to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

0:24 | 17.02.2015

Διεθνή

Συγκέντρωση στο κέντρο της Κοπεγχάγης για τη διπλή δολοφονική επίθεση (ενημέρωση)

Τουλάχιστον 30.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν απόψε στο κέντρο της Κοπεγχάγης για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα των δύο επιθέσεων που σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο


(φωτογραφίες - πληροφορίες: rt.com, reuters)

Δευτέρα 16/2

Τελευταία ενημέρωση: Τουλάχιστον 30.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν απόψε στο κέντρο της Κοπεγχάγης για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα των δύο επιθέσεων που σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο -σε μια εκδήλωση για την ελευθερία της έκφρασης και στη μεγάλη συναγωγή της δανέζικης πρωτεύουσας.

Embedded image permalink

Στις δύο αυτές επιθέσεις σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι πέντε. Απευθυνόμενη στο πλήθος, η πρωθυπουργός Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ τόνισε ότι μια επίθεση εναντίον των Εβραίων της Δανίας συνιστά επίθεση εναντίον ολόκληρης της χώρας, αναφερόμενη στην επίθεση που σημειώθηκε στη συναγωγή και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας 37χρονος Εβραίος φύλακας.

«Απόψε θέλω να πω σε όλους τους Εβραίους της Δανίας: δεν είστε μόνοι» είπε η πρωθυπουργός.  «Εμείς επιμένουμε να ζούμε ελεύθεροι, με ασφάλεια, σε μια δημοκρατική χώρα. Για αυτό είμαστε απόψε εδώ. Όταν οι άλλοι προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν και να μας διασπάσουν, η απάντησή μας είναι πάντα μια ενωμένη κοινότητα» πρόσθεσε.

Η Τόρνινγκ-Σμιτ ευχαρίστησε επίσης, μιλώντας στα γαλλικά, τον γαλλικό λαό «που μας έτεινε το χέρι σε αυτή τη δύσκολη στιγμή». Ο πρεσβευτής της Γαλλίας στη Δανία, Φρανσουά Ζιμερέ, που υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας της πρώτης επίθεσης, κατά την εκδήλωση για την ελευθερία του λόγου, μίλησε επίσης στους συγκεντρωμένους, τονίζοντας ότι οι δύο χώρες έζησαν «την ίδια τραγωδία (...) και πρέπει να αγωνιστούν από κοινού». Στη συγκέντρωση συμμετείχαν ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν και ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Αρλέμ Ντεζίρ.

Νωρίτερα:

O Σουηδός καλλιτέχνης Λαρς Βιλκς, φέρεται να αποτελούσε τον στόχο μιας από τις επιθέσεις που συγκλόνισαν την Κοπεγχάγη. Είχε φιλοτέχνησε μια γελοιογραφία όπου ο προφήτης Μωάμεθ είχε σώμα σκύλου. Όπως ανακοινώθηκε είναι ζωντανός και έχει μεταβεί σε μια μυστική τοποθεσία, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία της Σουηδίας.

«Η κατοικία του στο Χογκανός (νότια Σουηδία) δεν αποτελούσε ασφαλές για εκείνον μέρος. Έπρεπε να μεταβεί σε μία ασφαλή τοποθεσία» δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας, Εβα-Γκουν Βέστφορντ

 

Κατηγορίες για υποστήριξη του δράστη των φονικών επιθέσεων στην Κοπεγχάγη απαγγέλθηκαν στους δύο άνδρες που συνελήφθησαν την Κυριακή. «Κατηγορούνται ότι βοήθησαν τον δράστη μέσω της παροχής συμβουλών και έργων», ανακοίνωσε η αστυνομία χωρίς να κάνει κάποιο άλλο σχόλιο. Οι δύο άνδρες συνελήφθησαν στη διάρκεια επιχείρησης της αστυνομίας σε ίντερνετ καφέ που βρίσκεται στην περιοχή όπου ο δράστης έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών. 

