to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:25 | 28.03.2021

Κοινωνία

24χρονος πρόσφυγας έθεσε τέλος στη ζωή του όταν έμαθε ότι παρατείνεται η κράτησή του στο κολαστήριο της Κορίνθου

Ο Ιμπραήμ, ένας νέος άνθρωπος, 24 χρονών, κρεμάστηκε στο κέντρο κράτησης προσφύγων της Κορίνθου, όπου κρατούνταν ήδη επί 16 μήνες, όταν έμαθε ότι αντί να απελευθερωθεί, παρατείνεται η κράτησή του - Ακολούθησαν διαμαρτυρίες με φωτιές στο κέντρο - ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας: Ζητάμε άμεση κατάργηση της παράνομης, απαράδεκτης και απάνθρωπης «διοικητικής κράτησης» που φτάνει μέχρι και τους 36 μήνες ισοπεδώνοντας ανθρώπινες ψυχές - Στο ΠΡΟΚΕΚΑ της Κορίνθου κρατούνται 850 άνθρωποι!


Σύμφωνα με την κουρδική ειδησεογραφική σελίδα Pishti-News ο πρόσφυγας από το Κουρδιστάν που ονομάζεται Ibrahim, μετά από 16 μήνες κράτησης σήμερα ανέμενε την απελευθέρωση του αλλά αντ' αυτού τού επέδωσαν απόφαση παράτασης της κράτησης του, γεγονός που τον οδήγησε να βάλει τέλος στη ζωή του.

Στο ΠΡΟΚΕΚΑ (κέντρο προαναχωρησιακής κράτησης) της Κορίνθου στοιβάζονται εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, με μόνο «αδίκημα» ότι δεν έχουν χαρτιά, σε άθλιες συνθήκες. 

Στη φωτογραφία από το phistinews, διακρίνεται το άψυχο σώμα του 24χρονου Ιμπραήμ μετά την αυτοκτονία του

Η είδηση της αυτοκτονίας του 24χρονου έρχεται μόλις λίγα 24ωρα μετά το γεγονός του θανάτου άλλου πρόσφυγα, στο ΠΡΟΚΕΚΑ της Κω, που σύμφωνα με τις καταγγελίες σφάδαζε επί 3ήμερο από τους πόνους και πέθανε επειδή δεν μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο.

Διαμαρτυρίες για το χαμό του 24χρονου

Όπως αναφέρει τηλεγράφημα του ΑΠΕ, επεισόδια σημειώθηκαν αργά σήμερα (Σάββατο) το απόγευμα στο προαναχωρησιακό κέντρο κράτησης Κορίνθου, όπου διαμένουν περίπου 700 μετανάστες. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν εντοπίστηκε νεκρός μέσα στο κέντρο ένας 24χρονος μετανάστης.

Συγκεκριμένα, μετανάστες έβαλαν φωτιά μέσα στο κέντρο, με αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές ζημιές. Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις, αλλά και 10 πυροσβέστες με πέντε οχήματα, οι οποίοι κατάφεραν να σβήσουν την φωτιά πριν πάρει έκταση. Στην περιοχή επικρατεί ηρεμία, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τα αίτια θανάτου του 24χρονου μετανάστη.

«Ένα παιδί κρεμάστηκε», «κύριε Μητσοτάκη, δεν είναι καλός ο νόμος»: οι μαρτυρίες των προσφύγων μέσα από το ΠΡΟΚΕΚΑ μετά το τραγικό γεγονός

ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας: Η κυβέρνηση καθιέρωσε τους 36 μήνες διοικητικής κράτησης χωρίς αδίκημα, πενταπλασίασε τον αριθμό όσων στοιβάζονται στα ΠΡΟΚΕΚΑ

