to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:24 | 07.12.2021

Κοινωνία

Κορωνοϊός: 100 νεκροί την ημέρα μέχρι το τέλος του έτους - «Διαχειρίσιμη» βλέπει την τραγική κατάσταση η κυβέρνηση

Δυσχεραίνει η κατάσταση μετά και από τον τραγικό αριθμό των 116 νεκρών από κορωνοϊό - «Δεν σοκαριζόμαστε πια από τον αριθμό των νεκρών και αυτό είναι το πρόβλημα. Έχει γίνει περίπου αποδεκτό ότι δεν τρέχει τίποτα», επισημαίνει ο καθηγητής Γ. Παυλάκης


Αυξάνεται η πληρότητα μέρα με την ημέρα στις ΜΕΘ των δημοσίων νοσοκομείων της Αθήνας από ασθενείς με κορωνοϊό που φθάνουν καθημερινά από νοσοκομεία της περιφέρειας. Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, τις τελευταίες ημέρες δεκάδες ασθενείς από διάφορες περιοχές της χώρας καταφθάνουν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στην Αττική με διαδικασίες εξπρές, προκειμένου να νοσηλευθούν σε ένα κρεβάτι ΜΕΘ, λόγω έλλειψης κλινών στις μικρές πόλεις της υπόλοιπης Ελλάδος.

Την ίδια στιγμή που η πληρότητα στις ΜΕΘ αυξάνεται και ασθενείς διασωληνόνται ακόμη και εκτός των ΜΕΘ, ο γενικός γραμματέας του υπ. Υγείας, Μ. Θεμιστοκλέους, δηλώνει δημόσια ότι η κατάσταση στο σύστημα υγείας είναι «διαχειρίσιμη». 

Γ. Παυλάκης: 100 νεκροί την ημέρα μέχρι το τέλος του χρόνου

Την ασφυκτική κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και την σοβαρότητα της τραγικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η πανδημία επισημαίνουν καθημερινά γιατροί και επιστήμονες. 

Ο Γ. Παυλάκης, γιατρός - καθηγητής στις ΗΠΑ, εκτίμησε ότι ο αριθμός των νεκρών από κορονοϊό θα είναι υψηλός μέχρι τα Χριστούγεννα ή το τέλος του χρόνου. Ο επιστήμονας τόνισε ότι ενδέχεται να παρατηρούμε καθημερινά 100 νεκρούς, μέχρι τις γιορτές, ενώ πρόσθεσε πως να φτάσουμε τους 20.000 ακόμα και 21.000 περίπου  νεκρούς στη χώρα μας, μέχρι το τέλος του χρόνου. «Δεν σοκαριζόμαστε πια από τον αριθμό των νεκρών και αυτό είναι το πρόβλημα.  Έχει γίνει περίπου αποδεκτό ότι δεν τρέχει τίποτα», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Σε ό,τι αφορά τη μετάλλαξη Όμικρον, ο κ. Παυλάκης είπε πως έχουμε να κάνουμε με ένα πάρα πολύ μεταδοτικό στέλεχος, ενώ είμαστε περίπου στο επίπεδο του ιού της ιλαράς που είναι αερομεταδιδόμενο.

Ταυτόχρονα, υπογράμμισε πως ό,τι ανέφεραν οι επιστήμονες για την μετάλλαξη Δέλτα, ισχύει 2 ή 3 φορές παραπάνω για την Όμικρον. «Όπου υπάρχει συγκέντρωση ανθρώπων, θα σημειώνεται διασπορά του ιού, ακόμα και σε εμβολιασμένους», πρόσθεσε.

«Στη Νότια Αφρική τα κρούσματα επεκτείνονται και πολλαπλασιάζονται μέχρι τώρα δεν έχουν σημειωθεί βαριά περιστατικά, ωστόσο αυτό συμβαίνει γιατί έχουμε κρούσματα σε μικρές ηλικίες», τόνισε για τις μέχρι τώρα ενδείξεις σχετικά με το μεταλλαγμένο στέλεχος.

Σχετικά με την αναμνηστική δόση, επεσήμανε ότι ο καινούριος εμβολιασμός προσθέτει στο επίπεδο των αντισωμάτων, ειδικά ο 2ος και ο 3ος. Ανέφερε δε ότι  άτομα  όπως οι ανοσοκατασταλμένοι θα χρειαστούν ακόμα και 4η δόση εμβολίου, καθώς ο επαναλαμβανόμενος εμβολιασμός τους προσθέτει παραπάνω ανοσία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)