 

Police officers control the street in front of an internet cafe in Norrebro district in Copenhagen, February 15, 2015. REUTERS-Leonhard Foeger

Δείτε το βίντεο του Ant1 από τα πρώτα λεπτά μετά την επίθεση:

Κυριακή 15/2

ΥΠΕΞ: Καταδίκη της τρομοκρατικής επίθεσης στην Κοπεγχάγη

Ενημερώσεις

19:50 Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσαν οι αρχές στη δημοσιότητα, ο δράστης των χθεσινών επιθέσεων στην Κοπεγχάγη, ο οποίος έπεσε νεκρός από πυροβολισμούς αστυνομικών είναι 22χρονος Δανός, ο οποίος είχε και στο παρελθόν απασχολήσει την αστυνομία.

Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, ο δράστης είχε στο παρελθόν συλληφθεί για κατοχή όπλων και συμμετοχή σε συμμορίες.

10:55 Ελικόπτερα χτένιζαν την πρωτεύουσα της Δανίας μέχρι αργά τη νύχτα και μεγάλος αριθμός αστυνομικών βρίσκεται επί ποδός, αναζητώντας τους δράστες, ενώ μέχρι πριν από λίγες ώρες η αστυνομία δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει εάν οι δύο επιθέσεις συνδέονται.

 

------------------

H αστυνομία άνοιξε πυρ κοντά σε σιδηροδρομικό σταθμό της Κοπεγχάγης σήμερα το πρωί, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος, λίγες ώρες μετά τις δύο επιθέσεις που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ανθρώπων και τον τραυματισμό 5 άλλων στην πρωτεύουσα της Δανίας.

«Η αστυνομία άνοιξε πυρ στο σταθμό Νορέμπρο. Ένας άνθρωπος έχει τραυματιστεί. Άγνωστη είναι η κατάσταση της υγείας του», ήταν το μήνυμα που ανήρτησε αρχικά η αστυνομία στο Twitter. Λίγο αργότερα επιβεβαίωσε ότι ο τραυματίας κατέληξε.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι θεωρεί πως ο άνδρας που έχασε την ζωή του σήμερα το πρωί κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών με τους αστυνομικούς στη συνοικία Νορέμπρο είναι ο δράστης των επιθέσεων που συγκλόνισαν την Κοπεγχάγη, με 2 νεκρούς και 5 τραυματίες, μετέδωσαν το πρακτορείο Ρόιτερς και το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με τις αρχές δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να καταδεικνύει ότι υπάρχουν και άλλοι ύποπτοι.

Το πρώτο περιστατικό εκτυλίχθηκε το απόγευμα του Σαββάτου όταν ένας ένοπλος άνοιξε πυρ σε ένα κτίριο όπου φιλοξενούνταν μια εκδήλωση για τον ισλαμισμό και στην οποία συμμετείχε ο Σουηδός καλλιτέχνης Λαρς Βιλκς, γνωστός για μια σειρά σκίτσων του Μωάμεθ. Από την επίθεση αυτή έχασε τη ζωή του ένας άνδρας. 

 

Το δεύτερο «χτύπημα» έγινε σε συναγωγή στο κέντρο της πόλης, όπου σκοτώθηκε ένας άνδρας και δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν, χωρίς να είναι ξεκάθαρο ακόμη αν αυτό το περιστατικό σχετίζεται με την επίθεση που είχε γίνει νωρίτερα, στην εκδήλωση για την ελευθερία της έκφρασης, όπου έχασε τη ζωή του ένας ακόμη άνθρωπος και τραυματίστηκαν τουλάχιστον τρεις αστυνομικοί. Το θύμα έφερε πολλαπλά τραύματα στο κεφάλι, ενώ ο δράστης κατάφερε να διαφύγει.

Η αμερικανική κυβέρνηση καταδίκασε την «ελεεινή» επίθεση σε πολιτιστικό κέντρο της Κοπεγχάγης που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν άλλοι 3 χθες κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης με επίκεντρο τον ισλαμισμό και την ελευθερία της έκφρασης.

«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν την ελεεινή επίθεση σήμερα στην Κοπεγχάγη» δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Μπερναντέτ Μίχαν σε ένα δελτίο τύπου, όπου προστίθεται ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να προσφέρει οποιαδήποτε βοήθεια στις έρευνες.

