπισμό επιβεβαιωμένου κρούσματος κορονοϊού σε υπάλληλο του Δήμου. Καμία υπηρεσία που εδρεύει στο κτίριο του δημαρχείου δεν θα λειτουργήσει, σύμφωνα με τον δήμαρχο Γ. Δασταμάνη, καθώς θα πραγματοποιηθούν εργασίες καθαρισμού και απολύμανσης σε όλους τους χώρους. Αύριο Παρασκευή 9 Οκτωβρίου θα ακολουθήσει δειγματοληπτικός έλεγχος στο προσωπικό όλων των τμημάτων από κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για τη διενέργεια των απαιτούμενων διαγνωστικών τεστ σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)