to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:19 | 12.03.2020

Κοινωνία

Κορωνοϊός: Πρώτος θάνατος στην Ελλάδα, 117 τα κρούσματα - Όλες οι εξελίξεις εντός της χώρας (liveblog)

Υπέκυψε το ξημέρωμα της Πέμπτης ο 66χρονος που νοσηλευόταν από τις 2 Μαρτίου στο ΠΓΝ Πατρών - Τι προβλέπει η ΠΝΠ με τα έκτακτα μέτρα για άδειες εργαζομένων, επιδόματα εκδηλώσεις κ.λπ. - Έκτακτα μέτρα στο δημόσιο - Αναστολή όλων των πρωταθλημάτων - Κλείνουν θέατρα, κινηματογράφοι, χώροι και πολιτιστικών εκδηλώσεων - Όλες οι εξελίξεις εντός Ελλάδας σε liveblog


Από το υπ. Υγείας ανακοινώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης ο πρώτος θάνατος από το νέο κορονοϊό SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Πρόκειται για τον 66χρονο που νοσηλευόταν από τις 2 Μαρτίου στο ΠΓΝ Πατρών

«Πρόκειται για 66χρονο Έλληνα πολίτη, με υποκείμενα νοσήματα, ο οποίος εισήχθη στη Μονάδα Αρνητικής Πίεσης του ΠΓΝ Πατρών στις 2 Μαρτίου 2020 και διασωληνώθηκε στις 6 Μαρτίου 2020. Το πρωί της 10ης Μαρτίου, ο ασθενής παρουσίασε σημαντική επιδείνωση, που εξελίχθηκε σε πολυοργανική ανεπάρκεια και κατέληξε, πάρα τις γενόμενες θεραπευτικές παρεμβάσεις, στις 12 Μαρτίου 2020 στις 03:15», αναφέρει συγκεκριμένα η ανακοίνωση.

Συνολικά 117 τα κρούσματα του κορωνοϊου στη χώρα, 10 «ορφανά», 18 νέα

Τα περισσότερα θετικά κρούσματα κορονοϊού στην χώρα μας εντοπίζονται πλέον στην περιοχή της Αττικής, όπως επισήμανε στην επίσημη ενημέρωσή του προς τους ιατρικούς συντάκτες, ο εκπρόσωπος του υπουργείου υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας.

Αναφερόμενος στα νεότερα κρούσματα είπε ότι αυτά ανέρχονται σε 18 και συνολικά τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα είναι 117, συμπεριλαμβανομένου και του 66χρονου που απεβίωσε στο νοσοκομείο της Πάτρας.

Από τα κρούσματα αυτά 82 είναι εισαγόμενα, 25 είναι επαφές τους και 10 χαρακτηρίζονται «ορφανά», που σημαίνει ότι εντοπίστηκαν από δειγματοληπτικό έλεγχο στην κοινότητα και δεν γνωρίζουμε την πηγή μετάδοσης.