 

Σάββατο 14/2

«Τρομοκρατική ενέργεια» χαρακτήρισε η πρωθυπουργός της Δανίας Χέλε Τόρνινγκ - Σμιτ την επίθεση στην Κοπεγχάγη κατά πολιτιστικού κέντρου που φιλοξενούσε εκδήλωση για το Ισλάμ και την ελευθερία της έκφρασης. «Η Δανία επλήγη σήμερα από μία ενέργεια κυνικής βίας. Ολα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μία πολιτική επίθεση και, κατά συνέπεια, για τρομοκρατική ενέργεια», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η πρωθυπουργός της Δανίας.

Ένας 40χρονος άνδρας σκοτώθηκε κατά τον καταιγισμό πυρών κατά του καφέ, ενώ τρεις αστυνομικοί τραυματίσθηκαν. Η αστυνομία της Κοπεγχάγης ανακοίνωσε ότι το αυτοκίνητο με το οποίο διέφυγαν οι δύο δράστες βρέθηκε εγκαταλελειμμένο κοντά στον τόπο της επίθεσης.

Νωρίτερα η αστυνομία είχε δώσει στη δημοσιότητα την περιγραφή και τον αριθμό κυκλοφορίας του Volkswagen Polo.

Στην εκδήλωση, στο καφέ του πολιτιστικού κέντρου στο κέντρο της Κοπεγχάγης, που ήταν αφιερωμένη στον ισλαμισμό και την ελευθερία της έκφρασης, συμμετείχε ο σουηδός καλλιτέχνης Λαρς Βιλκς, γνωστός για σειρά σκίτσων του Μωάμεθ που φιλοτέχνησε το 2007.

Έχει δεχθεί επανειλημμένως απειλές για τη ζωή του και περιλαμβάνεται στον κατάλογο των στόχων που έχει καταρτίσει η Αλ-Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο με πρόσωπα που θεωρείται ότι έχουν εξυβρίσει το ισλάμ. Στον ίδιο κατάλογο βρισκόταν και ο σκιτσογράφος του Charlie Hebdo Στεφάν Σαρμπονιέ (Σαρμπ) που σκοτώθηκε κατά την επίθεση στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας στις 7 Ιανουαρίου στο Παρίσι.

Ο Λαρς Βιλκς ζει υπό ισχυρή αστυνομική προστασία από το 2010.

«Είναι κάτι που φοβόμασταν μετά το Charlie Hebdo», δήλωσε από το Παρίσι ο Γενικός Γραμματέας της μη κυβερνητικής οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα Κριστόφ Ντελουάρ. «Είναι προφανές ότι ακραίες οργανώσεις διεξάγουν έναν πόλεμο κατά της ελευθερίας της έκφρασης, κατά της ελευθερίας της ασεβούς κριτικής των θρησκειών και κατά της ελευθερίας της συζήτησης για το θέμα».

«Όλο και περισσότεροι δημοσιογράφοι και σκιτσογράφοι βρίσκονται υπό προστασία...Αντιμετωπίζουν δύο κινδύνους: τον κίνδυνο της δολοφονίας και τον κίνδυνο της σταδιακής αυτολογοκρισίας...πρέπει να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τους δύο αυτούς κινδύνους», πρόσθεσε.

 

Police presence is seen at the site of a shooting in Copenhagen February 14, 2015.  REUTERS-Mathias OEgendal-Scanpix Denmark

Police presence is seen at the site of a shooting in Copenhagen February 14, 2015. REUTERS-Martin Sylvest-Scanpix Denmark

Police presence is seen next to damaged glass at the site of a shooting in Copenhagen February 14, 2015. REUTERS/Mathias OEgendal/Scanpix Denmark

View image on Twitter

Police presence is seen at the site of a shooting in Copenhagen February 14, 2015. REUTERS-Mathias OEgendal-Scanpix Denmark

Police presence is seen at the site of a shooting in Copenhagen February 14, 2015.  REUTERS-Mathias OEgendal-Scanpix Denmark

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)