Την άμεση αντίδραση της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας προκάλεσε η τραγική είδηση της αυτοκτονίας του 24χρονου στην κλειστή δομή της Κορίνθου, με ιδιαίτερη αναφορά  στη νέα κυβερνητική πολιτική που επέκτεινε τη «διοικητική» κράτηση, αλλά και στις συνθήκες κράτησης μεταναστών και προσφύγων στο ΠΡΟΚΕΚΑ

«Ένας νέος άνθρωπος αυτοκτόνησε σήμερα στο Προ-Αναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟΚΕΚΑ) Κορίνθου. Νωρίτερα σύμφωνα με δημοσιεύματα, του είχε ανακοινωθεί ότι παρατείνεται η κράτησή του μετά από 15 μήνες εγκλεισμού στο κέντρο – φυλακή”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Για την κυβέρνηση που καθιέρωσε τους 36 μήνες διοικητικής κράτησης χωρίς αδίκημα, που πενταπλασίασε τον αριθμό αυτών που στοιβάζονται στα ΠΡΟΚΕΚΑ της χώρας, που απολύει προσωπικό από τις κοινωνικές και υγειονομικές υπηρεσίες των δομών εν μέσω πανδημίας, που αφήνει άστεγες οικογένειες στους Αγ. Θεοδώρους, που παρακολουθεί κρατούμενους να πεθαίνουν αβοήθητοι στην Κω και ξυλοφορτώνει αυτούς που διαμαρτύρονται για τον χρόνο κράτησής τους και τις συνθήκες στο Παρανέστι, το τελευταίο τραγικό γεγονός στην Κόρινθο φαίνεται πως δεν έχει καμία σημασία.

Όταν παρέδωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλιο του 2019, στο Κέντρο Κράτησης Κορίνθου υπήρχαν περίπου 200 άτομα, ενώ σήμερα ανέρχονται σε περισσότερα από 850. Ο χρόνος διοικητικής κράτησης ήταν τρεις μήνες,φτάνοντας το πολύ στους 6, και ήταν το έσχατο μέτρο και όχι ο κανόνας. Οι κοινωνικές και υγειονομικές υπηρεσίες είχαν το αναγκαίο προσωπικό και οι επισκέψεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μαζί με την Αλληλεγγύη για Όλους ήταν συνεχείς, όπως μέχρι και σήμερα.

Ζητάμε άμεση κατάργηση της παράνομης, απαράδεκτης και απάνθρωπης διοικητικής κράτησης που φτάνει μέχρι και τους 36 μήνες ισοπεδώνοντας ανθρώπινες ψυχές και έχεικαταγγελθεί πολλές φορές από το Συμβούλιο της Ευρώπης οδηγώντας τη χώρα σε σωρεία καταδικών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αφού η διοικητική κράτηση μπορεί να εφαρμόζεται μόνο κατ’ εξαίρεση και μόνο αφού έχουν εξαντληθεί όλα τα εναλλακτικά μέτρα.

Ζητάμε άμεση αποσυμφόρηση του ΠΡΟΚΕΚΑ Κορίνθου, όσο και των άλλων κέντρων πανελλαδικά,και αλλαγή της πολιτικής γενικευμένης κράτησης που δημιουργεί φυλακές-αποθήκες ψυχών σε όλη τη χώρα. Οι ανοιχτές δομές με κανόνες και σχέδιο είναι αυτές που μπορούν να αποτελέσουν βιώσιμη λύση στην διαχείριση του προσφυγικού μακριά από τις εκρηκτικές καταστάσεις που δημιουργούν οι κλειστές δομές.

Ζητάμε άμεσες προσλήψεις προσωπικού από το Υπουργείο Υγείας στις υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες των ΠΡΟΚΕΚΑ και όχι περικοπέςόπως στην Κόρινθο,όπου πρόσφατα απολύθηκαν τουλάχιστον 4 εργαζόμενες αφήνοντας ένα σημαντικό κενό στην καθημερινή λειτουργία του Κέντρου και στήριξη των κρατουμένων.