Ο κ. Τσιόδρας είπε επίσης ότι 15 πιθανά κρούσματα διερευνώνται, ανέφερε ότι 3 ασθενείς, ένας επιπλέον από χθες, νοσηλεύονται πλέον σε ΜΕΘ, και 2 ασθενείς πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο αναφοράς ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι τα μέτρα εντείνονται και εξήγησε ότι κλειδί στον έλεγχο διασποράς του ιού, αποτελούν οι συναθροίσεις. «Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα πάντα αλλά μπορούμε να αποφεύγουμε τις συναθροίσεις. Είναι πολύ σημαντική η ατομική ευθύνη». Ο κ. Τσιόδρας, είπε ότι σε σχέση με άλλες χώρες, προσπαθούμε να λειτουργήσουμε προληπτικά και ως ένα βαθμό τα έχουμε καταφέρει χωρίς βέβαια να λέμε ότι ο ιός δεν έχει διασπαρθεί στην κοινότητα. «Έχουμε κύκλους μετάδοσης του ιού στην κοινότητα», είπε χαρακτηριστικά αλλά τόνισε ότι «προσπαθούμε να καθυστερήσουμε την εμφάνιση πολλών κρουσμάτων μαζί, ιδίως σε μεγαλύτερους σε ηλικία συνανθρώπους μας». Για μια ακόμη φορά ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι μένουμε σπίτι μας με ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης και διευκρίνισε ότι οι μη ευπαθείς ομάδες που περνούν σχετικά ήπια την ίωση που προκαλεί ο κορονοϊός δεν θα έχει πλέον νόημα να εξετάζονται για αυτόν. «Δεν χρειάζεται να γνωρίζετε το αποτέλεσμα αν είστε υγιείς και έχετε ήπια συμπτώματα», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι με χρόνια νοσήματα και ανοσοκαταστολή, είναι σημαντικό όταν εμφανίζουν πυρετό και βήχα να επικοινωνούν με τα νοσοκομεία τα οποία θα διαχειρίζονται τον τρόπο με τον οποίο θα εξετάζονται για τον κορονοϊό αλλά και αν απαιτείται η μεταφορά τους σε αυτά.

Όπως ανακοίνωσε, ο κ. Τσιόδρας, κλείνουν για 15 ημέρες παιδότοποι, θέατρα χώροι καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, κέντρα διασκέδασης, δικαστήρια και γυμναστήρια ενώ για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία θα αποφασίσει αρμοδίως το υπουργείο Πολιτισμού.

Η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών των νέων κρουσμάτων βρίσκεται σε εξέλιξη. να σημειωθεί ότι επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε εργαζόμενο στην ΕΡΤ, καθώς και σε σχολή του Πολυτεχνείου. Υπάρχει ωστόσο και μια θετική είδηση, καθώς εξιτήριο από το ΑΧΕΠΑ πήραν η 38χρονη, που υπήρξε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Ελλάδα, και ο γιός της.

Έκτακτα μέτρα παντού

Εν τω μεταξύ, αυξάνονται διαρκώς τα έκτακτα μέτρα σε διάφορες υπηρεσίες του δημόσιου τομέα, όπως στον ΕΦΚΑ με αναστολή λειτουργίας των ΚΕΠΑ και στην Περιφέρεια Αττικής, ενώ διατάχθηκε και αναστολή όλων των πρωταθλημάτωνΚλείνουν θέατρα, κινηματογράφοι, χώροι και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Αρνητικός στον κορωνοϊό ο ναυτικός του «Blue Star Myconos» με τους 341 επιβάτες

Απέπλευσε από το λιμάνι της Λήμνου, το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Blue Star Myconos» που παρέμενε από χθες το βράδυ στο νησί, με 341 επιβάτες και 77 μέλη πλήρωμα, μετά την αναφορά ότι μέλος του πληρώματος εμφάνισε ύποπτα συμπτώματα για κορωνοϊό.

H Attica Group σε νωρίτερη ανακοίνωσή της αναφέρει πως «127 επιβάτες με προορισμό τη Λήμνο αποβιβάσθηκαν έχοντας λάβει οδηγίες από τις Υγειονομικές Αρχές Λήμνου, ενώ οι υπόλοιποι επιβαίνοντες, 343 επιβάτες και 77 πλήρωμα, παραμένουν στο πλοίο».

 Εκτακτα μέτρα - Τι θα ισχύει με άδειες, επιδόματα και εκδηλώσεις

Δημοσιεύτηκε σήμερα σε ΦΕΚ η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με θέμα τα τα κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορονοϊού στην Ελλάδα. Αναλυτικά τι προβλέπει

Οι σημαντικότερες εξελίξεις των τελευταίων ωρών:

Παρακολουθούμε όλες τις εγχώριες εξελίξεις σε Liveblog (για τις εξελίξεις παγκοσμίως δείτε το αντίστοιχο Liveblog εδώ):

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)