to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:30 | 14.02.2015

Διεθνή

Κοπεγχάγη: Ένας νεκρός από πυροβολισμούς σε εκδήλωση για την ελευθερία του λόγου (ενημέρωση)

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Κοπεγχάγη καθώς μετά την επίθεση σε εκδήλωση για τον Ισλαμισμό, το απόγευμα του Σαββάτου, ακολούθησε νέα επίθεση, σε συναγωγή, ενώ τα ξημερώματα η αστυνομία άνοιξε πυρ κοντά σε σιδηροδρομικό σταθμό. Το πρώτο περιστατικό εκτυλίχθηκε το απόγευμα του Σαββάτου όταν ένας ένοπλος άνοιξε πυρ σε ένα κτίριο όπου φιλοξενούνταν μια εκδήλωση για τον ισλαμισμό και στην οποία συμμετείχε ο Σουηδός καλλιτέχνης Λαρς Βιλκς, γνωστός για μια σειρά σκίτσων του Μωάμεθ. Από την επίθεση αυτή έχασε τη ζωή του ένας άνδρας.


(φωτογραφίες - πληροφορίες: rt.com, reuters)

Κυριακή 15/2

ΥΠΕΞ: Καταδίκη της τρομοκρατικής επίθεσης στην Κοπεγχάγη

Το δεύτερο «χτύπημα» έγινε σε συναγωγή στο κέντρο της πόλης, όπου σκοτώθηκε ένας άνδρας και δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν, χωρίς να είναι ξεκάθαρο ακόμη αν αυτό το περιστατικό σχετίζεται με την επίθεση που είχε γίνει νωρίτερα, στην εκδήλωση για την ελευθερία της έκφρασης, όπου έχασε τη ζωή του ένας ακόμη άνθρωπος και τραυματίστηκαν τουλάχιστον τρεις αστυνομικοί. Το θύμα έφερε πολλαπλά τραύματα στο κεφάλι, ενώ ο δράστης κατάφερε να διαφύγει.

H αστυνομία άνοιξε πυρ κοντά σε ένα σιδηροδρομικό σταθμό της Κοπεγχάγης σήμερα το πρωί, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος, λίγες ώρες μετά τις δύο επιθέσεις που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ανθρώπων και τον τραυματισμό 5 άλλων στην πρωτεύουσα της Δανίας.

«Η αστυνομία άνοιξε πυρ στο σταθμό Νορέμπρο. Ένας άνθρωπος έχει τραυματιστεί. Άγνωστη είναι η κατάσταση της υγείας του», ήταν το μήνυμα που ανήρτησε αρχικά η αστυνομία στο Twitter. Λίγο αργότερα επιβεβαίωσε ότι ο τραυματίας κατέληξε.

Σάββατο 14/2

21:30 «Τρομοκρατική ενέργεια» χαρακτήρισε η πρωθυπουργός της Δανίας Χέλε Τόρνινγκ - Σμιτ την επίθεση στην Κοπεγχάγη κατά πολιτιστικού κέντρου που φιλοξενούσε εκδήλωση για το Ισλάμ και την ελευθερία της έκφρασης. «Η Δανία επλήγη σήμερα από μία ενέργεια κυνικής βίας. Ολα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μία πολιτική επίθεση και, κατά συνέπεια, για τρομοκρατική ενέργεια», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η πρωθυπουργός της Δανίας.

Ένας 40χρονος άνδρας σκοτώθηκε κατά τον καταιγισμό πυρών κατά του καφέ, ενώ τρεις αστυνομικοί τραυματίσθηκαν. Η αστυνομία της Κοπεγχάγης ανακοίνωσε ότι το αυτοκίνητο με το οποίο διέφυγαν οι δύο δράστες βρέθηκε εγκαταλελειμμένο κοντά στον τόπο της επίθεσης.

Νωρίτερα η αστυνομία είχε δώσει στη δημοσιότητα την περιγραφή και τον αριθμό κυκλοφορίας του Volkswagen Polo.

Στην εκδήλωση, στο καφέ του πολιτιστικού κέντρου στο κέντρο της Κοπεγχάγης, που ήταν αφιερωμένη στον ισλαμισμό και την ελευθερία της έκφρασης, συμμετείχε ο σουηδός καλλιτέχνης Λαρς Βιλκς, γνωστός για σειρά σκίτσων του Μωάμεθ που φιλοτέχνησε το 2007.

Έχει δεχθεί επανειλημμένως απειλές για τη ζωή του και περιλαμβάνεται στον κατάλογο των στόχων που έχει καταρτίσει η Αλ-Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο με πρόσωπα που θεωρείται ότι έχουν εξυβρίσει το ισλάμ. Στον ίδιο κατάλογο βρισκόταν και ο σκιτσογράφος του Charlie Hebdo Στεφάν Σαρμπονιέ (Σαρμπ) που σκοτώθηκε κατά την επίθεση στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας στις 7 Ιανουαρίου στο Παρίσι.

Ο Λαρς Βιλκς ζει υπό ισχυρή αστυνομική προστασία από το 2010.

