to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:29 | 03.08.2020

Διεθνή

Κορωνοϊός: Κανένας θάνατος στην Πορτογαλία για πρώτη φορά - Η Ρωσία υπόσχεται εμβόλιο

Η Πορτογαλία ανακοίνωσε, για πρώτη φορά από τα μέσα Μαρτίου και την επιβολή του lockdown, ότι δεν κατέγραψε κανέναν θάνατο από επιπλοκές του νέου κορονοϊού, σε διάστημα 24 ωρών, αναφέροντας, επιπλέον, τον χαμηλότερο αριθμό νέων μολύνσεων εδώ και σχεδόν 3 μήνες. «Η κατάσταση υπήρξε πολύ δύσκολη, είμαστε πολύ χαρούμενοι που αυτό συνέβη», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Αντόνιο Σάλες, που βούρκωσε ανακοινώνοντας τα νέα κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.


Η Πορτογαλία ανακοίνωσε, για πρώτη φορά από τα μέσα Μαρτίου και την επιβολή του lockdown, ότι δεν κατέγραψε κανέναν θάνατο από επιπλοκές του νέου κορονοϊού, σε διάστημα 24 ωρών, αναφέροντας, επιπλέον, τον χαμηλότερο αριθμό νέων μολύνσεων εδώ και σχεδόν 3 μήνες. «Η κατάσταση υπήρξε πολύ δύσκολη, είμαστε πολύ χαρούμενοι που αυτό συνέβη», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Αντόνιο Σάλες, που βούρκωσε ανακοινώνοντας τα νέα κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

«Θέλω να στείλω αυτό το μήνυμα ελπίδας στους Πορτογάλους, όμως θέλω να τους ζητήσω να μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε αυτούς τους αριθμούς», επισήμανε. Το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Πορτογαλία αυξήθηκε κατά 106 σε σύγκριση με χθες Κυριακή με τις μολύνσεις να ανέρχονται πλέον σε 51.569, την ώρα που το 62% των νέων κρουσμάτων καταγράφεται εντός και στα περίχωρα της Λισαβόνας. Ο απολογισμός των νεκρών παρέμεινε αμετάβλητος, στους 1.738.

Γκάμπια: Τρεις υπουργοί βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορωνοϊό, σε καραντίνα ο πρόεδρος της χώρας

Τρεις υπουργοί βρέθηκαν θετικοί στην ασθένεια Covid-19, ανακοίνωσε σήμερα το προεδρικό μέγαρο της Γκάμπιας, μία εβδομάδα αφότου ασθένησε και ο αντιπρόεδρος της χώρας, ο Ισάτου Τουράι. Ο πρόεδρος Αντάμα Μπάροου θα παραμείνει σε απομόνωση για τις επόμενες δύο εβδομάδες, για προληπτικούς λόγους. Θετικοί στον νέο κορονοϊό βρέθηκαν την Κυριακή οι υπουργοί Οικονομικών, Μαμπούρεχ Ντζίε, Ενέργειας, Φάφα Σανιάνγκ και Γεωργίας Άμι Φάμπουρεχ.

Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται σε τι κατάσταση είναι οι ασθενείς. Η Γκάμπια, η μικρότερη χώρα της ηπειρωτικής Αφρικής, έχει καταγράψει μέχρι σήμερα μόνο 498 κρούσματα της Covid-19 και 9 θανάτους, έχει δηλαδή τον μικρότερο απολογισμό μεταξύ των κρατών της Δυτικής Αφρικής.

Η Ρωσία υπόσχεται εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις ενός εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού από το 2020

Η Ρωσία διαβεβαίωσε σήμερα ότι θα είναι σύντομα σε θέση να παράγει τον μήνα εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού και «μερικά εκατομμύρια» από τις αρχές του επόμενου έτους.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εμπορίου της χώρας Ντενίς Μαντούροφ, τρεις εταιρείες βιοϊατρικής θα μπορούν να παράγουν από τον Σεπτέμβριο σε βιομηχανική κλίμακα ένα εμβόλιο που θα αναπτύξει το ερευνητικό εργαστήριο επιδημιολογίας και μικροβιολογίας Nikolaï Gamaleïa.

«Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις (…) θα μπορούμε να παράσχουμε από αυτόν τον χρόνο μερικές εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις εμβολίου τον μήνα, κατόπιν έως και μερικά εκατομμύρια από τις αρχές του επόμενου έτους», εξήγησε ο Ρώσος υπουργός σε δηλώσεις του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων, που εμπλέκεται στη διαδικασία ανάπτυξης, είπε σήμερα ότι η επίσημη έγκριση του εμβολίου αναμένεται να γίνει σε «δέκα ημέρες».

