to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:24 | 28.02.2020

Κοινωνία

Τέταρτο κρούσμα κορωνοϊού - Αναστέλλονται όλες οι σχολικές εκδρομές στο εξωτερικό

4 τα θετικά στον ιό δείγματα στην Ελλάδα - Η μεγάλη πλειοψηφία των κρουσμάτων είναι ήπια, λέει ο καθηγητής Χρ. Χατζηχριστοδούλου.


Υπενθυμίζεται, ότι μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί τέσσερα θετικά στον ιό δείγματα και αφορούν μία 38χρονη στη Θεσσαλονίκη, το παιδί της και άλλες δυό γυναίκες, ηλικίας 40 και 36 ετών στη Αθηνα. 

Όλοι εξακολουθούν να νοσηλεύονται στα νοσοκομεία αναφοράς, ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη και «Αττικόν» στην Αθήνα και είναι σε καλή γενική κατάσταση. Και οι τρεις γυναίκες είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στη Βόρεια Ιταλία. Την ίδια ώρα, μετά την ακύρωση όλων των καρναβαλικών εκδηλώσεων σε μια προσπάθεια ανάσχεσης της εξάπλωσης του κοροναϊού, ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ, Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι ακυρώνονται και όλες οι μαθητικές εκδρομές στο εξωτερικό. Όπως εξήγησε ο κ. Τσιόδρας, ο λόγος της αναστολής των σχολικών εκδρομών στο εξωτερικό έχει να κάνει με τη δυσκολία ιχνηλάτησης των επαφών.

Οι μαθητές του Κολεγίου Αθηνών που βρίσκονταν σε εκδρομή στο Λονδίνο με την κόρη της 40χρονης, η οποία βρέθηκε θετική στον κοροναϊό και νοσηλεύεται σε ειδικό θάλαμο στο νοσοκομείο «Αττικόν», επιστρέφουν στην Ελλάδα με ναυλωμένη πτήση από το Κολέγιο Αθηνών, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο το υπουργείο Υγείας.

Στο Λονδίνο θα παραμείνει η κόρη της 40χρονης και ένας ακόμη μαθητής, από το ίδιο σχολείο, καθώς αναμένονται τα αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων για κοροναϊό. Οι υπόλοιποι μαθητές θα επιστρέψουν στην Ελλάδα και στο αεροδρόμιο θα τους περιμένει ειδικό κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) το οποίο θα τους δώσει συμβουλές να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και τις επαφές με άλλα άτομα. Σε περίπτωση που τα δείγματα των δύο μαθητών που παραμένουν σε ξενοδοχείο στο Λονδίνο, είναι θετικά στον κοροναϊό, τότε και οι υπόλοιποι θα κληθούν από τον ΕΟΔΥ να δώσουν δείγμα προς εξέταση.

Κλειστά 8 σχολεία σε Αττική - Απολύμανση κτιριών και σχολείων στη Θεσσαλονίκη

Με απόφαση των υπουργείων θα μείνουν κλειστά προκειμένου να απολυμανθούν το 4ο Λύκειο Χαιδαρίου και το 4ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου . Επίσης το 11ο λύκειο Περιστερίου, το 1ο Πειραματικό λύκειο Αθηνών , το 1ο Γυμνάσιο Γλυφάδας , το 1ο Λύκειο Γλυφάδας , το 19ο Νηπιαγωγείο Περιστερίου και το 5ο Δημοτικό Περιστερίου .

Κλειστά παραμένουν και τρία ιδιωτικά σχολεία της Αθήνας καθώς εξετάζεται το ενδεχόμενο επαφής μέλους της σχολικής κοινότητας με προσβληθέντα από κοροναϊό. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, πρόκειται για τα σχολεία:

Γυμνάσιο και Λύκειο Κολεγίου Αθηνών
Γυμνάσιο και Λύκειο Κολεγίου Ψυχικού
Nηπιαγωγείο "I. M. KAPPAΣ"

Επιπλεόν, σε προληπτική απολύμανση όλων των δημοτικών κτιρίων και του συνόλου των σχολικών συγκροτημάτων προχωρά ο δήμος Θεσσαλονίκης. Η απολύμανση των σχολείων αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι την Τρίτη, 3 Μαρτίου, ενώ στα δημοτικά κτίρια θα πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος εβδομάδας.

Η πρωτοβουλία έρχεται σε συνέχεια των άλλων ενεργειών που αποφάσισε ο Δήμος Θεσσαλονίκης, μετά τον εντοπισμό του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος κοροναϊού στην πόλη, ενώ ήδη τοποθετήθηκαν στις στάσεις του ΟΑΣΘ οι αφίσες με οδηγίες πρόληψης και προστασίας των πολιτών από τον κοροναϊό.

