to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:14 | 03.12.2021

Κοινωνία

Εμβολιασμός: Στο τρίμηνο η αναμνηστική δόση

Η επιτροπή ανακοίνωσε τη χορήγηση της τρίτης δόσης σε διάστημα μικρότερο των έξι μηνών


(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Την παγκόσμια πρωτοτυπία έχει η χώρα μας καθώς ο πρωθυπουργός εισηγείται και οι επιστήμονες απλώς επικυρώνουν αποφάσεις. Το άνοιγμα της πλατφόρμας για την 3η δόση του εμβολίου κατά της Covid-19 για όλους τους πολίτες 18 και άνω στους τρεις μήνες, ανακοίνωσε, στο πλαίσιο έκτακτης ενημέρωσης ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Την απόφαση έλαβε η κυβέρνηση μετά από πρόταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Σήμερα, πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών από τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, αναφορικά με την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για το χρόνο χορήγησης της τρίτης δόσης του εμβολίου έναντι της νόσου COVID-19.

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης Θανάσης Κοντογεώργης ανέφερε νωρίτερα σε συνέντευξή του ότι, «η εθνική επιτροπή εμβολιασμών υπό την κυρία Θεοδωρίδου που έχει κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά όλο αυτό το διάστημα, λαμβάνει υπόψη τα επιστημονικά δεδομένα και όντως φαίνεται από τις συζητήσεις που γίνονται, ότι ίσως το 4μηνο είναι ο πρόσφορος χρόνος. Θεωρώ ότι ακόμα και σήμερα θα συνέλθει η επιτροπή πάλι, που το εξετάζει ήδη, επομένως θα έχουμε και ως προς αυτό μια εξέλιξη».

Σε ίδια δήλωση προχώρησε νωρίτερα και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, σημειώνοντας ότι τα δεδομένα δείχνουν ότι μετά τους τέσσερις μήνες είναι μικρότερη η προστασία και είναι προς όφελος των πολιτών να γίνει νωρίτερα η τρίτη δόση. Το σχετικό αίτημα είχε καταθέσει πριν από λίγες ημέρες η κυβέρνηση προς εξέταση στην Επιτροπή, με το σκεπτικό ότι η ανοσία φθίνει προοδευτικά και στους 6 μήνες ήδη ο πολίτης είναι «ευάλωτος».

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας την Τετάρτη στη Βουλή είχε δηλώσει: «Έχω ζητήσει και από την Επιτροπή Εμβολιασμών να εξετάσει να συντομευθεί το διάστημα μεταξύ 2ης και 3ης δόσης, καθώς δεν είμαι γιατρός, αλλά μου είναι απολύτως προφανές ότι η ανοσία φθείρει σταδιακά. Δεν τη χάνει κανείς απότομα στους 6 μήνες. Εάν μπορούμε, λοιπόν, κύριε υπουργέ και πιστεύω ότι έχουμε τη δυνατότητα, και μας το εγκρίνουν αυτό οι ειδικοί, να ανοίξουμε την 3η δόση ενδεχομένως και στους 4 μήνες».

Ερωτηθείς σχετικά από την συντάκτη της «Αυγής» Αντώνη Ραυτόπουλο, ο Μάριος Θεμιστοκλέους προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και ανέφερε ότι η απόφαση λήφθηκε «στηριζόμενοι στα επιστημονικά δεδομένα τα δικά μας και των άλλων χωρών».

Mε πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Έθνος, Αυγή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)