Καλούμε την κοινωνία να αγωνιστεί μαζί μας για να μην συνηθίσουμε τέτοια τραγικά περιστατικά, έχοντας πάντα υπόψη ότι η εξαθλίωση των πιο ευάλωτων δείχνει την ποιότητα της δημοκρατίας μας και απειλεί στην εξαθλίωση της πλειοψηφίας.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση για την απάνθρωπη και ανάλγητη πολιτική της που, από τότε που ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας, οδηγεί στην υποτίμηση της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας».

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει την ξενοφοβική πολιτική της κυβέρνησης που οδήγησε στην αυτοκτονία του 24χρονου στην Κόριθο

Η Νεολαία σχολιάζει τον θάνατο του νεαρού Κούρδου και μας θυμίζει πως αυτή ήρθε μεριές μόνο μέρες μετά τον θάνατο του Macky Diabate στο κέντρο κράτησης στην Κω λόγω της μεγάλης καθυστέρησης των αρχών να το στείλουν σε νοσοκομείο.

Η ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ:

«Ένας 24χρονος πρόσφυγας κουρδικής καταγωγής έβαλε τέλος στη ζωή του στο κέντρο κράτησης της Κορίνθου, διότι η απάνθρωπη και ξενοφοβική μεταναστευτική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας τον οδήγησε σε αδιέξοδο, όπως συμβαίνει με χιλιάδες κατατρεγμένους.

Ο 24χρονος πρόσφυγας ήταν κρατούμενος επί 16 μήνες στο Κέντρο και περίμενε να λάβει την απόφαση για την απελευθέρωση του. Όμως οι αρχές του εξέδωσαν απόφαση με την οποία υπήρχε παράταση της απάνθρωπης κράτησής του.

Η απαράδεκτή πολιτική της διοικητικής κράτησης που φτάνει ακόμη και τους 36 μήνες, οδηγεί τους πρόσφυγες στην εξαθλίωση και στην υποβάθμιση της αξίας της ζωής τους.

Η αυτοκτονία του νεαρού πρόσφυγα έγινε δύο μέρες μετά τον θάνατο του Macky Diabate στο κέντρο κράτησης στην Κω λόγω της μεγάλης καθυστέρησης των αρχών να τον στείλουν σε νοσοκομείο.

Βασικό στοιχείο της ακροδεξιάς πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας στο πεδίο του προσφυγικού, είναι να φτιάξει απάνθρωπες συνθήκες κράτησης για τους πρόσφυγες.

Η ξενοφοβική πολιτική της κυβέρνησης και οι απάνθρωπες πρακτικές εναντίον των προσφύγων μας έχουν οδηγήσει σε τραγικές καταστάσεις.

Καλούμε την κοινωνία και την νέα γενιά να μην συνηθίσουμε τις βάρβαρες πρακτικές της κυβέρνησης και να σταθούμε στο πλάι των προσφύγων και των ευάλωτων συνανθρώπων μας.

Να μην επιτρέψουμε να επικρατήσει ο νόμος της ζούγκλας και ο κοινωνικός αυτοματισμός».

ΚΕΕΡΦΑ: Κρατούνται χωρίς να έχουν διαπράξει κανένα έγκλημα, παρα μόνο ότι δεν έχουν χαρτιά

Σε ανακοίνωση της η ΚΕΕΡΦΑ τονίζει: «Η απώλεια της ζωής νεαρού πρόσφυγα από την Τουρκία στο στρατόπεδο συγκέντρωσης-κολαστἠριο της Κορίνθου ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής εκατοντάδων μεταναστών που κρατούνται εκεί, χωρίς κανένα έγκλημα, παρα μόνο ότι δεν έχουν χαρτιά!

Είναι απίστευτη η εικόνα της φρίκης που αντίκρισαν(υπάρχει βίντεο) όταν βρήκαν το νεαρό Τούρκο πρόσφυγα απαγχονισμένο στη τουαλέτα να κρέμεται το άψυχο σώμα του από το καζανάκι με ένα κορδόνι περασμένο στο λαιμό και τα πόδια του να βρίσκονται μέσα στην τουαλέτα.