«Θα είμαστε μπροστά όχι μονάχα από τις ΗΠΑ, αλλά επίσης από άλλες χώρες. Θα πρόκειται για το πρώτο εγκεκριμένο εμβόλιο κατά του κορονοϊού», υπογράμμισε ο Κιρίλ Ντμίτριεφ σε δηλώσεις του σε ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Η Ρωσία εργάζεται εδώ και μήνες, όπως και πολλές άλλες χώρες παγκοσμίως, σε διάφορα σχέδια εμβολίων εναντίον της Covid-19. Το συγκεκριμένο από το κέντρο Gamaleïa εκπονείται σε συνεργασία με το υπουργείο Άμυνας.

Το υπουργείο γνωστοποίησε σήμερα, σε ένα δελτίο τύπου, ότι οι κλινικές δοκιμές σε στρατιωτικούς «έδειξαν ξεκάθαρα μια εμφανή ανοσοποιητική ανταπόκριση» μπροστά στον νέο κορονοϊό, «χωρίς παρενέργειες ή ανωμαλίες».

Ερευνητές, εντούτοις, εκφράζουν ανησυχία μπροστά στην ταχεία ανάπτυξη των ρωσικών εμβολίων, εκτιμώντας πως ορισμένα στάδια ενδέχεται να παραλειφθούν προκειμένου να επιταχυνθούν οι εργασίες υπό την πίεση των αρχών.

Ο Βιτάλι Ζβερέφ, καθηγητής και επικεφαλής του εργαστηρίου του ερευνητικού ινστιτούτου Metchnikov, επισήμανε σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είναι πάρα πολύ νωρίς να εγκριθεί ένα εμβόλιο το οποίο δεν έχει δοκιμαστεί επαρκώς για να επιβεβαιωθεί η ασφάλειά του.

«Είναι αδύνατο να επιβεβαιωθεί η ασφάλεια ενός εμβολίου σε ένα χρονικό διάστημα όπως αυτό που μας χωρίζει από την έναρξη της πανδημίας».

Ως «μεμονωμένο γεγονός» αξιολογείται, τουλάχιστον προς το παρόν, η μία περίπτωση κορονοϊού στην ομοσπονδιακή καγκελαρία στη Βιέννη, της οποίας οι υπηρεσίες λειτούργησαν εκ νέου σήμερα, ωστόσο με κάποιους περιορισμούς, καθώς σήμερα εργάστηκαν μόνον εκείνοι οι υπάλληλοι οι οποίοι δεν βρίσκονταν στα γραφεία τους την περασμένη εβδομάδα.

«Μεμονωμένη» η περίπτωση κορονοϊου στην ομοσπονδιακή καγκελαρία στη Βιέννη - ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς πρόκειται να υποβληθεί σε ένα ακόμη τεστ

Το υπόλοιπο προσωπικό συνεχίζει να εργάζεται από το σπίτι προς το παρόν, παρόλο που τα τεστ ήταν όλα αρνητικά και μόνον τα δύο πρόσωπα που μοιράστηκαν το γραφείο με τον μολυσμένο συνεργάτη, βρίσκονται στην καραντίνα.

Ο ίδιος ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς δεν θα βρεθεί μέσα στις επόμενες δύο έως τρεις ημέρες στην καγκελαρία και μεθαύριο, Τετάρτη, πρόκειται να υποβληθεί - όπως και οι υπόλοιποι απασχολούμενοι εκεί - σε ένα ακόμη τεστ για κορονοϊό.

Ο συνεργάτης της καγκελαρίας, ο οποίος, έπειτα από την εμφάνιση συμπτωμάτων, είχε υποβληθεί σε ιδιωτικό τεστ με θετική έκβαση, δεν έχει να κάνει με τον Αυστριακό καγκελάριο, καθώς εκτελεί κυρίως γραμματειακή εργασία, όπως δεν έχει να κάνει και με τις δύο υπουργούς της καγκελαρίας, Καρολίνε Έντσταντλερ και Σουζάνε Ράαμπ.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα τρέχοντα στοιχεία του υπουργείου Υγείας στη Βιέννη, μικρή αύξηση, κατά 20 νέες περιπτώσεις μέσα στο τελευταίο εικοσιτετράωρο εμφανίζει ο αριθμός των νοσηλευόμενων με κορονοϊό σε νοσοκομεία, που ανέρχονταν σήμερα στις 16.00 τοπική ώρα (17.00 ώρα Ελλάδας) σε 113, και απ' αυτούς οι 21 βρίσκονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες ημέρες κατά τις οποίες η αύξηση των κρουσμάτων ήταν τριψήφια- έχοντας μάλιστα πλησιάσει και τα 200- τις τελευταίες 24 ώρες ήταν μόνο διψήφια, και συγκεκριμένα 77 νέα κρούσματα.

Συνολικά έχουν καταγραφεί έως σήμερα 21.333 επιβεβαιωμένα κρούσματα νέου κορονοϊού στην Αυστρία, οι θάνατοι έχουν φτάσει τους 700 και έχουν διενεργηθεί 910.437 διαγνωστικά τεστ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)