«Είναι κάτι που φοβόμασταν μετά το Charlie Hebdo», δήλωσε από το Παρίσι ο Γενικός Γραμματέας της μη κυβερνητικής οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα Κριστόφ Ντελουάρ. «Είναι προφανές ότι ακραίες οργανώσεις διεξάγουν έναν πόλεμο κατά της ελευθερίας της έκφρασης, κατά της ελευθερίας της ασεβούς κριτικής των θρησκειών και κατά της ελευθερίας της συζήτησης για το θέμα».

«Όλο και περισσότεροι δημοσιογράφοι και σκιτσογράφοι βρίσκονται υπό προστασία...Αντιμετωπίζουν δύο κινδύνους: τον κίνδυνο της δολοφονίας και τον κίνδυνο της σταδιακής αυτολογοκρισίας...πρέπει να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τους δύο αυτούς κινδύνους», πρόσθεσε.

 

Police presence is seen at the site of a shooting in Copenhagen February 14, 2015.  REUTERS-Mathias OEgendal-Scanpix Denmark

Police presence is seen at the site of a shooting in Copenhagen February 14, 2015. REUTERS-Martin Sylvest-Scanpix Denmark

19:05 Ένας πολίτης νεκρός και τρεις αστυνομικοί τραυματίες είναι σύμφωνα με την αστυνομία της Δανίας μέχρι στιγμής ο απολογισμός από πυρά δύο αγνώστων κατά καφετέριας στην Κοπεγχάγη όπου ο Σουηδός καλλιτέχνης Λαρς Βιλκς συμμετείχε σε συζήτηση για για την τέχνη και τη βλασφημία. Όπως μεταδίδει το Reuters τόσο ο καλλιτέχνης όσο και ο Γάλλος πρέσβης που μιλούσε στην εκδήλωση είναι σώοι. Οι δύο δράστες της επίθεσης στην Κοπεγχάγη διέφυγαν με αυτοκίνητο επιβεβαίωσε η αστυνομία δίνοντας στη δημοσιότητα την περιγραφή και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος

Στην εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στον ισλαμισμό και την ελευθερία της έκφρασης συμμετείχε ο Σουηδός καλλιτέχνης Λαρς Βιλκς, γνωστός για σειρά σκίτσων του Μωάμεθ που φιλοτέχνησε το 2007. Έχει δεχθεί επανειλημμένως απειλές για τη ζωή του και περιλαμβάνεται στον κατάλογο των στόχων που έχει καταρτίσει η Αλ-Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο με πρόσωπα που θεωρείται ότι έχουν εξυβρίσει το ισλάμ.Στον ίδιο κατάλογο βρισκόταν και ο σκιτσογράφος του Charlie Hebdo Στεφάν Σαρμπονιέ (Σαρμπ) που σκοτώθηκε κατά την επίθεση στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας στις 7 Ιανουαρίου στο Παρίσι. Ο Λαρς Βιλκς ζει υπό ισχυρή αστυνομική προστασία.

Police presence is seen next to damaged glass at the site of a shooting in Copenhagen February 14, 2015. REUTERS/Mathias OEgendal/Scanpix Denmark

View image on Twitter

Police presence is seen at the site of a shooting in Copenhagen February 14, 2015. REUTERS-Mathias OEgendal-Scanpix Denmark

Police presence is seen at the site of a shooting in Copenhagen February 14, 2015.  REUTERS-Mathias OEgendal-Scanpix Denmark

Νωρίτερα, οι πρώτες πληροφορίες:

Πυροβολισμοί σημειώθηκαν σε εκδήλωση στην Κοπεγχάγη με θέμα την ελευθερία του λόγου σε σχέση με τη θρησκεία, στην οποία ήταν παρών και ο σκιτσογράφος της Jyllands Posten που είχε προκαλέσει σάλο με τα σκίτσα του Μωάμεθ. Οι δράστες έχουν διαφύγει και αναζητούνται.

Μέχρι τώρα ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες μιλούν για έναν πολίτη νεκρό και τρεις αστυνομικούς τραυματίες. Η αστυνομία της Κοπεγχάγης επιβεβαίωσε τους πυροβολισμούς και ότι οι δράστες διέφυγαν από το σημείο με ένα ΙΧ, του οποίου τον αριθμό κυκλοφορίας έχει δώσει στην δημοσιότητα.

Η εκδήλωση γινόταν βόρεια του κέντρου της πόλης, στο Østerbro, και είχε θέμα «Τέχνη, Βλασφημία και Ελευθερία της Έκφρασης».  Μεταξύ των παριστάμενων ήταν και ο σκιτσογράφος Λαρς Βιλκς, «πρωταγωνιστής» της υπόθεσης του 2007 με τα σκίτσα του Μωάμεθ και ο οποίος έκτοτε, εξαιτίας απειλών για τη ζωή του, ζει υπό αστυνομική προστασία. Σύμφωνα με την Jyllands Posten, δεν έχει τραυματιστεί.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)