Χρ. Χατζηχριστοδούλου: Η μεγάλη πλειοψηφία των κρουσμάτων του Covid-19 είναι ήπια

Η μεγάλη πλειοψηφία των κρουσμάτων είναι ήπια και η θνητότητα στον γενικό πληθυσμό είναι χαμηλότερη του 2%, δήλωσε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, μιλώντας για τον Covid-19 στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Δεν πρέπει να προκαλείται πανικός. Τα μέτρα που παίρνει η Πολιτεία δεν τα παίρνει επειδή είναι εξαιρετικά σοβαρό το νόσημα, θέλουμε να περιορίσουμε τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων», τόνισε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

«Ο ιός που έχει χαρακτηριστικά που τον κάνουν να μεταδίδεται είναι ένα ιός που δεν έχει πολύ βαριά κλινική εικόνα. Ένας ιός άλλωστε που σκοτώνει τα θύματά του δεν μεταδίδεται γιατί δεν προλαβαίνει να μεταδοθεί. Εάν εγώ αρρωστήσω σοβαρά και μείνω στο σπίτι δεν κυκλοφορώ να μεταδώσω», τονίζει ο διευθυντής του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου συμμετέχει μαζί με άλλους ερευνητές σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα που αφορά τις πύλες εισόδου (αεροδρόμια, λιμάνια κ.ά.), την  Ευρωπαϊκή Κοινή Δράση με την ονομασία HEALTHYGATEWAYS.    Με βάση αυτή την ευρωπαϊκή εμπειρία, ο καθηγητής τονίζει πως  «στις πύλες είδαμε πως η αποτελεσματικότητα έτσι και αλλιώς αυτού του μέτρου (σ.σ exit και entry screenings) είναι περιορισμένη και πρέπει να συνδυάζεται με μέτρα στην κοινότητα [...] Η ουσία είναι η πληροφόρηση των επιβατών. Παρά και τα παράπλευρα θετικά αποτελέσματα που έχουν αυτοί οι έλεγχοι, η έρευνά μας έδειξε πως οι χώρες δεν πρέπει να επικεντρώνονται σε αυτό», εξήγησε ο Έλληνας επιστήμονας, σημειώνοντας ότι ο σημαντικότερος «κρίκος» του συστήματος είναι το νοσοκομείο.

   «Η πραγματική πύλη εισόδου είναι το νοσοκομείο, (ο πολίτης) τελικά θα καταλήξει εκεί. Μελετήσαμε τα πρώτα 320 κρούσματα του Covid-19 -κρούσματα εκτός Κίνας- και είδαμε πως συνολικά από όλα τα αεροδρόμια/πύλες εισόδου εντοπίστηκαν το 13% των εισαγόμενων κρουσμάτων από χώρες εκτός Κίνας», τόνισε ο κ.Χατζηχριστοδούλου, επισημαίνοντας πως το υπόλοιπο 87% εντοπίζεται στα νοσοκομεία που πήγαν οι ασθενείς.

   Ο κ. Χατζηχριστοδούλου εξήγησε, τέλος, πως με βάση την έρευνα του Εργαστηρίου του οποίου προΐσταται και τα δεδομένα που έχουν προκύψει μέχρι σήμερα, ο Covid-19 «πλήττει ευαίσθητες ομάδες, τουτέστιν μεγάλες ηλικίες με συνοδά νοσήματα». Αυτό, δε, στο οποίο στοχεύουν οι φορείς «είναι να μην υπάρξει μια μεγάλη αύξηση (σ.σ των κρουσμάτων)», με κύρια εστίαση την αντοχή του συστήματος υγείας.

   «Εδώ μας βοηθάει πως όσο μπαίνουμε στην άνοιξη και το καλοκαίρι, η μεταδοτικότητα μειώνεται. Εκτιμώ πως δεν θα έχουμε τουλάχιστον για φέτος ένα μεγάλο κύμα (σ.σ κρουσμάτων)», κατέληξε ο επιστήμονας.

Μέτρα προστασίας από το Υπ. Υγείας

Οδηγίες προς τις Υγειονομικές Περιφέρειες, απέστειλε το υπουργείο Υγείας για το επισκεπτήριο και την παραμονή συνοδών ασθενών στα νοσοκομεία όλης της χώρας, στο πλαίσιο διασφάλισης της προφύλαξης των νοσηλευόμενων ασθενών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Πιο συγκεκριμένα, για τους νοσηλευόμενους ασθενείς με ογκολογικά, αιματολογικά νοσήματα, ή άλλα νοσήματα που προκαλούν ανοσοκαταστολή (συγγενή ή επίκτητη, λόγω φαρμακευτικής αγωγής ή χρονίου νοσήματος), τα μέτρα που λαμβάνονται είναι τα εξής:

• Κατάργηση του επισκεπτηρίου και, όπου κρίνεται αναγκαίο, να υπάρχει ένας συνοδός στον οποίο θα δίδεται ειδική άδεια.

• Οι συνοδοί θα πρέπει να είναι ενήμεροι για την εφαρμογή των προφυλάξεων επαφής (απολύμανση χεριών, χρήση μάσκας κ.λ.π.).

• Δεν επιτρέπεται η παραμονή στο νοσοκομείο συνοδών που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα ενδεικτικό λοίμωξης ανώτερου αναπνευστικού (πυρετό, δεκατική πυρετική κίνηση, βήχα, φαρυγγαλγία, ρινική καταρροή).

Σύσκεψη στο Μαξίμου για τις επιπτώσεις στην οικονομία

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να συζητήσουν τις επιπτώσεις του διεθνούς προβλήματος του κοροναϊού στην ελληνική οικονομία, στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Παρουσιάστηκαν από το οικονομικό επιτελείο εναλλακτικά σενάρια και κατατέθηκαν προτεινόμενα μέτρα για κάθε σενάριο, για την αγορά εργασίας και για τις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους εταίρους μας της ΕΕ, προκειμένου να αποτιμηθεί η κατάσταση και να αναληφθούν κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες.   Ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης αναλαμβάνει τον συντονισμό των επαφών με τους εκπροσώπους των κλάδων της οικονομίας που επηρεάζονται ή πιθανόν να επηρεαστούν από την εξάπλωση της νόσου, προκειμένου να αναληφθούν οι κατάλληλες δράσεις.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)