Ο Τούρκος πρόσφυγας είχε ξεπεράσει τους 17 μήνες κράτησης.

Δεν είναι αυτοκτονία αλλά αποτέλεσμα της δολοφονικής πολιτικής της παρατεταμένης κράτησης χωρίς λόγο των προσφύγων με τους ρατσιστικούς νόμους Μητσοτάκη και της ΕΕ.

Αυτό συμβαίνει μόλις δύο μέρες μετά το θάνατο του Μάκι Ντιαμπάτε στο κέντρο κράτησης της Κω από την αδιαφορία των αρχών να τον στείλουν έγκαιρα σε νοσοκομείο.

Απαιτούμε να κλείσουν τώρα τα στρατόπεδα θανατοπαγίδες, να πάρουν χαρτιά και άσυλο οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, να ανοίξουν τα σύνορα».

Συντονιστής Τμήματος Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Σαρρής: Δύο καθόλου τυχαίοι θάνατοι

Ο συντονιστής Τμήματος Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Σαρρής, έγραψε σε ανάρτησή του:

«Πριν 2 μέρες στην ανακοίνωση του Τμήματος Μεταναστευτικής Προσφυγικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ για τον θάνατο από περιτονίτιδα σε κέντρο κράτησης στην Κω του πρόσφυγα από την Γουινέα, εκτός των άλλων επικεντρωσαμε στο απαράδεκτο καθεστώς της διοικητικής κράτησης που φτάνει έως και 36 μήνες ανθρώπων που δεν έχουν διαπράξει κανένα αδίκημα. Χτες ένας νέος άνθρωπος Κουρδος από την Τουρκία αυτοκτόνησε στο ΠΡΟΚΕΚΑ της Κορίνθου όταν του ανακοίνωσαν ότι η κράτηση του, παρατείνεται πέρα των 15 μηνών που ήδη βρισκόταν στο κέντρο κράτησης-φυλακή.

Η απόγνωση και η απελπισία οδήγησαν τον Κούρδο πρόσφυγα στην αυτοκτονία. Απόγνωση και απελπισία που γεννουν στους πρόσφυγες και μεταναστες η ρατσιστική αντιπροσφυγική της Ορμπανικης κυβέρνησης της ΝΔ.

Σε κέντρα κράτησης-φυλακές, με συνθήκες πολύ χειρότερες και από αυτές των κανονικών φυλακών βρίσκονται στοιβαγμένοι χιλιάδες μετανάστες σε καθεστώς κράτησης που φτάνει και τους 36 μηνες.

Ενώ η διοικητική κράτηση θα έπρεπε ως ορίζει ο νόμος να αποτελεί το έσχατον μέσο και να εφαρμόζεται μόνο κατ' εξαίρεση, η ΝΔ την έχει μετατρέψει σε κανονα αυξάνοντας μάλιστα τον χρόνο κράτησης σε 36(!) μήνες.

Ο θάνατος του πρόσφυγα στην Κορινθο δεν είναι τυχαιος. Είναι το άμεσο αποτέλεσμα της πολιτικής της ΝΔ. Αυτή και μόνο αυτή είναι υπεύθυνη και για τον θάνατο του Κούρδου πρόσφυγα στην Κορινθο όπως και για τον θάνατο του πρόσφυγα από την Γουινέα στην Κω. Το αίτημα για κατάργηση τους καθεστώτος της διοικητικής κράτησης ως κανόνα και η δραστική αποσυμφόρηση των ΠΡΟΚΕΚΑ  είναι τα πιο μίνιμουμ αίτημα που μπορούμε να θεσουμε σήμερα, πιο επίκαιρα από ποτέ».

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ_ΜΠΕ και Pishti-News

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)